Text Size

ATENTIONARE BOTULISM

PDFPrintE-mail

ATENTIONARE

In cadrul sistemului european de alerta precoce si raspuns rapid (EWRS), a fost transmisa  informatia ca in Franta au fost identificate in zilele de 3 si 5 septembrie doua focare de botulism: un focar cu 5 cazuri in districtul Vaucluse din sudul Frantei si un focar cu 3 cazuri in districtul Somme in nordul Frantei. In serul recoltat de la 4 cazuri apartinand primului focar a fost detectata toxina botulinica tip A, probele recoltate de la pacientii din al doilea focar fiind in investigatie la Centrul de Referinta pentru botulism din Institutul Pasteur. Toate cele 8 cazuri de imbolnavire au dezvoltat insuficienta respiratorie.

In cele doua focare a fost identificat un aliment comun: tapenade (produs alimentar pe baza de masline) cu migdale, produs si distribuit de firma “Les DELICES de Marie-Claire” din Vaucluse, sudul Frantei. Numarul lotului de produse implicat in ambele focare este 112005 si a fost livrat in magazine din 4 districte (Bouches-du-Rhône, Drome, Var si Vaucluse ) incepand cu data de 31.05.2011 , avand termen de expirare 16.12.2012. Toxina botulinica tip A a fost identificata in probele de tapenade consumate in focarul din sud, urmand a fi analizate si probele prelevate din focarul din nord (de la membrii unei familii care au calatorit in zona sudica si de unde au cumparat tapenade).

Toate produsele implicate au fost retrase de pe piata si a fost oprita productia firmei. Produsele nu au fost exportate.

Avand in vedere faptul ca regiunea in cauza este o regiune turistica, atat pentru turistii francezi cat si internationali, autoritatile franceze au emis o alerta europeana.

 

cautare