Text Size

anunturi importante

atentionare canicula

PDFPrintE-mail

Friday, 15 June 2012 10:36

ATENTIONARE CANICULA    - recomandari medicale

 

ZIUA SANATATII

PDFPrintE-mail

Monday, 08 April 2013 07:37

ZIUA MONDIALA A SANATATII - 7 APRILIE 2013

“ VERIFICA–TI TENSIUNEA ARTERIALA “

“ ELIMINA–TI RISCUL DE INFARCT DE MIOCARD SI ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL “

Ce este presiunea sanguină crescută ?

O valoare înregistrată a presiunii sanguine mai mare de 130/80mmHg este considerată a fi crescută. Deseori hipertensiuae arterială este o afecţiune asimptomatică-frecvent cunoscută sub numele de "ucigaş tăcut"?

Măsurători ale presiunii sanguine indică cât de puternic sângele exercită presiune asupra pereţilor arteriali, pe măsură ce este pompat de inimă în organism.

Presiunea sanguină se măsoară în milimetri mercur (mmHg) și este înregistrată sub forma a două valori, sistolică şi diastolică:

sistolică se referă la presiunea sângelui atunci când inima bate pentru a pompa sângele în organsim,

diastolică se referă la presiunea sângelui atunci când inima este în repaus între contracţii-bătăi .

Există numeroși factori care influenţează presiunea sanguină la persoanele cu o stare bună de sănătate cum ar fi debitul cardiac, volumul sanguin total complianţa și elasticitatea vaselor sanguine.

Date cheie despre presiunea sanguină crescută

Afecteaza unul din trei adulţi din toată lumea

Afectează mai mult bărbații decât femeile

Afectează populațiile mai sărace mai mult

Implicată în 13% din decesele la nivel mondial

La varste tinere, hipertensiunea arterială este mai raspandita la barbati comparativ cu femeile, și la vârstele mai mari , este mult mai răspândită în rândul femeilor comparativ cu bărbații

Expunerea mai mare a bărbaților la factorii de risc provine din: tutun și consumul nociv de alcool; utilizarea mai redusă de servicii preventive de sănătate, precum și legăturile sociale slabe cu femeile - cu toate acestea femeile sunt din ce în ce în ce mai expuse la astfel de factori.

Cei mai săraci oameni din țările cu venituri mici și medii sunt cei mai afectaţi. La nivel de gospodărie, sunt emergente suficiente evidenţe pentru a dovedi că bolile cardiovasculare și alte boli netransmisibile contribuie la sărăcie din cauza cheltuielilor de sănătate catastrofale și a cheltuielior personale mari.

De ce presiunea sanguină crescută reprezintă o îngrijorare pentru sănătatea publică

Presiunea sanguină crescută lezează arterele şi inima crescând probabilitatea de atac de cord, accident vascular cerebral şi boli de rinichi

Presiunea sanguină crescută poate conduce la hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este diagnosticată dacă citirile în ocazii diferite, în mod constant indică valori ale tensiunii arteriale mai mari sau egale cu 140/90mmHg

Hipertensiune arterială este identificată în Politica de Sănătate OMS 2020 ca fiind la nivel mondial boala prevenibilă cea mai prevalentă

Cauzează 7500000 de decese in fiecare an, sau 13% din totalul deceselor, la nivel global.

Raportul Mondial al Sănătății 2002 estimează că peste 50% dintre bolile coronariene și aproape 75% dintre accidentele vasculare cerebrale în țările dezvoltate se datorează nivelului tensiunii arteriale sistolice peste minimă teoretică (115mmHg).

Prevalența hipertensiunii arteriale crește la toate grupele de vârstă în toate regiunile.

Se prognozează că 29,2% dintre adulți vor avea hipertensiune arteriala până în 2025 (29,0% dintre bărbați și 29,5% dintre femei, respectiv).

Bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile

(29.0% dintre bărbaţi şi 29.5% dintre femei respectiv au hipertensiune arterială).

La nivel global, prevalența totală a presiune sanguine crescute la adulți cu vârsta de 25 ani și peste a fost de aproximativ 40% în 2008. Graficul prezinta variația mare în prevalența tensiunii arteriale crescute la adulți, în Regiunea Europeană, cu un număr mare de țări peste media globală de 40%

O mare parte a populației are presiunea sanguină crescută, dar nu este considerată a fi hipertensivă (presiunea arterială sistolică mai mare de 140mmHg). Acest grup se confruntă cu un risc ridicat pentru sănătate și, pentru că este un grup mult mai mare, pot exista mai multe decese legate de tensiunea arterială in aceasta cohorta decât în acea parte a societății clasificată ca hipertensivă. Acest lucru arată importanța ca indivizii să fie conștienți de tensiunea lor arterială și să ia măsuri pentru reducerea ei, chiar dacă nu sunt hipertensivi.

