Text Size

promovarea sanatatii

BENEFICIILE ALIMENTATIEI LA SAN

PDFPrintE-mail

Beneficiile alimentaţiei la sân pentru mama:

 

ajută involia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile post- partum

este protectiv împotriva cancerului de sân şi ovar şi a osteoporozei

postmenopauzale

duce la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung

contraceptiv ( 98%) numai pe perioada alăptării exclusive

scade necesarul de insulină la mamele diabetice

diminuă efectele endometriozei şi ajută la stabilizarea bolii

este mai comodă şi mai pin obositoare, laptele de mamă nu trebuie preparat

are rol în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne

realizează o legătură strânsă cu copilul

economie pentru familie

Beneficiile alimentaţiei la sân pentru copil:

asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată

protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea

desfăşurării lor

este uşor digerabil

are temperatură opti

este steril

reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei

previne malnutriţia

reduce riscul morţii subite

reduce riscul alergiei şi al astmului bronşic dacă alăptarea durează cel puţin 4 luni

favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, a dentiţiei şi a vorbirii

asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală opti

Dezavantajele alimentaţiei artificiale

îmbolnăviri mai frecvente (infecţioase, boli cronice)

• alergie la proteinele laptelui de va(diareea cronică, scădere în greutate, erupţii alergice)

mai greu digerabil

încărcare osmotică mare

obezitate

risc de rahitism sau anemie

creşte riscul diabetului zaharat

nu coine substae biologice

•prepararea inadecvată creşte riscul malnutriţiei şi infecţiei

•poate produce probleme dentare (datorită tetinei)

•nu produce schimbări biologice în organismul mamei, nu stimulează afecţiunea

încarcă bugetul familiei

Beneficiile pentru societate:

economisirea banilor consumați pentru achiziţionare de lapte praf

scad cheltuielile pentru tratarea bolilor acute şi cronice ale copilului

are efect ecologic pozitiv populaţie sănătoasă

Compozia unică a laptelui de mamă

O picătură de lapte de mamă este alcatuită din 4000 de celule vii. Ele reglează diferitele nevoi ale bebelușului și își schimbă constant compoziția. Depinde de vârsta bebelușului, de ora din zi și de masa respectivă. Uneori, compoziția se schimbă chiar în timpul unei mese, când coinutul de zahăr sau grăsimi variază. La începutul mesei, laptele pare mai apos (primul lapte) și, după stimularea reflexului de evacuare a laptelui, acesta va conține mult mai multe grăsimi (laptele de la urmă) și are un aspect cremos. Primul lapte potolește setea copilului, în timp ce laptele de la urmă satisface foamea. Laptele de maconține toate vitaminele importante, mineralele și echilibrează elementele necesare pentru o creștere optimă a bebelușului, îndeplinind totodată, ceriele de igienă.

Alăptarea - Cum se procedează?

Momentul potrivit

Cu cât mai repede, cu atât mai bine! În cele mai multe cazuri, nu durează mult

până când bebelușul începe să caute sânul. Unii copii sug energic chiar de la început. Cel mai important lucru pentru o hrănire reușită este poziționarea

corectă încă de la început.

Poziționarea corec

Prin poziționarea corectă chiar de la început, puti preveni problemele

specifice alăptării precum rănirea mamelonului, scurgerea laptelui etc.,

și, după câteva zile de exercițiu, puteți vă bucurați de momentele alăptării.

Atenție la poziționarea corectă a mamei și a bebelușului

O poziție comfortabilă pentru mamă și poziționarea corectă a bebelușului, contribuie substaial la reușita alăptării. De aceea, nu este important daalăptați culcată sau sezând. Totuși, este recomandat să schimbați poziția de alăptare pe timpul zilei pentru a ajuta mameloanele și a goli regulat sânii. O pernă pentru poziționare face alăptatul comfortabil. Se ușurează alăptatul deoarece nu vi mai suporta greutatea bebelușului cu mușchii, ci vi relaxa brațul pe pernă. Perna servește ca suport pentru brațul mamei, dar nu și pentru capul copilului. Ținând bebelușul, puteți controla poziția mai bine, aceasta însemnând că :

- bebelușul să stea cu abdomenul pe abdomenul mamei (urechea, umărul

și șoldul să se alinieze)

- gura să fie la aceeași înălțime cu mamelonul

- brațul mamei să fie susținut, iar umerii ei să fie relaxați

- vârful nasului și bărbia bebelușului ating sânul în timpul suptului

O pernă pentru alăptat aduce comfort și vă ajută să vă relaxați în timpul

alăptatului.

 

ALAPTEAZA SI LUCREAZA

PDFPrintE-mail

Vino alături de noi pentru a sărbători

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân, 2015!

Alianța Mondială pentru Spijinirea Alimentaţiei la Sân (WABA) are plăcerea să anunțe sloganul campaniei pentru 2015 :

ALĂPTEAZĂ ŞI LUCREAZĂ: ACUM ESTE POSIBIL!

