Text Size

campania impotriva tbc

PDFPrintE-mail

CAMPANIA  DE LUPTA IMPOTRIVA TUBERCULOZEI – 2011                  foto

 CU TRATAMENT ADECVAT TUBERCULOZA POATE FI VINDECATA ! 

Cauze

Tuberculoza este cauzata de Mycobacterium Tuberculosis, o bacterie care se dezvolta lent in medii ale organismului care sunt bogate in sange si oxigen cum ar fi plamanii.

Simptome

Debutul infectiei poate fi atat de usor, incat poate fi nesesizat de pacient. Daca in organism este prezenta forma latenta a tuberculozei, nu exista simptome si aceasta nu poate fi raspandita altor persoane.                                                                           Daca exista forma activa a tuberculozei, exista simptome si infectia poate fi raspandita. Tipul simptomelor este in concordanta cu tipul de tuberculoza fie pulmonara (cel mai comun), fie in alta parte a corpului (tuberculoza extrapulmonara). De asemenea pot exista alte afectiuni cu simptome asemanatoare cu cele ale tuberculozei cum ar fi pneumonia si cancerul pulmonar.
Simptomele tuberculozei active apar treptat si se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Pot exista cateva simptome usoare fara ca pacientul sa banuiasca prezenta infectiei.

Simptomele obisnuite sunt:
- tuse insotita de mucus gros, cateodata cu sange (sputa) pe o durata de aproximativ doua saptamani
- batai rapide ale inimii (tahicardie)
- cresterea in volum a ganglionilor limfatici din regiunea gatului
- febra, frisoane si transpiratii in timpul somnului
- oboseala si slabirea fortei fizice                                                                                
- pierderea poftei de mancare si pierdere in greutate fara motive explicabile
- scaderi ale amplitudinii respiratiei, dureri in piept.


 

Riscuri                                                                                                        Persoanele au un risc crescut de a se infecta cu tuberculoza atunci cand:
-intra in contact cu cineva care are tuberculoza activa (in casa, la servici, la scoala )
-ingrijesc persoane care prezinta tuberculoza activa netratata (personalul medical)
-traiesc in conditii de aglomeratie unde pot veni in contact cu oameni care au tuberculoza, cum ar fi cei care lucreaza in penitenciare, in spitale, azile, cazarmele militare, penitenciare , adaposturile pentru oamenii fara locuinta
-au acces precar la ingrijirea medicala, cum ar fi oamenii strazii ,                      persoane care consuma droguri sau alcool
-calatoresc din, sau in regiuni unde tuberculoza este des intalnita, cum ar fi America Latina, Africa, Asia, Europa de Est si Rusia.                                                                                  Persoanele care au risc de a face tuberculoza sunt testate prin testul cutanat la tuberculina                                                                                                                              Medicul trebuie contactat de urgenta daca o persoana:
- prezinta simptome (tuse continua insotita de febra, oboseala si pierdere in greutate) care ar putea fi cauzate de tuberculoza
- a fost in contact intim cu cineva care are tuberculoza activa, care poate fi transmisa altora sau cu cineva care ar putea fi banuit a avea tuberculoza
                                                                                                                   Diagnosticul tuberculozei active pulmonare

Se face prin :                                                                                                       anamneza (istoricul bolii)                                                                                                             -examinarea fizica a pacientului si descrierea de catre acesta a propriilor simptome (tuse, oboseala, febra si transpiratii in somn)                                                                                 -rezultatul culturilor de sputa si al testului de sensibilitate la tuberculina la care rezultatele se interpreteaza dupa 1-6 saptamani deoarece bacteria care produce tuberculoza creste foarte incet.                                                                    Radiografia este indicata in caz de:
- rezultat pozitiv al testului de tuberculina
- simptome de tuberculoza, cum ar fi tuse persistenta, oboseala, febra sau transpiratii in timpul somnului
-reactie nesigura la testul de tuberculina din cauza unui sistem imun deficitar.


