Text Size

promovarea sanatatii

DESPRE FEBRA WEST NILE

PDFPrintE-mail

Febra West Nile

Febra West Nile este o boala produsa de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a    acestei infectii la om este prin intepatura de tantar.

 

Tantarii se infecteaza in urma hranirii cu sange de la o pasare infectata. Odata infectat (cu virusul West Nile) tantarul ramane asa toata viata si are potentialul de a transmite virusul la orice gazda vertebrata pe care o musca pentru a se hrani. Omul este numai gazda accidentala in acest ciclu.    >>> MAI MULT

 

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA TUBERCULOZEI – 24 Martie 2014

PDFPrintE-mail

fotografii din campania de promovare de la Liceul Brezoi

1
2
3
4
5
1/5 
start stop bwd fwd

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA   TUBERCULOZEI –  24  Martie 2014

TUBERCULOZA –  O BOALA VINDECABILA

Cauze

Tuberculoza este cauzata de Mycobacterium Tuberculosis, o bacterie care se dezvolta lent in medii ale organismului care sunt bogate in sange si oxigen cum ar fi plamanii.

Simptome

Debutul infectiei poate fi atat de usor, incat poate fi nesesizat de pacient


Simptomele obisnuite sunt:  >>> mai mult

 

 

 

analiza de situatie

 

TUBERCULOZA PE PLAN MONDIAL:

Tuberculoza afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii, determinând direct şi indirect, serioase consecinţe sociale, iar pentru combaterea ei sunt necesare resurse financiare substanţiale. Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează  unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de SIDA, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice.

Tulpini rezistente la unele medicamente antituberculoase au fost identificate în toate ţările studiate de OMS. O formă deosebit de periculoasă de tuberculoză este tuberculoza chimiorezistentă sau MDRTB (în engleză, multidrug-resistant tuberculosis).

 

În ţările dezvoltate, incidenţa tuberculozei este mai mare în rândul vârstnicilor; în timp ce în ţările cu nivel economic scăzut, boala este mai frecventă în rândul tinerilor. Vârstnicii sunt mai vulnerabili la tuberculoză datorită reactivării infecţiei latente, pe masura slăbirii sistemului imunitar, odată cu înaintarea în vârstă. Din perspectiva sănătăţii publice, tratamentul incomplet efectuat sau inadecvat este deosebit de periculos. Atunci când bolnavii nu iau medicamentele prescrise, nu respectă posologia sau întrerup tratamentul înainte de termen, ei pot rămâne infecţioşi, iar bacteriile pot dezvolta în timp, o rezistenţă la medicamente. Persoanele pe care le pot infecta, vor purta la rândul lor o formă de tuberculoză

>>> mai mult

 

ZIUA MONDIALA A APEI – 22 MARTIE 2013

PDFPrintE-mail

ZIUA MONDIALA A APEI – 22 MARTIE  2013

Apa reprezinta aproximativ 60% din compozitia corporala a unui adult si este vitala pentru supravietuire. Ajuta la transportul nutrientilor si produsilor rezultati din metabolism, participa la reactiile bio-chimice, actioneaza ca solvent, atenueaza socurile mecanice si regleaza temperatura corpului.

Pentru a mentine echilibrul hidric al organismului, consumul de lichide, alimentele si procesele metabolice trebuie sa egaleze cantitatea de apa eliminata prin excretie de catre rinichi, piele, plamani si tubul digestiv. Cantitatea si calitatea apei baute poate avea efecte pozitive sau negative asupra sanatatii noastre.

 

Procentul de apa din organismul uman  >>> mai mult

   

ZIUA MONDIALA A SANATATII ORALE – 20 Martie 2013

PDFPrintE-mail

1
2
3
4
5
6
7
8
1/8 
start stop bwd fwd

 

Sănătatea orală reprezintă absenţa afecţiunilor dentare şi a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamaţiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afecţiunilor gingivale, cariilor dentale şi pierderii dinţilor şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală.

(Definiţia OMS)

 

AFECŢIUNILE ORALE  >>> mai mult

 

ANALIZA DE SITUAŢIE ÎN ROMANIA OCAZIONATĂ DE CELEBRAREA ZILEI MONDIALE A SĂNĂTĂŢII ORALE, 20 MARTIE 2014

„Ai grijă de dinţii tăi!”