Acest an marchează aniversarea a 25 de ani de la Declaraţia Innocenti din 1990, care a fost un punct de reper pentru îmbunătățirea practicilor de alăptare în întreaga lume. Au fost adoptate patru obiective, al patrulea fiind subliniat ca scop și anume „adoptarea unei legislaţii imaginative pentru protecţia femeilor care alăptează şi lucrează, precum şi mijloacele pentru punerea în aplicare a acesteia”.

Tema campaniei SMAS din 2015, femeile care lucrează și care alăptează, reiterează campania din 1993 la inițiativa Organizaţiei Mame – Loc de muncă „prietenos”. În 22 de ani de acțiune globală pentru susținerea femeilor care alăptează în combinare cu munca, s-au realizat multe progrese, în special adoptarea Convenției OIM 183 revizuită, privind protecția maternității, cu drepturi de maternitate mult mai puternice și mai multe acțiuni pe țară privind îmbunătățirea legislațiilor și practicilor naționale. Cu toate acestea, după peste 20 de ani, monitorizarea alimentaţiei la nivel mondial a sugarilor și copiilor mici, arată că al patrulea obiectiv Innocenti este în continuare cel mai dificil de satisfăcut. Prin această campanie, WABA și partenerii săi la nivel global, regional și național urmăresc să sprijine toate femeile care lucrează atât în sectorul formal, cât și informal, pentru a combina în mod adecvat lucrul cu creșterea copiilor, în special al celor care sunt alimentaţi la sân.

Ce poți să faci!

1) Vizitati site-ul nostru: http://www.worldbreastfeedingweek.org - un centru unic pentru informații cu privire la tema şi materiale pe care le puteți descărca pentru utilizare.

2) Schimb de informații privind Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân (SMAS) 2015, cu familia, prietenii, colegii, la locurile dvs. de muncă, cu autoritățile locale etc.

3) Participați la concursul foto! Vezi Websit-ul WBW 2015 pentru fotografie: Formular de concurs (http://www.worldbreastfeedingweek.org). Vor fi selectate zece fotografii câştigătoare legate la tema din acest an, iar contribuabilii ale căror fotografii sunt prezentate în fişierele, posterele și benerele de prezentare a SMAS vor primi pentru fiecare fotografie publicată, câte 100 US $.

4) Sărbătoriți SMAS din acest an prin organizarea unui eveniment în localitatea dvs., sau participați la un eveniment al SMAS 2015 din zona dumneavoastră. Dacă organizați un eveniment, vă rugăm să ne notificaţi prin formularul de gaj cu privire la evenimentul dvs. Vezi simplu Gaj formularul de pe WBW 2015 Website (http://www.worldbreastfeedingweek.org)

5) După ce ați organizat evenimentul, nu uitați să ne trimiteți un raport și în schimb veți primi un certificat de recunoaştere a eforturilor dvs.!

Pentru mai multe informatii contactați: Jennifer Mourin, Coordonator WABA WBW Global.

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Să lucrăm împreună pentru a face să FUNCŢIONEZE ÎMPREUNĂ, MUNCA şi ALĂPTATUL!

Mulțumesc!

 

SAPTAMANA MONDIALA ALIMENTATIE LA SAN

PDFPrintE-mail

ANALIZA DE SITUAŢIE OCAZIONATĂ DE CELEBRAREA SĂPTĂMÂNII MONDIALE A ALIMENTAŢIEI LA SÂN


SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALIMENTAŢIEI LA SÂN

1-7 august 2015

ALĂPTEAZĂ ŞI LUCREAZĂ: ACUM ESTE POSIBIL!

În acest an, Organizaţia Mondială pentru Promovarea Alimentaţiei la Sân are plăcerea să anunţe sloganul Săptămânii Mondiale a Alimentaţiei la Sân pentru anul 2015: Alăptează şi lucrează: Acum este posibil!

Obiectivele campaniei 2015:

1. Stimularea eforturilor multidimensionale în toate sectoarele de activitate pentru a permite femeilor de pretutindeni să poată munci şi alăpta la locul de muncă.

2. Promovarea acţiunilor angajatorilor pentru ca aceştia să devină apropiaţi faţă de familie/ părinte/ bebeluş şi mamă pentru a facilita şi sprijini activ femeile angajate să continue alăptarea.

3. Informarea populaţiei privitoare la evoluțiile recente ale îngrijirii și protecției drepturilor de maternitate la nivel mondial și crearea gradului de conștientizare a necesității consolidării şi aplicării acestora în legislațiile naționale.

4. Consolidarea, facilitarea şi prezentarea practicilor de susţinere care să permită femeilor ce lucrează în sectorul informal să alăpteze.

5. Angajament faţă de grupuri ţintă ca: sindicate, Organizaţii ale Drepturilor Muncitorilor, grupuri şi organizaţii de femei şi tineret pentru protejarea drepturilor femeilor care alăptează la locul de muncă.

Tema campaniei:

Campania “Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân (SMAS)” este celebrată în fiecare an începând din 7 august 1992 şi are suporteri din peste 170 de ţări. Aceste acţiuni sunt sprijinite de UNICEF, OMS, FAO şi ministerele sănătăţii din ţările aferente. Planul de acţiune al campaniei este un instrument de susţinere a alimentaţiei la sân şi a problemelor acesteia. Dosarul sau planul de acţiune este o fişă de informaţii de 6 pagini ce oferă introducerea şi discutarea temelor alese, date relevante, idei de acţiune, resurse şi contacte regionale ale (SMAS). Pentru planurile de acţiune curente sau campaniile trecute vizitaţi site-ul www.worldbreastfeedingweek.net.

