Text Size

promovarea sanatatii

4 februarie 2014 -ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

PDFPrintE-mail

- 4 februarie 2014 -

INFORMARE

 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului, în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.   mai mult >>>

 

 

Impactul neoplaziei în sănătatea publică

Acest termen reprezintă un segment semnificativ de patologie, cu localizare diversă, caracterizată prin diviziunea rapidă a celulelor, cu posibilitatea de invadare a zonelor adiacente sau metastazare în organism. Aceste metastaze sunt cauză majoră de deces prin cancer. Procesul de proliferare malignă este rezultatul interacţiunii dintre factorii genetici personali şi 3 categorii de agenţi externi - carcinogeni fizici (ultraviolete, radiaţii ionizante), carcinogeni chimici (azbest, componentele din fumul de tutun; aflatoxine, arsenic) şi biologici (infecţii cu anumiţi viruşi, bacterii sau paraziţi).[1] Incidenţa cancerului creşte cu vârsta, probabil prin mecanisme de reparare celulară mai puţin eficiente.

DECLARAŢIA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Declaraţia Mondială împotriva Cancerului invită liderii politici şi decidenţii din sistemele de sănătate să acţioneze pentru reducerea poverii globale prin cancer, să promoveze echitatea şi să integreze controlul cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

Până în anul 2025 se va obţine o reducere majoră a numărului de decese premature prin cancer şi se vor îmbunătăţi calitatea vieţii şi rata de supravieţuire a pacienţilor cu cancer.

OBIECTIVUL 1

Sistemele de sănătate vor fi consolidate pentru a asigura furnizarea unor programe pentru controlul cancerului, eficace şi cuprinzătoare, centrate pe oameni, pe tot parcursul vieţii acestora şi în toate ţările   >>> mai mult

 

 

CANCERUL COLORECTAL

Cancerul este definit ca o aglomerare de celule cu morfologie anormala, acestea cresc rapid si formeaza diferite mase, numite tumori. In cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul intestinului (colon si rect). Cancerul colorectal este denumirea comuna folosita in clinica pentru cancerul de colon cat si de rect, pentru ca au simptome foarte asemanatoare.
Cancerul colorectal este a treia cauza de cancer in SUA, cat si in Europa si apare mai frecvent in randul persoanelor peste 50 de ani. Daca este diagnosticat in stadiile incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat relativ usor si uneori chiar vindecat, dar din cauza ca in majoritatea cazurilor diagnosticul este tardiv, acest tip de cancer este a doua cauza de deces secundara unui proces neoplazic (pe primul loc situandu-se
cancerul pulmonar).

Cauze   mai mult >>>

 

CANCERUL DE SAN - PREVENIRE SI DEPISTARE

Cancerul la san este cea mai des intalnita maladie la femei,fiind pe locul al doilea dupa cancerul de piele.Cancerul de san se dezvolta la nivelul tesutului sanului;celulele maligne(canceroase).Dupa un studiu facut una din noua femei sufera de cancer la san.

Semne si simptome:

Schimbarea formei sau a marimii sanului;

Inrosirea pielii si cutarea acestuia;

Secretie data de san(in afara de lapte);

Dureri la nivelul sanului.

 

Evaluarea riscului de cancer la san   mai mult>>>

 

 

CANCERUL BRONHOPULMONAR

Cancerul bronhopulmonar este o tumoare maligna, cu punct de plecare bronsic.

Constituie una din cele mai frecvente localizari, fiind depasita ca frecventa doar de cancerul gastric si reprezinta 20% din totalitatea tumorilor maligne. Apare predominant la barbati (de 8-10 ori mai des decat la femei), in special dupa 40 de ani.

Etiologia nu este cunoscuta, dar exista unele cauze favorizante: fumatul - dupa unele statistici boala aparand de 17 ori mai frecvent la cei care fumeaza peste 20 tigarete pe zi - decat la nefumatori, substantele radioactive, gudronul, procesele inflamatorii cronice pulmonare.

 

Tumoarea este localizata mai frecvent in plamanul drept, in bronhiile mari si lobii superiori. Odata constituita, formatiunea tumorala proemina in bronhie, pe care o obstrueaza (astupa).

Simptomele cancerului bronhopulmonar, atat de debut, cat si cele tarzii, sunt in raport cu reactiile pe care le produce tumoarea la nivelul bronhiei (dilatatie, infectie) si la nivelul parenchimului pulmonar.

mai mult>>>

 

19-25 ianuarie 2014 SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ DE PREVENIRE CANCERULUI DE COL UTERIN

PDFPrintE-mail

INFORMARE

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al doilea cancer ca frecvenţă la femei, după cancerul de sân.

In fiecare an, aproximativ 500.000 de femei se îmbolnăvesc şi 250.000 mor, din această cauza.

Cele mai multe cazuri apar în zone ale lumii în care nu există screening sau screeningul nu este eficient.

 

În Europa, aproximativ 60.000 de femei se îmbolnăvesc, în fiecare an şi 30.000 de femei mor din această cauză.

 

>>> mai mult

   

Page 96 of 124

cautare