A. Date statistice privind sănătatea orală în România:

 

1. Date privind personalul din serviciile de sănătate orală:

>>> mai mult

 

 

igiena orala corecta   >>>

 

4 februarie 2014 -ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

PDFPrintE-mail

- 4 februarie 2014 -

INFORMARE

 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului, în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.   mai mult >>>

 

 

Impactul neoplaziei în sănătatea publică

Acest termen reprezintă un segment semnificativ de patologie, cu localizare diversă, caracterizată prin diviziunea rapidă a celulelor, cu posibilitatea de invadare a zonelor adiacente sau metastazare în organism. Aceste metastaze sunt cauză majoră de deces prin cancer. Procesul de proliferare malignă este rezultatul interacţiunii dintre factorii genetici personali şi 3 categorii de agenţi externi - carcinogeni fizici (ultraviolete, radiaţii ionizante), carcinogeni chimici (azbest, componentele din fumul de tutun; aflatoxine, arsenic) şi biologici (infecţii cu anumiţi viruşi, bacterii sau paraziţi).[1] Incidenţa cancerului creşte cu vârsta, probabil prin mecanisme de reparare celulară mai puţin eficiente.

DECLARAŢIA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Declaraţia Mondială împotriva Cancerului invită liderii politici şi decidenţii din sistemele de sănătate să acţioneze pentru reducerea poverii globale prin cancer, să promoveze echitatea şi să integreze controlul cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

Până în anul 2025 se va obţine o reducere majoră a numărului de decese premature prin cancer şi se vor îmbunătăţi calitatea vieţii şi rata de supravieţuire a pacienţilor cu cancer.

OBIECTIVUL 1

Sistemele de sănătate vor fi consolidate pentru a asigura furnizarea unor programe pentru controlul cancerului, eficace şi cuprinzătoare, centrate pe oameni, pe tot parcursul vieţii acestora şi în toate ţările   >>> mai mult

 

 

CANCERUL COLORECTAL

Cancerul este definit ca o aglomerare de celule cu morfologie anormala, acestea cresc rapid si formeaza diferite mase, numite tumori. In cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul intestinului (colon si rect). Cancerul colorectal este denumirea comuna folosita in clinica pentru cancerul de colon cat si de rect, pentru ca au simptome foarte asemanatoare.
Cancerul colorectal este a treia cauza de cancer in SUA, cat si in Europa si apare mai frecvent in randul persoanelor peste 50 de ani. Daca este diagnosticat in stadiile incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat relativ usor si uneori chiar vindecat, dar din cauza ca in majoritatea cazurilor diagnosticul este tardiv, acest tip de cancer este a doua cauza de deces secundara unui proces neoplazic (pe primul loc situandu-se
cancerul pulmonar).

Cauze   mai mult >>>

 

CANCERUL DE SAN - PREVENIRE SI DEPISTARE

Cancerul la san este cea mai des intalnita maladie la femei,fiind pe locul al doilea dupa cancerul de piele.Cancerul de san se dezvolta la nivelul tesutului sanului;celulele maligne(canceroase).Dupa un studiu facut una din noua femei sufera de cancer la san.

Semne si simptome:

Schimbarea formei sau a marimii sanului;

Inrosirea pielii si cutarea acestuia;

Secretie data de san(in afara de lapte);

Dureri la nivelul sanului.

 

Evaluarea riscului de cancer la san   mai mult>>>

 

 

CANCERUL BRONHOPULMONAR

Cancerul bronhopulmonar este o tumoare maligna, cu punct de plecare bronsic.

Constituie una din cele mai frecvente localizari, fiind depasita ca frecventa doar de cancerul gastric si reprezinta 20% din totalitatea tumorilor maligne. Apare predominant la barbati (de 8-10 ori mai des decat la femei), in special dupa 40 de ani.

Etiologia nu este cunoscuta, dar exista unele cauze favorizante: fumatul - dupa unele statistici boala aparand de 17 ori mai frecvent la cei care fumeaza peste 20 tigarete pe zi - decat la nefumatori, substantele radioactive, gudronul, procesele inflamatorii cronice pulmonare.

 

Tumoarea este localizata mai frecvent in plamanul drept, in bronhiile mari si lobii superiori. Odata constituita, formatiunea tumorala proemina in bronhie, pe care o obstrueaza (astupa).

Simptomele cancerului bronhopulmonar, atat de debut, cat si cele tarzii, sunt in raport cu reactiile pe care le produce tumoarea la nivelul bronhiei (dilatatie, infectie) si la nivelul parenchimului pulmonar.

mai mult>>>

   

Page 38 of 50

cautare