Tema campaniei din anul acesta şi anume femeile care lucrează şi alăptează, revitalizează campania din 1993 a SMAS privind iniţiativa locului de muncă plăcut, „prietenos”.

Multe s-au realizat la nivel mondial în aceşti 22 de ani de acţiune, de susţinere a femeilor care alăptează şi în special a celor care alăptează la locul de muncă. Astfel, în cadrul revizuirii 183 a convenţiei OIM (Organizaţiei Internaţionale a Muncii) au fost adoptate măsuri privind îmbunătăţirea legislaţiilor şi practicilor naţionale în acest aspect.

S-au întreprins numeroase acţiuni pentru reconfigurarea locului de muncă în vederea alăptării, premii pentru angajatorii care crează climatul propice alăptării, precum şi o intensă campanie de conştientizare, informare a femeilor legate de drepturile lor. Cu toate acestea, după două decenii de monitorizare a alimentaţiei sugarilor şi copiilor mici, la nivel global se arată că a 4-a ţintă a Declaraţiei Innocenti din 1991 este încă departe de a fi realizată.

 

Există diverse strategii şi acţiuni pe termen scurt sau lung pentru sprijinul femeilor care lucrează şi alăptează în comunitatea sau ţara voastră. Idei pentru punerea în aplicare în procesul de planificare a SMAS:

Protecţia maternităţii (PM): Legislaţie şi practici (pe termen lung)

· Actualizaţi-vă cunoştinţele în ceea ce priveşte PM din ţara voastră

· Legătura cu potenţiali parteneri care lucrează pe problemele legate de muncă, egalitate de gen: organizaţii de femei, organizaţii profesionale, sindicate.

  • Verificaţi cei 9 paşi pentru o campanie de succes privind protecţia maternităţii:

Pasul1- Examinaţi resursele;

Pasul 2- Evaluarea situaţiei naţionale;

Pasul 3- Formaţi un grup de acţiune;

Pasul 4- Faceţi o evaluare naţională în profunzime;

Pasul 5- Lucru în echipă cu partenerul cheie: sindicatele;

Pasul 6- Elaborarea unui plan de acţiune;

Pasul 7- Realizarea planului de acţiune;

Pasul 8- Monitorizarea şi evaluarea acţiunii realizate;

Pasul 9- Urmărirea şi raportarea activităţilor; mai multe informaţii pe site-ul www.waba.org.my/whatwedo/womenandwork/pdf/06a.pdf

Programele de sprijin ale alimentaţiei la sân la locul de muncă (pe termen scurt)

Cooperarea cu mai mulţi angajatori pentru a crea camere prietenoase pentru alăptare sau colțuri / spații special amenajate în acest sens la locul de muncă.

Crearea unui sistem de premiere pentru angajatorii ce susţin şi motivează alăptarea la locul de muncă.

Asigurați-vă că spitalele și centrele de îngrijire a sănătății / clinicile, sunt de asemenea, locuri de muncă adaptate mămicilor ce alăptează (locuri de muncă prietenoase).

Suport comunitar pentru alăptare & Sectorul informal

Porniţi sau întăriţi grupurile de suport matern locale sau grupurile de consiliere care răspund femeilor ce lucrează în sectoare defavorizate.

Identificaţi autorităţile locale corespunzătoare pentru a găsi mijloacele cele mai bune pentru protecţia şi beneficiile femeilor din sectoarele economice informale.

Identificaţi grupurile de femei din comunitate sau ţara voastră care pot avea date sau statistici despre femeile din economia informală. Combină forţele şi găseşte cel mai bun răspuns la nevoile femeilor din sectorul informal pentru echilibrul dintre muncă, alăptare şi creşterea copiilor.

Pentru mai multe informaţii urmăriţi:

a. Materialele de pe pagina: www.waba.org.my/whatwedo/womenandwork/pdf/09.pdf „Cum să sprijinim femeile în economia informală pentru a combina rolurile acestora, productiv şi reproductiv”;

b. „Extinderea protecţiei maternităţii femeilor în economia informală: O privire de ansamblu a schemei de bază a finanţării sănătăţii comunitare”, www.waba.org.my/pdf/67p1.pdf

Elemente de suport

Indiferent dacă eşti persoană care alăptează sau doar suporter al acţiunii de alimentaţie naturală la sân, sunt necesari trei factori care să determine succesul: timpul, spaţiul şi sprijinul.

· Timpul:

1. În conformitate cu Convenţia 183 a OIM, pentru „protecţia maternităţii” se acordă 6 luni de maternitate plătite.

2. Una sau mai multe pauze pentru alăptare sau reducerea programului de lucru în vederea alăptării sunt elementele cheie ale Convenţiei OIM.

3. Perioade de lucru flexibile, programe reduse sau pauze prelungite în vederea alăptării sau extracţia laptelui de mamă (muls) cu ajutorul dispozitivelor specifice.

