Text Size

ATENTIE LA MUSCATURA DE CAPUSE !!

PDFPrintE-mail

Muscatura de capusa: preventie, simptome, boli asociate, tratament

Fiind sezonul cald exista tentatia de a merge cu talpile goale prin iarba sau de a iesi in aer liber la munte, prin parcuri etc. Inainte de a profita de vremea frumoasa si de vacanta trebuie sa stiti sa va protejati de capusele care pandesc prin iarba si in zonele paduroase. De asemenea, ele pot fi transmise la om prin intermediul patrupedelor (caini, pisici) atunci cand le mangaiati sau iesiti la plimbare cu ele. Capusele isi ating perioada de varf in timpul primaverii si in lunile de vara.

Ce sunt capusele?

Capusele fac parte din clasa arahnidelor, inrudite cu paianjenii si sunt paraziti, hranindu-se pe seama organismului parazitat. Ele pot varia ca si dimensiuni, de la gamalia unui ac pana la dimensiunile unei radiere de la un creion. Cu cat se hranesc cu mai mult sange, cu atat devin mai mari. Culoarea variaza si ea; de la diferite nuante de maro pana la rosu-maroniu si negru.

Exista mai multe tipuri de capuse, dar in unele tari se intalneste un singur tip.

capuse1

capuse2

Capusele se pot adapta chiar si atunci cand temperaturile scad sub 0 grade celsius, in timp ce temperaturile mari pot accelera dezvoltarea acestora.

Capusele prefera zonele umede si calde ale corpului. Odata ajunsa pe corp, capusa tinde sa migreze spre zona axilara, inghinala sau la nivelul parului. Fiind situate intr-un loc propice, prin intermediul muscaturii isi introduc capul sub piele si incep sa se hraneasca pe seama organismului parazitat.

De regula, daca va confruntati cu o astfel de muscatura veti sti despre ce este vorba pentru ca veti gasi capusa atasata de piele. Daca totusi nu va dati seama, dupa cateva sau zile saptamani, timp in care capusa s-a hranit pe seama dumneavoastra aceasta se poate desprinde de una singura, dar in acest interval exista un risc mare sa transmita boli cu consecinte grave.

Cum arata o muscatura de capusa?

Muscaturile de capusa sunt de regula usor de indentificat pentru ca, asa cum am scris mai sus, acestea raman atasate de piele. Capusele nu ataca in grupuri! Totusi, unele sunt de dimensiuni mici si nu sunt atat de usor vizibile la nivelul pielii, comparativ cu cele mari.

Care sunt simptomele muscaturii de capusa?

Muscatura poate sa nu produca niciun simptom. Totusi, daca sunteti alergic, puteti sa experimentati: durere, umflatura in locul afectat, eruptie, senzatie de arsura sau chiar dificultate respiratorie.

muscatura-de-capusa

ATENTIE! Capusele sunt purtatoare ale unor boli care pot fi transmise prin muscatura si pot cauza o varietate de simptome ce debuteaza de obicei in primele saptamani de la incident.

Posibile simptome ale bolilor transmise de capuse sunt:

  • Spoturi(puncte) rosii sau prurit in jurul muscaturii
  • Rigiditate la nivelul gatului
  • Ameteala
  • Dureri de cap
  • Senzatie de slabiciune
  • Durere de muschi sau articulatii
  • Febra
  • Noduli limfatici inflamati

Adresati-va medicului imediat ce aveti astfel de simptome!

Cum se trateaza muscatura de capusa?

Cel mai important aspect este indepartarea capusei. Capusa nu trebuie smulsa, deoarece capul ramane prins in interiorul pielii si este mai dificil de scos ulterior. Exista o ustensila special conceputa pentru indepartarea capuselor ce se gaseste in spitale. Cu ajutorul acesteia medicul va scoate capusa fara sa o rupa, adica fara sa ramana parti din capusa atasate in continuare de pielea dumneavoastra.

Subliniez ca este foarte importanta prezentarea la medic intr-un timp cat mai scurt de la muscatura pentru indepartarea capusei!