Factorii de risc pentru presiunea sanguină crescută

Dieta bogată în grasimi saturate

Consumul excesiv de sare

Stil de viață sedentar şi lipsa de exercițiu fizic

Consumul excesiv de alcool

Fumatul

Stressul negestionat

Antecedente familiale de tensiune arterială crescută

Vârstă peste 65 de ani

Co-morbidități, cum ar fi diabetul zaharat

Gestionarea presiunii sanguine crescute se poate face prin:

Dietă sănătoasă

Reducerea consumului de sare

Exerciţii fizice în mod regulat

Renunţarea la fumat

Reducerea consumului de alcool

Controale periodice ale tensiunii arteriale

O dieta sanatoasa presupune reducerea consumului de sare la mai puțin de 5g/persoană/zi, înlocuirea grăsimilor trans cu grăsimi polinesaturate din alimentele procesate, și reducerea consumului de grăsimi.

Ar trebui să existe o politică publică de sănătate cu scopul de a crește identificarea și tratamentul pacienților cu risc ridicate de creştere a presiunii sanguine.

Răspunsul OMS

Politica de Sănătate OMS 2020 a identificat presiunea sanguină crescută ca o contribuție majoră la boli şi hipertensiunea arterială ca fiind la nivel mondial boala prevenibilă cea mai prevalentă.

Presiunea sanguină crescută a fost aleasă ca tema Zilei Mondiale a Sănătății 2013, cu un accent special pe reducerea aportului de sare din dietă.

Intervenţiile prioritare ale Planului de acţiune privind bolile netransmisibile pentru 2012-2016 au inclus:

promovarea dietei sanatoase prin marketing şi măsuri fiscale

eliminarea grăsimilor trans

reducerea consumului de sare

evaluarea reducerii riscului cardio –metabolic şi gestionarea promovării activității fizice și mobilităţii

Intervenţii cheie

Încurajarea controalelor periodice ale tensiunii arteriale

Încurajarea pacienților să fie conștienți de riscurile lor individuale

Stabilirea unor instrumente eficiente pentru identificare timpurie, gestionare şi control

Promovarea activității fizice, îmbunătățirea dietei, reducerea consumului de sare

Furnizarea de medicamente antihipertensive la costuri scăzute

Stabilirea de ţinte de reducere la nivel populaţional a tensiunii arteriale medii

În tarile cu venituri mari, diagnosticul și tratamentul pe scară largă cu medicamente cu cost scăzut au redus în mod semnificativ tensiunea arterială medie intreaga populatie - și acest lucru a contribuit la o reducere a deceselor cauzate de boli de inima. Cu populații conștiente de măsurarea tensiunii arteriale și măsurile care o pot reduce, se pot faceprogrese semnificative la un cost scăzut pentru a reduce tensiunea arterială la nivelul intregii populatii.

 

 

Probleme

Presiunea sanguină crescută (de asemenea, cunoscută sub numele de presiune sanguină ridicată sau hipertensiune arterială), poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral si alte probleme grave de sanatate.

Aceasta afecteaza unul din trei adulti şi conduce la mai mult de nouă milioane de decese în întreaga lume în fiecare an.

Presiunea arterială crescută poate provoca, de asemenea, insuficienta renala, orbire, ruptură a vaselor sanguine si afectare cerebrală.

Mul
ți oameni nu știu că au hipertensiune arterială, deoarece nu este totdeauna simptomatică.

Chiar dacă este ușor de diagnosticat și de tratat, mulți oameni nu au acces la servicii de sănătate de bază, în special în țările cu venituri mici şi medii.

Soluţii

Presiunea sanguină crescută poate fi ataât prevenită cât şi tratată..

Controlul presiunii sanguine crescute împreună cu al
ți factori de ris este principala cale de a preveni infarcatul de miocard si accident vascular cerebral.

Detectarea precoce este cheia; to
ți adulții ar trebui să îşi cunoască presiunea arterială.

Riscul de a dezvolta presiune sanguină crescută poate fi minimizat prin: reducerea consumului de sare;o dieta echilibrata, evitarea consumului nociv de alcool; exercitii fizice efectuate în mod regulat, evitarea consumului de tutun.

Pentru mulți oameni, schimbarea stilului de viață este suficient pentru a controla presiunea sanguină. Pentru alții, este necesară medicația. Există medicamente cu cost scăzut , care sunt eficient atunci când luate aşa cum au fost prescrise..


Este esen
țial ca detectarea și controlul presiune sanguine crescute (masurătorile, sfaturile medicale și tratamentul), să fie cuplate cu reducerea simultană a celorlalţi factori de risc ( cum ar fi diabetul zaharat si consumul de tutun) ce cauzeaza infarct de miocard si accident vascular cerebral.

Acestea ar trebui să fie elementele de bază ale asistenței medicale primare în toate țările, și integrantă a eforturilor de a reduce povara tot mai mare a bolilor netransmisibile.
Societatea civilă are un rol important de jucat in a ajuta pentru soluţiona problematica presiunii sanguine crescute.
Industria pot contribui la solutie, de exemplu, prin reducerea conţinutului de sare din produsele alimentare prelucrate
și de a face mijloacele esențiale de diagnostic și medicamentele mai accesibile.

 

Page 28 of 38

cautare