· Spaţiul/Proximitatea:

1. Centre pentru îngrijirea sugarilor sau copiilor mici în sau lângă locul de muncă al mamelor, precum şi asigurarea mijloacelor de transport. În mediul rural sau pentru munci sezoniere, femeile pot folosi unităţi mobile pentru îngrijirea copiilor sau acorduri de îngrijire în conformitate cu practicile culturale existente.

2. Existenţa spaţiilor intime care să permită extragerea laptelui matern (mulgerea) şi a spaţiilor pentru depozitarea acestuia.

3. Locuri de muncă ecologice, curate, fără poluanţi pentru proaspetele mămici.

· Sprijinul:

1. Informaţii privind drepturile şi legislaţia naţională în vigoare privind maternitatea, precum şi beneficii specifice locului de muncă particular.

2. Sprijinul acordat de către angajatori, modele de management, atitudini şi promovarea alăptării în public.

3. Informaţii cu privire la sănătatea mămicilor pe perioada sarcinii şi alăptării, în vederea posibilităţii combinării alăptării şi angajarea la locul de muncă.

4. Sprijin din partea sindicatelor.

5. Securitatea şi siguranţa locului de muncă pe perioada maternităţii.

 


Date statistice la nivel internaţional, european şi naţional privind nivelul şi dinamica fenomenului

În conformitate cu recomandările OMS, alimentaţia naturală (alimentaţia exclusivă la sân) se recomandă până la vârsta minimă de 6 luni.

Date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la starea alimentaţiei la sân în România:

Procentaj al copiilor care au fost vreodată alăptaţi:

Total: 88,3 %

Urban: 88,0 %

Rural: 88,5%

Rata copiilor care sunt hrăniți exclusiv prin alăptare până la 6 luni:

Total:15,8 %

Urban: 14,3 %

Rural: 17,3 %

Rata iniţierii timpurii a alăptării:

Total: 12,0%

Urban: 10,5%

Rural: 13,5%

Sursa: http://www.who.int/nutrition/databases/infantfeeding/countries/rou.pdf

Nivelele de subnutriţie şi de anemie care persistă printre copii, aşa cum sunt identificate de Studiul privind Statusul nutriţional al copiilor în vârstă de până la 5 ani‚ 2005 sprijinit de UNICEF, indică obiceiuri de hrănire necorespunzătoare şi sugerează de asemenea un nivel scăzut de alimentaţie la sân. Doar 16% dintre copiii români au fost alimentaţi la sân exclusiv pe parcursul primelor 6 luni de viaţă în 2004, în vreme ce doar 12% dintre nou-născuţi au fost alăptaţi în prima oră de după naştere, conform Studiului Sănătăţii.

Ratele Mortalităţii infantile în România, conform „United Nation World Population Prospects, 2006 revision”:

Rata mortalităţii infantile:

14,9/1000 (Locul 77 în lume, locul 1 reprezentând rata cea mai mică);

Rata mortalităţii până la vârsta de 5 ani:

17,9/1000 (Locul 77 în lume)

Conform Organizaţiei „Salvaţi Copiii - România”- rata mortalităţii infantile este în continuă scădere, de la 26,9‰ în 1990 la 15‰ în 2005, datorită accesului populaţiei la servicii de planificare familială, cu consecinţe pozitive asupra sănătăţii mamei şi copilului. Şi în acest caz există însă diferenţe semnificative între regiuni: în regiunea N-E se înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile (17,2‰), judeţul Botoşani având cea mai înaltă valoare a ţării (20,2‰), în timp ce în regiunea N-V se înregistrează cea mai mică rată (13,5‰), datorită gradului de urbanizare mai ridicat şi implicit, a accesibilităţii mai crescute la servicii medicale şi de îngrijire a copilului. Municipiul Bucureşti înregistrează valoarea cea mai mică a acestei rate la nivelul țării şi anume 9,4‰. (Sursa: Institutul Naţional de Statistică, Anuarul Statistic al României 2006)
Comparativ cu statele europene, însă, rata mortalităţii infantile în România se menține foarte crescută. Astfel, valoarea medie a acesteia este de 4‰ în ţările Europei de Vest, de 5‰ în cele ale Europei de Nord și de 10‰ în Europa de Est. (Sursa: Population Reference Bureau).

În ceea ce priveşte ratele de mortalitate în sub-grupele 0-19 ani, acestea se află într-o continuă scădere în ultimii anii (2000-2005) datorită creşterii accesului la sistemul medical.
La 30 iunie 2006, figurau în evidenţele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, 1.184 copii cu HIV și 2.199 copii cu SIDA. Conform datelor statistice oferite de Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balj", până la data de 30 iunie 2006, incidenţa cea mai ridicată a diagnosticării cu SIDA se află în grupa de vârstă 5-9 ani (3002 de cazuri, dintre care 58,4% sunt băieţi) și 1-4 ani (2.399 de cazuri, dintre care 59,7% de băieţi).

