Text Size

RUJEOLA

PDFPrintE-mail

RUJEOLA SAU POJARUL

Rujeola este o boala infectioasa virala acuta, contagioasa, cauzata de virusul rujeolic . Rujeola se transmite atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Virusul se raspandeste cel mai frecvent in perioada de incubatie, atunci cand pacientul nu stie ca este bolnav si nu prezinta nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile inainte ca eruptia cutanata tipica sa apara si inca 4 zile dupa aceea.

SIMPTOMELE RUJEOLEI

Simptomele rujeolei apar, de obicei, in 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubatie(perioada de timp scursa intre momentul infectarii si momentul aparitiei primelor simptome) se poate intinde pe un interval cuprins intre 7 si 18 zile.
Simptomele initiale includ:
• febra (38°C sau mai mare) 
•  scurgerea de secretii de la nivelul nasului , stranut
• senzatia de gat uscat, tuse persistenta
• cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali ( zona gatului )
• diaree , oboseala, pierderea poftei de mancare
• uneori poate apare si o lacrimare discreta

Aceasta simptomatologie dureaza intre 3 si 5 zile.

Spre sfarsitul acestei faze, apare o eruptie pe mucoasa bucala sub forma unor puncte rosii cu un centru mic de culoare gri.
Eruptia dispare in aproximativ 18 ore si in locul ei apare eruptia tipica de rujeola, mai intai la nivelul fetei si in spatele urechilor, pentru a se raspandi apoi pe intreg corpul. Eruptia este insotita de obicei de temperatura de pana la 40°C sau mai mult, dar care scade in urmatoarele 2 zile. Eruptia dureaza aproximativ 5 zile, poate fi insotita de o senzatie usoara de mancarime si dispare in aceeasi ordine in care a aparut. Dupa disparitia eruptiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tenta maronie, decolorata, care dispare treptat.

 

MAI MULT >>> AICI



cautare