Medicul poate prescrie in functie de tipul de capusa antibiotice daca este necesar, in scop profilactic, pentru a preveni aparitia simptomelor ulterioare.

indepartare-capusa

ATENTIE! Nu incercati sa indepartati singuri capusa pentru ca exista riscul ca aceasta sa se rupa (de regula se detaseaza corpul de cap; capul ramane atasat in piele) sau chiar sa patrunda si mai adanc. Nu folositi vaselina, fosfor, caldura sau alte metode experimentale ineficiente pentru a o indeparta!

Boli transmise de capusa

BABESIOZA – este o boala cauzata de un parazit ce infecteaza si distruge eritrocitele (celulele rosii ale sangelui). Se transmite prin intermediul capusei care se infecteaza la randul lor cu parazitul ce produce boala.

Ca si simptome, cel mai des se intalnesc cele tipice unei raceli (febra, dureri musculare, senzatie de oboseala continua). Nu exista vaccin impotriva acestei boli, dar se trateaza cu antibiotice.

BOALA LYME – se mai numeste si borelioza Lyme este cauzata de o bacterie si este si ea transmisa prin muscatura de capusa. Capusele de infecteaza hranindu-se cu insecte ce au sangele infectat de bacterie. Boala Lyme se intalneste cel mai des in Europa, in America de Nord si Asia.

Simptomele tipice includ febra, dureri de cap, oboseala si o eruptie caracteristica la nivelul pielii. Acasta eruptie apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muscaturii. Eruptia apare in decurs de 3-30 de zile de la muscatura. O particularitate a eruptiei este aceea ca se raspandeste in decurs de cateva zile.

boala-lyme

Nu exista vaccin nici pentru aceasta boala, dar se poate trata ca si babesioza cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat pe parcursul a catorva saptamani.

Netratata, aceasta se raspandeste la nivelul inimii si a sistemului nervos central. Cea mai buna metoda de prevenire a bolii Lyme este aceea de a indeparta cat mai repede cu putinta capusa!

ENCEFALITA TRANSMISA DE CAPUSA – este o infectie virala, transmisa prin capusa. Boala se manifesta la nivelul sistemului nervos central si se intalneste in multe zone din Europa, dar si din Asia.

Boala are doua faze.

  1. Se asociaza cu simptome precum febra, dureri de cap, ameteli, dureri ale articulatiilor.
  2. Apar simptome neurologice ce implica meningita (inflamarea foitelor ce invelesc si protejeaza creierul si maduva spinarii) sau encefalita (inflamatia creierului).

De exemplu, in Romania aceasta boala in perioada 2008-2010 se intalnea cu precadere in judetele Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Oradea, Salaj, mai ales la fetite cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani.

FEBRA HEMORAGICA DE CRIMEEA-CONGO – este tot o boala virala, transmisa prin intermediul capusei. Se intalneste cu precadere in Europa de Est si in Sud-Vestul Europei.

Se caracterizeaza prin temperatura ridicata, ameteala, sensibilitate anormala la lumina, durere abdominala si stare de greata. Boala a fost indentificata in Bulgaria, Armenia, Albania, Kazakhstan, Rusia, Serbia, Ucraina. In 2008 a fost identificata si in Grecia.

FEBRA CE RECIDIVEAZA – este transmisa prin intermediul capuselor de dimensiuni mici. Riscul de aparitie este crescut mai ales in peninsula Iberica.

Ca si simptome, boala se caracterizeaza prin episoade de febra recurente, adesea insotite de dureri de cap, dureri musculare si articulare.

Metode de protectie impotriva muscaturilor de capusa

  • Folositi spray-uri protectoare, ce se aplica pe piele, impotriva insectelorce. Se gasesc cu usurinta in farmacii.
  • Cand iesiti la picnic sau mergeti la munte, incercati sa va acoperiti pe cat posibil. Incercati sa bagati pantalonii in sosete pentru a impiedica patrunderea capuselor pe sub haine. Purtati incaltaminte adecvata!
  • Evitati sa mergeti prin iarba inalta sau tufisuri.

NU UITATI!
Prezentarea la medic trebuie sa se faca in cel mai scurt timp posibil de la muscatura si nu incercati sa indepartati singuri capusa. Prezentarea la medic in timp util, va poate scuti de diverse complicatii precum bolile pe care le transmit aceste vietati.

cautare