Date cu privire la alimentaţia naturală, alimentaţia la sân, la nivel mondial pot fi accesate pentru fiecare ţară pe site-ul OMS:

Sursa:http://www.who.int/nutrition/databases/infantfeeding/countries/

Sursa:www.who.int/entity/child_adolescent_health/documents/9789241597494/en/


Despre alăptare

Beneficiile alimentaţiei la sân pentru copil:
• asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată.
• protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea desfăşurării lor.
• este uşor digerabil.
• are temperatură optimă.
• este steril.
• reduce riscul enterocolitei necrozante şi a retinopatiei la prematuri.
• reduce riscul diabetului zaharat de tip I şi tip II (mai ales alăptarea exclusivă 6 luni).
• reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei.
• previne malnutriţia.
• reduce riscul anemiei feriprive.
• reduce riscul dezvoltării limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, ale bolilor intestinale cronice (boala Crohn, colita ulceroasă, celiachie) în copilărie şi a bolilor cardio-vasculare din perioada de adult.
• reduce riscul morţii subite.
• reduce riscul alergiei şi al astmului bronşic dacă alăptarea durează cel puţin 4 luni.
• favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, a dentiţiei şi a vorbirii.
• asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă.
• interdependenţa reciprocă prin alăptare a mamei şi copilului, fundamentează legătura mamă - copil şi reduce tulburările emoţionale şi de adaptare a copilului în adolescenţă

Beneficiile alimentaţiei la sân pentru mamă:
• ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile postpartum.
• este protectiv împotriva cancerului de sân şi ovar şi a osteoporozei postmenopauzale.
• duce la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung.
• contraceptiv (98%) numai pe perioada alăptării exclusive.
• scade necesarul de insulină la mamele diabetice.
• diminuă efectele endometriozei şi ajută la stabilizarea bolii.
• este mai comodă şi mai puţin obositoare, laptele de mamă nu trebuie preparat, copilul este portabil.
• are rol în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne.
• realizează o legătură strânsă cu copilul.
• economie pentru familie.

Beneficiile pentru societate:
• economisire de valută consumată pentru achiziţionare de lapte praf
• scad cheltuielile pentru tratarea bolilor acute şi cronice ale copilului
• are efect ecologic pozitiv
• populaţie sănătoasă


Dezavantajele alimentaţiei artificiale:
• îmbolnăviri mai frecvente (infecţioase, boli cronice).
• alergie la proteinele laptelui de vacă (diareea cronică, scădere în greutate, erupţii alergice).
• mai greu digerabil.
• încărcare osmotică mare.
• obezitate.
• risc de rahitism sau anemie.
• creşte riscul diabetului zaharat.
• nu conţine substanţe biologice.
• prepararea inadecvată creşte riscul malnutriţiei şi infecţiei.
• poate produce probleme dentare (datorită tetinei).
• nu produce schimbări biologice în organismul mamei, nu stimulează afecţiunea.
• încarcă bugetul familiei.

Context Legislativ European şi Naţional

· Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alimentaţia exclusivă la sân (alăptarea) în primele 6 luni de viată, după care se recomandă diversificarea alimentaţiei cu menţinerea pe cât posibil şi a continuării alimentației la sân până la 2 ani.

Sursa: http://www.who.int/nutrition/en/

· Protection, promotion and support of breastfeeding in Europe: a blueprint for action (‘Protecţia, promovarea şi susţinerea alimentaţiei la sân în Europa: un plan de acţiune’) (EU Project Contract N. SPC 2002359)

· Document prezentat la Conferinţa pentru Promovarea Alimentaţiei la Sân în Europa 18 iunie, 2004, Dublin Castle, Ireland.

Acest document se dorește a fi un plan de acţiune care să ofere guvernelor statelor membre o strategie de orientare în susţinerea şi promovarea alimentației la sân. Cele şase puncte subliniate de către acest document sunt: politica şi planificarea la nivel naţional; informarea, educarea şi comunicarea (IEC) despre alăptat; pregătirea profesională; protecţia, promovarea şi susținerea alăptatului; monitorizare; cercetare.

Documentul recomandă guvernelor să formuleze politici naţionale bazate pe Strategia Globală Pentru Hrănirea Copiilor şi Noilor-Născuţi (Global Strategy on Infant and Young Child Feeding) şi să o integreze cu politicile generale ale sistemului de sănătate.

· COM 2008 637 Proposal on pregnant and breastfeeding workers

Acest document este o propunere pentru o directivă a Parlamentului și Consiliului European cu privire la amendarea Directivei 92/85/EEC a Consiliului. Această directivă din urmă se referă la introducerea măsurilor de a încuraja siguranţa şi sănătatea la lucru a angajatelor gravide sau care tocmai au născut.

Propunerea COM 2008 637 a fost înmânată în Octombrie 2008 atât Consiliului European cât şi Parlamentului European spre adoptare şi se așteaptă în momentul de faţă luarea unor decizii către ultimele două instituţii cu privire la document.

· LEGEA Nr. 25 din 5 martie 2004 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96 din 2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă. Acest act legislativ reglementează dreptul mamelor de a alăpta copiii la locurile de muncă. Legea specifică numărul pauzelor de alăptare la care au dreptul mamele, condiţiile în care acestora li se poate cere să muncească, cât şi condiţiile care trebuiesc puse la dispoziţie de angajator pentru a facilita alăptarea.

