Text Size

anunturi importante

MASURI CANICULA

PDFPrintE-mail

Wednesday, 15 June 2011 09:12

RECOMANDARI PENTRU PERIOADA DE CANICULA

 

Canicula isi pune amprenta asupra starii de sanatate a fiecarei persoane dar exista unele categorii de persoane considerate “la risc” si anume :

- bolnavii cronici ( afectiuni cardiovasculare , respiratorii )

- persoanele obeze

- copiii in special sub varsta de 5 ani

- femeile gravide, indiferent de luna de sarcina

De aceea , in perioada de canicula , se impune respectarea stricta a unor masuri menite sa contracareze efectele nefaste ale temperaturilor foarte ridicate asupra organismului.

1.Se va evita expunerea la soare si se vor folosi toate mijloacele de protectie care ne stau la dispozitie ( palarii , ochelari de soare, umbrele, ) si crème protectoare. Se va evita plaja in timpul pranzului, atunci cand razele soarelui au cel mai nociv efect. Persoanelor care prezinta pe corp alunite le recomandam sa evite complet expunerea la soare deoarece acestea au un potential cancerigen ridicat

2.Imbracamintea trebuie sa fie foarte subtire si lejera, confectionata din fibre naturale ( in, canepa , bumbac) si in culori foarte deschise

3.Se vor consuma multe lichide , aproximativ 2-4 litri pe zi , ceaiuri, apa minerala/plata , sucuri naturale.

4.Alimentatia va fi bogata in legume si fructe . Se va renunta la alimentele grase, bauturile alcoolice si consumul excesiv de cafea.

5.Trebuie facute dusuri cit mai dese , cu apa la temperatura moderata.

6.Se vor evita eforturile fizice mari in acea perioada a zilei cand temperatura atinge valorile maxime .

7. Locuintele trebuie aerisite dimineata devreme , pana in momentul cand incepe caldura , dupa care se vor inchide geamurile si acestea vor fi protejate cu draperii sau , la temperaturi mari , cu cearsafuri umede.

8.In masura posibilitatilor se for folosi in incaperi aparate de aer conditionat sau ventilatoare .

9.Angajatorii vor asigura, conform legii , modificarea programului de lucru in conditiile inpuse de temperaturile ridicate si totodata distribuirea de apa minerala /plata angajatilor , in cantitatile necesare.

10.Trebuie acordata o atentie deosebita copiilor , evitatandu-se transportul lor pe distante lungi . Acestia nu trebuie lasati mult in autovehicule fara sistem de climatizare.

11.Persoanele in varsta, in special cele cu afectiuni respiratorii si cardiace, vor evita deplasarile lungi, aglomeratiile si expunerea la soare in perioadele de varf ale zilei ( 11.00 – 17.00) si vor purta obligatoriu palarii si ochelari de protectie sau vor folosi umbrele.

 

23 mai- ziua mondiala impotriva obezitatii

PDFPrintE-mail

Monday, 23 May 2011 08:24

 

 

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)

 

 

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) , celebrata  în data de 21 mai 2011  este  dedicată conştientizării acestei afecţiuni si are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.

Conform OMS, procentul adulţilor supraponderali din majoritatea ţărilor europene este de 30% -80%, iar supraponderalitatea şi obezitatea sunt răspunzătoare de peste un milion de decese anual.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2011 se referă la ruperea cercului periculos al scăderii şi creşterii în greutate în mod repetat

            Scopul il  reprezinta conştientizarea populaţiei generale privind riscurile obezităţii şi ale fluctuaţiilor în greutate asupra sănătăţii.                                                                                                  Obiectivele sunt:

         Motivarea şi sprijinirea cetăţenilor supraponderali să facă schimbările necesare pentru a ajunge la o greutate sănătoasă, a o menţine şi pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea şi stilul de viaţă.

         Informarea şi educarea cetăţenilor despre riscurile excesului ponderal şi ale obezităţii pentru starea de sănătate şi despre importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, care presupune atât o alimentaţie echilibrată, cât şi mişcare.

 

MESAJE CHEIE

         Încercarea de a slăbi prea mult şi/sau prea repede împiedică atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase.

         În unele cazuri, se poate ajunge la o greutate mai mare decât cea de la care s-a pornit.

Se recomandă ca oamenii să viziteze medicul pentru a afla care este greutatea sănătoasă şi care este modalitatea corectă de a o atinge şi de a o menţine.

 

 

Page 34 of 38

cautare