Text Size

anunturi importante

Masuri in caz de inundatii

PDFPrintE-mail

MASURI PE CARE POPULATIA TREBUIE SA LE IA IN CAZUL

INUNDATIILOR

Avand in vedere inundatiile cu care ne confruntam in diverse zone geografice , va recomandam o serie de masuri care trebuie cunoscute si avute in vedere de catre populatie

I. MASURI CARE VIZEAZA SURSELE DE APA POTABILA

a) Deoarece consumul de apa din fantanile afectate este interzis, acestea vor fi curatate, salubrizate , dezinfectate si analizate prin laboratoarele DSP.

b) Pana in momentul cand apa devine corespunzatoare se va consuma NUMAI apa imbuteliata , apa adusa in cisterne din zonele neafectate sau apa fiarta si racita.

c) Important de stiut este ca apa a carei calitate a fost afectata datorita inundatiilor NU poate fi folosita pentru spalatul vaselor , spalatul pe dinti , spalatul pe maini , spalarea alimentelor si pregatirea hranei , etc.

Pentru dezinfectia fantanilor se vor respecta urmatoarele instructiuni generale

1.Pentru a efectua o dezinfectie corecta a apei de fantana , trebuie asigurata in prealabil asanarea si reconditionarea fantanii.

2.In vederea dezinfectiei , fantana se goleste si se curata , dupa care se lasa pana se umple cu apa si se calculeaza volumul acesteia.

3.Dezinfectia fantanii se face cu substante clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire in acest scop, exemplu : clorura de var , hipoclorit de sodiu , cloramina , etc...

4.Fantana se acopera cu capac si dupa 12 ore , se extrage apa din fantana si se arunca pana cand dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomanda ca operatiunile de dezinfectie a fantanii sa se faca seara.

5.In localitatile in care exista microcentrale de aprovizionare cu apa , producatorul de apa , sub indrumarea DSP, va controla starea de igiena si calitatea apei distribuite , luand masurile necesare pentru ca apa sa indeplineasca cerintele legale. In acest sens se va pune accent pe clorinarea corespunzatoare a apei distribuite populatiei , pe igienizarea si dezinfectia perimetrelor de protectie sanitara, a rezervoarelor si pe remedierea de urgenta a eventualelor defectiuni.

II. MASURI PENTRU IGIENIZAREA SOLULUI SI DESEURILOR SOLIDE

1.Suprafetele care au fost inundate vor fi salubrizate , adica se va proceda la indepartarea sedimentelor si deseurilor aduse de apa si apoi se va face dezinfectia solului cu o solutie clorigena 5-10 % (var cloros , cloramina).

2.Sedimentele si deseurile se vor depozita in locuri special amenajate si vor fi dezinfectate de asemenea cu solutii clorigene.

III. MASURI PENTRU IGIENIZAREA GRUPURILOR SANITARE SI LATRINELOR

1.Perimetrul closetelor individuale (scaunul si cabina) se va spala si dezinfecta , iar in interiorul acestora se vor turna 2-3 galeti cu solutie clorigena 5-10 %.

2.In cazul in care in localitate exista sistem de canalizare si statie de epurare , se va face dezinfectia intregului sistem de canalizare cu o solutie clorigena 5-10% si se va face curatirea statiei de epurare de eventualele depuneri si deseuri solide aduse de inundatii , asigurandu-se functionarea la parametrii corespunzatori.

3.Este obligatoriu ca substantele clorigene sa fie utilizate sub forma de solutie.

IV. MASURILE PENTRU PREVENIREA IMBOLNAVIRILOR PRIN BOALA DIAREICA ACUTA, HEPATITA , etc.

a) Educatia sanitara a populatiei privind respectarea stricta a regulilor de igiena individuala, consumul alimentelor salubre si corect preparate, consumul de apa potabila ;

Deoarece unitatile cu profil alimentar adesea sunt distruse in timpul inundatiilor, este posibil ca produsele alimentare sa fie serios deteriorate, impunandu-se controlul riguros al calitatii alimentelor inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzatoare igienico-sanitar al zonelor inundate.