Politici, strategii, planuri de acţiune şi programe existente

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august în mai mult de 120 de ţări pentru a încuraja alimentația la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Ea comemorează Declaraţia Innocenti făcută de politica OMS şi UNICEF - factorii de decizie în august 1990 pentru a proteja, promova şi sprijini alăptarea. Alimentația la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie. OMS recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de şase luni.

Este timpul pentru acțiune după 10 ani de Strategie Globală și 20 de ani de Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân

În urmă cu 20 de ani, Alianța Mondială a Alimentației la Sân (WABA) a lansat prima campanie "Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân" cu tema: "Spitalul prietenos bebelușilor". Multe s-au întâmplat în ultimii 20 de ani. A venit vremea să sărbătorim dar și să ne reamintim și să înțelegem ce s-a întâmplat, și de ce, și de stabilit ce se mai poate face în plus pentru a susține femeile pentru a fi în stare să-și hrănească și să se îngrijească de copiii lor.

Care este Strategia Globală?

OMS și UNICEF, împreună au lansat și au dezvoltat „Strategia Globală pentru alimentația bebelușilor și copiilor” în anul 2002, reafirmând cele 4 ținte Innocenti stabilite în 1995 și au adăugat ținte suplimentare. Strategia globală a identificat o nevoie clară pentru practici de alimentație optimale pentru reducerea malnutriției și a sărăciei. Este bazată pe o abordare orientată în jurul drepturilor omului și cere dezvoltarea unor politici complete pentru alimentația bebelușilor și copiilor mici. Oferă sfaturi cu privire la protecția, promovarea și suportul acordat alăptării la sân în primele 6 luni și continuării acesteia până la 2 ani împreună cu o alimentație diversificată cu începere de la vârsta de 6 luni.

http://worldbreastfeedingweek.org

De ce și cum trebuie monitorizat nivelul de implementare al strategiei globale?

În perioada 2004-2005, Rețeaua Internațională de Acțiune pentru Alimentația Bebelușilor (IBFAN), unul din partenerii principali ai Alianței Mondiale a Alimentației la Sân (WABA), a lansat inițiativa Trenduri la Nivel Mondial în Alimentația la Sân (WBTi), pentru a urmări, a evalua și monitoriza implementarea strategiei globale. Potrivit Raportului asupra Stării Copiilor în Lume în 2011, din 136,7 milioane noi născuți, doar 32,6% sunt hrăniți prin alăptare în primele 6 luni. Potrivit evaluării WBTi în 40 de țări, majoritatea acestora nu au o politică de alimentație a copiilor mici eficace și cu un buget adecvat implementării acesteia. Pentru a face posibilă creșterea ratelor de alăptare este important de evaluat politicile și programele existente și de a acționa în concordanță.

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân în anii trecuţi

Anul 2014

“ALIMENTAŢIA LA SÂN: Un punct al victoriei pentru viață!”



Tema afirmă importanţa creşterii şi susţine protecţia, promovarea şi sprijinirea alăptatului în cadrul obiectivelor de dezvoltare ale mileniului.

Anul 2013

“SPRIJINIREA ALIMENTAŢIEI LA SÂN: RELAŢIE APROPIATĂ DE MAMĂ”

În anul 2013, tema Săptămânii Mondiale a Alimentaţiei la Sân a fost „Sprijinirea alimentaţiei la sân: Relaţie apropiată de mamă”, subliniind importanţa „consilierii reciproce, de la persoana la persoana”- Peer Counselling. Chiar şi atunci când mamele sunt capabile de un start bun, în mod frecvent în următoarele săptămâni sau luni de la naştere se înregistrează o scădere bruscă a celor care alăptează, în mod particular a celor care alimentează exclusiv la sân. Pentru perioada în care proaspetele mămici nu se adresează unei unităţi de asistenţă medicală, este esenţial sprijinul acordat de instituţiile comunitare. Acest sprijin poate fi acordat în moduri diferite. În mod tradiţional acest lucru se realizează de către familie. Societăţile sunt în schimbare şi odată cu urbanizarea, cercul celor care asigură sprijinul se lărgeşte de la specialiştii din sănătate la liderii din comunitate, la prietenii care au familie, care sunt mame sau taţi.

Anul 2012 a marcat celebrarea a 10 ani a Strategiei Globale a OMS/UNICEF pentru alimentația sugarilor și copiilor mici şi a 20 de ani de celebrarea Săptămânii Mondiale a Alimentaţiei la Sân.

Campania având ca slogan: „Înțelegerea trecutului - Planificarea viitorului” a avut următoarele obiective:

1. A recapitula ce s-a întâmplat cu alimentația sugarilor și copiilor mici în ultimii 20 de ani.

2. A celebra succesele și împlinirile naționale, regionale și globale și prezentarea activității naționale la nivel global.

3. A evalua nivelurile de implementare ale strategiei globale pentru alimentația bebelușilor și copiilor mici.

4. A încuraja acoperirea lacunelor rămase între politicile și programele de promovare a alimentației la sân.

5. A atrage atenția publicului asupra nivelului politicii și programelor alimentației la sân și alimentației copiilor.

Anul 2011

Tema pentru anul 2011, s-a concentrat pe angajarea şi mobilizarea activităţii de tineret şi între generaţii, cu un slogan răsunător: Vorbeşte-mi! Alăptatul - o experienţă 3D! Tema se ocupă cu comunicarea la diferite niveluri şi între diferite sectoare.

