Text Size

anunturi importante

INFORMATII INFECTIE EBOLA

PDFPrintE-mail

Monday, 11 August 2014 09:38

Informatii despre infectia cu virusul Ebola ,pentru populatia generala si grupuri specifice .

Toate deplasarile/calatoriile in tarile afectate de virusul Ebola vor fi amanate/anulate daca nu reprezinta o urgenta maxima .

1.Calatorii din zonele afectate sunt sfatuiti/avertizati sa evite contactul direct cu sange sau alte fluide provenind de la persoanele afectate sau obiecte folosite de aceste persoane si care ar putea fi contaminate; se va evita contactul cu animale salbatice precum si consumul de carne provenind de la aceste animale; se recomanda numai relatii sexuale protejate cu prezervativ

2. Autoritatile din Arabia Saudita au facut deja anuntul ca nu vor elibera viza de calatorie pentru pelerinajul de la Mecca (Haji) din luna octombrie persoanelor din tarile afectate de Ebola; aceasta masura se va extinde si pentru tarile care vor fi ulterior afectate de Ebola

3. Calatorilor care se intorc din zonele afectate li se recomanda “auto-monitorizare” sau se vor adresa serviciilor medicale in cazul aparitiei de simptome (auto-raportare) in scopul prevenirii raspandirii bolii.

4. Calatorii din zonele afectate se vor adresa de urgenta serviciilor medicale mentionand istoria calatoriei in cazul in care prezinta febra, oboseala inexplicabila, diaree sau orice alt semn/simptom sever care apare in decurs de 21 zile de la data plecarii si vor mentiona daca au venit in contact direct cu secretii/fluide provenind de la o persoana/animal moarta sau vie inclusiv intretinerea de relatii sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave, dar care s-au vindecat.

5. Desi unele tari au luat masuri la trecerea punctelor de frontiera pentru depistarea persoanelor ce ar putea fi infectate, cea mai buna cale de stopare a raspandirii infectiei este punerea in aplicare a masurilor de protectie la nivelul sursei de infectie.

6.Personalul medical se va asigura ca regulile de control ale infectiei sunt respectate cu strictete chiar si in caz de oboseala si lipsa de atentie

7. Riscul de infectare a celor care manipuleaza bagajele este foarte limitat, contaminarea fiind posibila numai in cazul persoanelor bolnave care imprastie secretii pe bagaje dar, acest lucru va fi prevenit prin interzicerea imbarcarii persoanelor care prezinta semne de boala la “examinarea de la iesire”. In cazul identificarii unui bolnav in timpul zborului, personalul de la sol va fi informat inainte de aterizare, iar bagajele respective vor fi manipulate cu echipament de protectie (de ex. manusi). Pentru aceste cazuri vor fi aplicate si respectae regulile din ghidul RAGIDA pentru bolile posibil transmise in aeronave privind curatarea scaunului, a toaletei etc. precum si monitorizarea contactilor.

 


 

Situatia la data de 23 iulie 2014 despre infectia virus Ebola (sursa OMS)

Numarul cumulat de cazuri era la data menitionata de 1201 incluzand 672 decese.

Distributia si clasificarea cazurilor:

- Guinea, 427 cazuri (311 confirmate, 99 probabile, 17 suspecte) si 319 decese (208 confirmate, 99 probabile, si 12 suspecte);

- Liberia, 249 cazuri (84 confirmate, 84 probabile, si 81 suspecte) si 129 decese (60 confirmate, 50 probabile, si19 suspecte);

- Sierra Leone, 525 cazuri (419 confirmate, 56 probabile, and 50 suspecte) si 224 decese (188 confirmate, 33 probabile, si 3 suspecte)

Recomandari OMS:

in baza informatiilor de pana acum, nu se recomanda aplicarea de restrictii de calatorie/comert cu Guineea, Liberia sau Sierra Leone.

Calatorie:

• Călătorii ar trebui să evite orice contact cu pacienții infectați.

• Personalul medical care călătoreste în zonele afectate ar trebui să urmeze cu strictețe ghidul OMS de control al infectiilor nozocomiale.

• Oricine a rămas în zonele în care au fost recent raportate cazuri ar trebui să fie conștient de simptomele infecției și să caute asistență medicală, la primul semn de boala.

• Medicii care ingrijesc călători care se întorc din zonele afectate si care prezinta simptome compatibile sunt sfătuiți să ia în considerare posibilitatea de infectie cu virusul Ebola.

Riscul unui calator (turist sau om de afaceri) de a fi infectat cu virusul Ebola în timpul unei vizite în zonele afectate și de a dezvolta boala după întoarcere este extrem de scăzut, chiar dacă vizita a inclus o călătorie in zonele in care au fost raportate cazuri de boala. Transmiterea bolii necesită contact direct cu sangele, secretiile, organele sau alte fluide ale persoanelor infectate sau ale persoanelor/animalelor decedate.

Există posibilitatea ca o persoană care a fost expusa la virusul Ebola sa dezvolte simptome la bordul unui zbor comercial, sau alt mod de transport, fără a informa compania de transport despre starea sa. Este foarte probabil ca un astfel de pacient sa caute imediat asistență medicală la sosire, mai ales dacă este bine informat, acesta ar trebui să fie izolat pentru a preveni transmiterea mai departe. Desi riscul pentru alți călători într-o astfel de situație este foarte scăzut, sunt recomandate în astfel de circumstante actiuni de depistare a contactilor.