b ) Se va interzice consumul alimentelor alterate ;

c) Se impune distrugerea alimentelor intrate in contact cu apa de inundatie, daca ele nu erau protejate in cutii de conserve ermetic inchise ;

d) Supravegherea unitatilor de alimentatie publica si colectiva privind modul de preparare, pastrare si distribuire a produselor alimentare finite ;

e) pastrarea la rece a alimentelor perisabile ;

f) fructele si legumele vor fi bine spalate cu apa potabila sau fiarta ;

g) nu se va pastra mancarea pentru a doua zi. Se vor prefera conservele sterilizate si bauturile racoritoare pasteurizate .

h) evacuarea corecta a deseurilor solide si lichide

i) se va consuma doar apă îmbuteliată, şi nu din fântâni sau de la robinet;

j) pentru prepararea alimentelor să se utilizeze doar apă fiartă şi răcită;

k) să se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;

l) să nu se atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora;

m) să se evite expunerea prelungită la frig/umezeală,

n) să se respecte igiena individuală;

o) la primele semne de boală este obligatorie prezentarea la cel mai apropiat medic/spital.

PROMOVAREA SANATATII DR. GANDACIOIU CRISTIANA

 

ORDIN 427 /2017 privind evaluarea sectiilor OG si NN

PDFPrintE-mail

ORDIN  427 / 2017 PRIVIND CONSTITUIREA CONSILIILOR  DE EXPERTI PENTRU EVALUARAE SECTIILOR / COMPARTIMENTELOR OBSTETRICA-GINECOLOGIE SI NOU NASCUTI DIN SPITALELE PUBLICE SI PRIVATE >>> AICI

 

COMUNICAT CRITERII CONTRACT CU CASVL

PDFPrintE-mail

CRITERIILE IN BAZA CĂRORA SE AVIZEAZĂ CONTINUAREA ACTIVITĂȚII ÎN CONTRACT CU CAS VÂLCEA PENTRU MEDICII CARE AU DEPĂȘIT VÂRSTA DE PENSIONARE

Conform hotararii nr 24/ 1.03.2017

  1. FURNIZORI ASISTENTA MEDICALA PRIMARA

    Criterii

    CRITERII OBLIGATORII

>>> MAI MULT

   

ATENTIONARE GRIPA AVIARA

PDFPrintE-mail

Prin adresa nr 2297 din 16.02.2017, INSP- CNSCBT Bucuresti, ne avertizeaza asupra faptului ca s-au confirmat cazuri de gripa aviara cu virusul H5N8 inalt patogen la pasari salbatice si domestice in mai multe judete.

In aceasta situatie va facem urmatoarele recomandari :

MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE

  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar
  • Nu manipulaţi păsări moarte
  • Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave
  • Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate
  • Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare;

CUM PREPARAŢI HRANA

  • Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
  • Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate
  • Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic
  • Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic
  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai multde 70°C
  • Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun
  • Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
  • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafetele si instrumentele folosite , atent, cu apa si sapun.

DIRECTOR EXECUTIV MEDIC –SEF DEPARTAMENT

SANATATE PUBLICA

DR.MARGARITESCU LORENA DR.APOSTOLESCU LUMINITA

Intocmit

DR.ION MIHAIL –medic primar epidemiolog

 

HIPOTERMIA - BOLILE SEZONULUI RECE

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESA

Avand in vedere fenomenele meteorologice extreme cu care ne confruntam in aceasta perioada , va prezentam cateva informatii legate de hipotermie .

HIPOTERMIA

Definitie

Hipotermia reprezintă scăderea anormală a temperaturii corpului. Aceasta se poate datora expunerii prelungite a corpului la temperaturi scăzute. Oricine stă în frig sau care este supus frigului şi umezelii poate dezvolta hipotermie.

Aceasta apare atunci când organismul pierde căldură mai repede decât este capabil să o producă.

 

>>> MAI MULT

 

BOLILE SEZONULUI RECE

Este cunoscut faptul ca vremea si schimbarile de temperatura influenteaza organismul uman. Principalii factori meteorologici sunt : umiditatea aerului, curentii de aer, presiunea atmosferica si radiatiile. Acestia produc modificari ale mediului la care organismul se adapteaza prin diverse procese fiziologice, dar uneori determina simptome sau agravarea unor boli.

Ce se poate intampla in sezonul rece ?

>>> MAI MULT

 

   

Page 8 of 15

cautare