Obiectivele campaniei din 2011 au fost:

1. Încurajează comunităţile şi facilitatorii de sănătate pentru a folosi noua tehnologie media pentru a atinge un număr cât mai mare de persoane cu informaţii privind alăptatul şi informare despre conflictele de interese care pot apărea atunci când entităţile care realizează profit din vânzarea sau distribuirea de produse în domeniul de aplicare al Codului Internaţional de Marketing al înlocuitorilor Laptelui Matern. Codul promovează alăptarea.

2. Extinderea domeniului de aplicare al susţinerii alăptării, de a implica părţile interesate mai puţin în mod tradiţional (exemple: tinerii, bărbaţii, avocaţii de planificare familială).

3. Dezvoltare şi abilităţi de scale-up comunicare în educaţie a alăptării, educaţie pentru sănătate cu participarea activă din partea tinerilor.

4. Crearea de reţele, a canalelor de comunicare între diferitele sectoare, astfel încât informaţiile privind alăptarea şi feedback-ul pot fi accesate şi îmbunătăţite.

5. Încurajarea mentoratului prin alăptare, experţi pentru noi consilieri şi comunicatori cu experienţă pentru cei care intră noua epoca de comunicare, indiferent de vârsta lor.

6. Explorarea creativă, suport, recunoaştere şi punerea în aplicare a abordărilor inovatoare de comunicaţii şi punerea la dispoziţie a unui spaţiu pentru oameni pentru dezvoltarea ideilor lor.

Anul 2010

„Cei Zece Paşi pentru alimentaţia la sân de succes” a reprezentat tema campaniei din 2010.

- Cei Zece Paşi către alimentaţia la sân de succes oferă o cale susţinută şi sistematică de a împuternici femeile, intenţiile şi speranţele cu privire la alăptarea copiilor lor şi de a îmbunătăţi pregătirea angajaţilor din domeniul sănătăţii cu privire la susţinerea şi îmbunătăţirea calităţii alăptării

- Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân comemorează 20 de ani de la Declaraţia Innocenti care cerea implementarea celor 10 paşi în instituţiile de maternitate

- În ultimii 20 de ani, 20.000 de maternităţi au adoptat Cei Zece Paşi și au fost acreditate de către iniţiativa Baby-Friendly Hospital

- În acest timp, ratele de hrănire a pruncilor exclusiv prin alăptare, au crescut nesemnificativ, însă pregătirea slabă a cadrelor şi lipsa introducerii cuprinzătoare la nivel mondial a Iniţiativei au ca rezultat faptul că în multe medii, ratele de hrănire prin alăptare la sân stagnează.

Obiectivele Săptămânii Mondiale a Alimentaţiei la Sân

- Atragerea atenţiei asupra celor ‘10 paşi’ în îmbunătăţirea ratelor de alimentaţie la sân a nou născuţilor,

- Reînoirea şi reimpulsionarea acţiunilor sistemelor de sănătate, a ofertanţilor de îngrijire medicală şi a comunităţilor, pentru a face din alimentaţia la sân a copiilor alegerea uşoară pentru mame,

- Informarea populaţiei despre riscurile reprezentate de către hrănirea artificială şi folosirea înlocuitorilor pentru laptele de sân,

- Informarea despre rolul pe care îl are alimentaţia la sân pentru dezvoltarea copiilor şi impactul acestuia asupra sănătăţii pe termen lung, atât a copiilor cât şi a mamelor,

- A permite mamelor să se bucure de deplina susţinere în şi pentru alimentaţia la sân din partea sistemelor de sănătate şi dincolo de ele.

Cei Zece Paşi spre alimentaţia la sân de succes:

  1. Este importantă crearea unei politici de alimentaţie la sân scrisă care este în mod repetat comunicată întregului staff din domeniul sănătăţii.
  2. Antrenarea şi pregătirea întregului staff în abilităţile şi cunoştinţele necesare implementării acestei politici.
  3. Informarea tuturor mamelor despre managementul şi beneficiile alimentaţiei la sân.
  4. Ajutarea şi împuternicirea mamelor de a începe alimentaţia la sân într-un interval de până la o jumătate de oră de la naştere.
  5. Învăţarea mamelor cum să alăpteze şi să menţină lactaţia, chiar şi dacă sunt separate de copii.
  6. Să nu se ofere pruncilor nicio formă de mâncare sau băutură în afară de laptele de mamă (cu excepția cazurilor în care acestea sunt recomandate medical)
  7. Încercarea de a menţine mama şi copilul împreună cât mai mult în timpul zilei, dacă se poate chiar pe întregul parcurs al zilei.
  8. Încurajarea alimentaţia la sân la cerere.
  9. A nu se oferi suzete sau sâni falşi copiilor ce încă sunt hraniţi cu lapte la sân
  10. Încurajarea creerii grupurilor de suport pentru alăptat şi informarea mamelor despre acestea după externarea din spital sau clinică.