Informațiile furnizate catre calatori trebuie să sublinieze faptul că acestia sau locuitorii din zonele afectate pot minimiza orice risc de infectare în cazul în care evita:

• contactul cu sângele sau fluidele corporale ale unei persoane sau cadavru infectat cu virusul Ebola.

• contactul cu sau manipularea de animale sălbatice, vii sau moarte sau a carnii lor cruda sau insuficient preparata.

• evite contactul sexual cu o persoana bolnava sau o persoană in recuperare dupa EVD pentru cel puțin 7 săptămâni.

• evite contactul cu obiecte, cum ar fi ace, care au fost contaminate cu sânge sau fluide corporale.

Calatorii ce se întorc din zonele afectate ar trebui să fie avertizati că în cazul în care apar simptomele unei boli infectioase (cum ar fi febră, slăbiciune, dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât, vărsături, diaree, eruptii cutanate, sau sângerări) în termen de trei săptămâni de la întoarcere sau în cazul în care bănuiesc că au fost expusi la virusul Ebola (de exemplu voluntari care au lucrat in centrele de asistenta medicala din zonele afectate), acestia ar trebui să solicite asistență medicală rapidă și sa mentioneze medicului curant călătoria recentă.

Furnizorii de servicii medicale care ingrijesc pacienti care se întorc din calatorii internationale trebuie să-i întrebe despre istoricul de călătorie și ia în considerare posibilitatea de EVD pentru persoanele ce se întorc din zonele afectate. O persoană suspectată de a fi fost expusa la virusul Ebola ar trebui să fie evaluata în ceea ce privește riscul de expunere. În cazul în care riscul de expunere este considerat foarte scăzut, persoanei i se va cere sa isi monitorizeze temperatura și simptomele timp de 21 de zile și să caute asistență medicala imediat în cazul în care dezvolta simptome. Alte patologii (de exemplu malaria) ar trebui să fie investigate, iar pacientul monitorizat în mod regulat. Admiterea in spital în aceste faze de observare nu este necesara.

Asistenta medicala:

Informații esențiale care trebuie oferite catre furnizorii de asistenta medicala ar trebui să includă următoarele:

• Cele mai frecvente simptome cu care se confruntă persoanele infectate cu virusul sunt debutul brusc cu febră, slăbiciune intensă, dureri musculare, dureri de cap și dureri în gât. Aceasta este urmat de vărsături, diaree, eruptii cutanate, afectarea funcției renale și hepatice, precum și în stadiu avansat, hemoragie atât interna, cât și externă. Rezultatele analizelor de laborator includ niveluri mici a numărului de leucocite si trombocite și nivel crescut al enzimelor hepatice.

• Perioada de incubatie variaza intre 2-21 zile.

• Persoanele sunt infectioase atata timp cat sângele și secrețiile lor contin virusul. Barbatii care s-au recuperat dupa boala pot transmite în continuare virusul prin materialul seminal pentru până la șapte săptămâni după recuperare.

• Malaria, febra tifoida, shigelloza, leptospiroza, febra galbena, febra dengue și alte febre hemoragice virale sunt diagnosticele diferențiale ce trebuiesc luate în considerare la acești pacienți.

În plus față de măsurile de precauție standard de ingrijire a sanatatii, personalul medical trebuie să aplice cu strictețe măsurile recomandate de control al infectiei pentru a evita expunerea la sânge infectat, fluide, sau medii sau obiecte contaminate - cum ar fi lenjeria murdara a unui pacient sau ace folosite. Ei ar trebui să utilizeze echipamentul individual de protecție, cum ar fi halate individuale, mănuși, măști și ochelari de protecție sau măști. Nu ar trebui să reutilizeze echipamentele sau îmbrăcămintea de protecție, cu excepția cazului în care au fost dezinfectate corespunzător. Acestia ar trebui să isi schimbe mănușile pentru fiecare pacient suspectat de a avea Ebola. Procedurile invazive, care pot expune medicii, asistente medicale si alt personal la infectie ar trebui să se desfășoare în condiții stricte de siguranță. Pacientii infectati ar trebui să fie internati separat de alti pacienti si oameni sanatosi, cât mai mult posibil. În cazul unui caz suspect de ebola, ar trebui să fie aplicate aceleași proceduri ca și în cazul în care EVD a fost deja confirmat.

Aceastea includ:

1. Identificăriea contactilor în rândul personalului si pacientii care au fost în contact direct cu pacientul suspectat .

2. Monitorizare (febră și simptome prodromale);

3. Notificarea imediata a autorităților competente în domeniul sănătății publice.

4. Păstrarea deșeurilor și orice tip de fluide corporale ale pacientului în zona contaminată până cand sunt demarate procedurile de decontaminare și de eliminare adecvate.

5. Cazuri suspecte provenind din zonele afectate (de exemplu, revenirea călătorilor cu

simptome) identificate intr-o aeronavă ar trebui să primească imediat asistență medicală

și să fie izolate pentru a preveni transmiterea mai departe.

 

 

 

recrutare reprezentatnti ai MS in CA UNIFARM SA

PDFPrintE-mail

Friday, 07 February 2014 09:01

in conformitate cu OUG 109/2011 MINISTERUL SANATATII selectioneaza doi membri   >>> mai mult

 

Page 25 of 38

cautare