Tratament medicamentos (TSS)

In general, dupa doua saptamani de tratament cu antibiotice nu mai este posibila transmiterea infectiei catre alte persoane , adica bolnavul nu mai este contagios.
Oprirea tratamentului medicamentos poate cauza intarzierea vindecarii si de asemenea reaparitia bolii. Reaparitiile pot surveni la 6 - 12 luni de la intreruperea tratamentului, in aceste cazuri fiind necesara reinceperea acestuia . De asemenea, neadministrarea tratamentului pana la capat (oprirea lui intr-un anumit punct), poate duce la cresterea capacitatii bacteriei de a dezvolta rezistenta, facand tratamentul ulterior mai dificil)

Fara tratament, forma activa a tuberculozei poate produce complicatii serioase, cum ar fi:
- cavitati in parenchimul pulmonar. Aceste zone bolnave ale plamanului, pot cauza sangerari si pot cauza suprainfectii cu alte tipuri de bacterii si formarea de abcese (cavitati pline cu puroi)
- un orificiu care se formeaza intre caile aeriene apropiate (fistula bronho-pleurala)
- dificultati in respiratie din cauza cailor aeriene blocate.

Mai multe antibiotice sunt folosite in acelasi timp pentru a trata tuberculoza. Antibioticele se administreaza sub forma injectabila sau de pastile. Pentru persoanele care au tuberculoza multirezistenta la medicamente, tratamentul poate continua pe parcursul a 24 de luni. Cinci dintre cele mai des folosite antibiotice sunt:
- Izoniazida
- Rifampicina
- Pirazinamida
- Etambutol.
- Streptomicina
Este foarte important sa se adminstreze toate dozele intregi ale medicamentelor recomandate de medic. Acest lucru asigura vindecarea si inlatura riscul recidivarii (reaparitia bolii) si dezvoltarea rezitentei bacilului la antibiotice.

Dupa perioada de spitalizare pacientul continuua tratamentul la domiciliu.Acesta presupune :                                                                                                                  -administrarea corecta a medicamentelor, sub supravegherea atenta a medicului de familie , pentru a impiedica dezvoltarea rezistentei bacteriei
-un regim sanatos care sa asigure corpului substantele necesare organismului de a riposta impotriva bolii. De indicat de asemenea este ajutorul unui dietetician                                                                                   -repaus cat mai mult , evitarea eforturilor fizice
-acoperirea gurii cu batista in momentul tusei sau a stranutului. In primele doua luni de tratament, boala se poate raspandi cu usurinta altora.

Profilaxie                                                                                                                                 OMS apreciaza ca o treime din populatia globului este infectata cu o bacterie care cauzeaza TBC. Pentru a preveni infectia cu TBC se recomanda :
- evitarea aglomeratiei mai ales daca acolo  exista cineva care are tuberculoza active si daca acea persoana nu urmeaza un tratament de cel putin doua saptamani
- purtarea de masti de protectie, in special pentru personalul care lucreaza in centre de ingrijire a bolnavilor cu tuberculoza.                                                                             - evitarea transformarii tuberculozei latente in tuberculoza activa                                 
- evitarea contactului strans cu cineva care are TBC activ , cu persoanele dependente de droguri si cu cei care au o boala sau iau medicamente pentru intarirea sistemului imun                                                                                                                         –un regim de viata echilibrat , o alimentatie bogata in vitamine                                                                                                    - evitarea consumului de alcool si a fumatului , acestia fiind factori de risc majori in tuberculoza                                                                                                                              - adoptarea pe ansamblu unui stil de viata sanatos

In judetul Valcea in cursul anului 2010 s-au inregistra un numar de 265 cazuri noi de TBC (254 adulti si 11 copii) si un numar de 304 ramasi la 31.12.2010 ( 294 adulti si 10 copii)  .  Situatia cazurilor noi se prezinta astfel : urban 89 cazuri si rural 176 cazuri iar situatia celor ramasi :urban 118 cazuri si rural 186 cazuri.

DSP Valcea desfasoara prin compartimentul de Promovarea Sanatatii o campanie prilejuita de celebrarea Zilei Mondiale de Lupta impotriva Tuberculozei.

Dr Gandacioiu Cristiana                                                                                       Compartimentul de Evaluare si Promovarea Sanatatii – DSP Valcea



 

cautare