Anul 2009

În anul 2009 campania a avut ca titlu „Alimentaţia la Sân, o reacţie vitală de urgenţă”

Obiective şi raţionament:

- Pentru a atrage atenţia asupra rolului vital pe care alimentaţia la sân îl joacă în topul urgenţelor în întreaga lume.

- Pentru a sublinia nevoia de susţinere activă şi ajutor pentru alimentaţia la sân înainte şi în timpul urgenţelor.

- Pentru a mobiliza la acţiune şi a îmbunătăţi comunicarea și colaborarea între cei cu cunoştinţe şi abilităţi de susţinere a alimentaţiei la sân şi cei implicaţi în reacţia la situaţiile de urgenţă.

- Copiii sunt cel mai vulnerabil grup în timpul urgenţelor şi calamităţilor, iar rata mortalităţii în rândul lor poate creşte de la de 2 ori la de 70 de ori faţă de cea normală în timpul acestora.

- Este vitală pregătirea pentru situaţii de urgenţă. Susţinerea şi promovarea alăptării în lipsa urgenţelor va împuternici capacitatea mamelor şi copiilor de a face faţă în situaţii de urgenţă.

În anul 2008, Campania a avut denumirea „Suport pentru mame: în cursa spre aur caştigă toată lumea”.

În 2008, Campania a făcut o puternică referire la jocurile olimpice da vară care s-au organizat în China. Cu această ocazie, campania s-a concentrat asupra importanţei şi nevoii de a hrăni copiii exclusiv cu lapte de mamă în primele 6 luni de viaţă, și de a continua alăptarea în combinaţie cu alimentaţia complementară până la vârsta de doi ani, şi chiar şi dincolo de ea.

Campanii naţionale anterioare:

În anul 2002 a fost înfiinţat Comitetul Naţional de Promovare a Alimentaţiei la Sân, a cărui primă misiune s-a concretizat în elaborarea Strategiei Naţionale de Promovare a Alimentaţiei la Sân în România pentru perioada 2003-2012 şi a Planului Naţional de Acţiune pentru 2003-2004.

Ministerul Sănătăţii a continuat acţiunea de promovare a alimentaţia la sân şi în anul 2004. Din fondurile Programului Naţional de sănătate a femeii şi a copilului (PN 3) au fost alocate pentru anul 2004 nu mai puțin de 3,2 mld. lei pentru susţinerea acţiunilor de promovare a alimentaţiei la sân în România.

Astfel, Ministerul Sănătăţii continuă proiectul început în anul 2002, când, în colaborare cu Reprezentanţa UNICEF în România, a lansat iniţiativa „Spitalul Prieten al Copilului”, pentru promovarea alimentaţia la sân în spitale, în scopul de a dezvolta practici corecte de iniţiere, promovare şi susținere a alăptării în maternităţi, secţii de pediatrie, în reţeaua asistenţei medicale primare şi la nivelul comunităţii. Scopul strategiei era atingerea celui mai înalt standard posibil de sănătate, prin promovarea alimentaţiei la sân exclusiv în primele 6 luni de viaţă şi continuarea alimentaţiei la sân până cel puţin la vârsta de 1 an, precum şi dezvoltarea unui cadru legislativ şi administrativ favorabil promovării alimentaţiei la sân.

Campania din 2007: Inițiativa alăptării în prima oră de la naștere este considerată un pas vital pentru reducerea mortalității infantile și în special a mortalității neonatale precoce. „Salvați UN milion de bebeluși începând cu o acțiune, o oră de suport și un mesaj: Începerea alăptării în prima oră de după naștere!”

   

ziua mondiala fara tutun 31 mai 2015

PDFPrintE-mail

Ziua Mondială ră Tutun (World No Tobacco Day – WNTD)
31 mai 2015

2. Analiza de situaţie

 

Stadiul politicilor împotriva comerţului ilicit cu tutun în 2015

>>> mai mult

 

 

CONTEXTUL CELEBRARII   >>> mai mult

 

1
2
3
4
1/4 
start stop bwd fwd

 

 

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTA IMPOTRIVA HIPERTENSIUNII 2015

PDFPrintE-mail

„Cunoaşteţi–vă valorile presiunii arteriale

“Ia atitudine ! Apără-ţi sănătatea!”

 

În fiecare an, începând din 2006 pe 17 mai, World Hypertension League (WHL), în strâns parteneriat cu International Society of Hypertension (ISH) și alte organizații celebrează  Ziua Internațională a Hipertensiunii (World Hypertension Day  - WHD).    >>> mai mult

 

Ziua Mondială de lupta impotriva Hipertensiunii urmareste conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării de atitudini sănătoase în combaterea HTA , promovarea practicilor comportamentale preventive în rândul populaţiei  si are ca obiectiv informarea populaţiei asupra HTA ca principal factor de risc pentru povara bolilor la scară mondială si schimbarea mentalităţii prin intervenţii educative, menite a promova deprinderile sanogene.

MESAJELE CHEIE

“HTA – o ameninţare a bunăstării ce poate fi prevenită”

“Stilul de viaţă sănătos o
terapie la îndemâna tuturor”

>>> mai mult

 

ANALIZA DE SITUAŢIE

I. Date statistice

A. Internaţionale

Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune ([1]).

 


   

Page 32 of 50

cautare