Text Size

Comunicate de presa

COMUNICAT DE PRESA COMPARTIMENT DE CONTROL IN SANATATE PUBLICA

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESA

COMPARTIMENT DE CONTROL

IN SANATATE PUBLICA

In perioada 13-22.02.2014  se desfasoara  actiunea tematica de control privind conditiile de functionare a cabinetelor de medicina de familie si de specialitate.

De asemenea, in perioada 18.02-27.02.2014 se va derula actiunea tematica de control pentru respectarea legislatiei in vigoare privind suplimentele alimentare, conform prevederilor Ordinului MS 1069/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare si ale Ordinului nr. 1228/244/63/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animala si vegetala si/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale si alti nutrienti.

Actiunile tematice vor viza respectarea legislatiei in domeniu.

Pentru neconformitatile depistate se vor aplica sanctiuni contraventionale, conform legislatiei in vigoare si se vor acorda termene de remediere a deficientelor. La expirarea termenelor acordate se vor efectua recontroale.

DIRECTOR EXECUTIV ADJ,

 

DR. MARGARITESCU LORENA

 

ACTIVITATEA COMPARTIMENTULUI DE CONTROL IN SANATATE PUBLICA IN LUNA IANUARIE 2014

PDFPrintE-mail

ACTIVITATEA COMPARTIMENTULUI DE CONTROL

IN SANATATE PUBLICA IN LUNA IANUARIE 2014

I. In luna ianuarie 2014 reprezentantii DSP Valcea, - compartiment control in sanatate-, au efectuat controale igienico-sanitare in domeniile de activitate dupa cum urmeaza:

- 129 controale igienico-sanitare – in sectorul alimentar, in urma carora s-au constatat neconformitati privind igiena generala si anume:

- neasigurarea controlului si inregistrarea temperaturii din spatiile frigorifice si neintretinerea acestor spatii prin igienizare;

- neasigurarea apei curente reci si calde;

- neasigurarea igienizarii in unitati;

- neasigurarea operatiunilor de curatenie si dezinfectie precum si neasigurarea dotarii unitatilor cu ustensile si materiale pentru efectuarea acesteia;

- neefecturea analizelor medicale periodice;

- 2 controale in unitati de turism, unde s-au controlat conditiile privind  igiena generala in unitatile de cazare si modul de respectare a conditiilor igienico-sanitare.

-  33 controale  igienico-sanitare –  pentru mediul de viata al populatiei din care 14 controale pentru zone de locuit, 2 controale pentru colectarea si depozitarea deseurilor menajere, 2 controale in unitati de prestari servicii (ateliere de croitorie, marochinarie, ceasornicarie si spalatorii auto), 5 controale in unitati care comercializeaza haine second-hand si 10 institutii social culturale; in aceste unitati s-au controlat conditiile privind privind igiena generala, precum si neconformitatile aparute datorita nerespectarii normelor de igiena privind mediu de viata al populatiei.

- 6 controale apa unde s-au controlat conditiile igienico-sanitare si modul de aplicare a legislatiei existente.

- 53 controale igienico-sanitare in unitati sanitare cu exceptia spitalelor, unde s-au controlat conditiile igienico-sanitare, calitatea serviciilor medicale si modul de aplicare a legislatiei existente.

- 13 controale igienico-sanitare in unitati de invatamant, in urma carora s-au controlat conditiile privind igiena generala.

- 12 controale igienico-sanitare in spitale si sectii din unitati sanitare cu paturi, unde s-au controlat conditiile igienico-sanitare, calitatea serviciilor medicale si modul de aplicare a legislatiei existente.

- 20 controale in unitati  desfacere cosmetice si  unitati frizerie, coafura, etc. S-au efectuat  controale pe produse cosmetice, in care s-a urmarit respectarea legislatiei existente.

- 5 controale in unitati de desfacere biocide, in care s-a urmarit respectarea legislatiei existente.

- 39  controale pentru colectarea si depozitarea deseurilor cu potential contaminant din unitatile sanitare, in care s-a urmarit respectarea legislatiei existente.

 

- 18  sesizari

>>> mai mult

 

vreme geroasa- masuri de protectie

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESA

Avand in vedere fenomenele meteorologice cu care ne confruntam in aceasta perioada, Compartimentul de Promovarea Sanatatii al Direcţiei de Sănătate Publică Valcea recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri generale:

- Să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea de mijloace de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi, îmbrăcăminte şi încălţăminte – adaptate condiţiilor meteorologice şi care să nu exercite presiuni pe circulaţia vasculară a extremităţilor.

- Să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate (vegetale), fructe, legume.

 

- Să evite consumul în exces de băuturi alcoolice şi cafea; să fie evitat fumatul şi încăperile cu fum de ţigară.

 

mai mult >>>

   

campanie de vaccinare antigripala

PDFPrintE-mail

COMUNICAT  PRESA

 


Incepand cu  02.12.2013 a demarat campania de vaccinare  antigripala la grupele de populatie la care infectia gripala poate sa imbrace forme severe sau sa produca decese.

Au fost procurate de la SC ” Unifarm” SA , 14.000 doze vaccin, ca prima transa repartizata de MS.

Vaccinul este fabricat in Olanda

Reamintim populatiei ca >>> mai mult

 

informatii despre prevenirea si combaterea gripei

Ce este gripa?

Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă (contagioasă) cauzată de virusul gripal. În Europa gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarna. De obicei epidemiile de iarnă afectează fiecare ţară pentru una sau două luni şi durează, la nivelul continentului European aproape 4 luni. Pot apare şi infecţii sporadice în afara sezonului de gripă, cu o incidenţă foarte mică în lunile călduroase ale verii.

Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc,   >>> mai mult

 

ATENTIONARE TRICHINELOZA

PDFPrintE-mail

PREVENIREA TRICHINELOZEI LA OM

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

CUM SE MANIFESTA BOALA?
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de :
- cantitatea de carne ingerată,
- masivitatea infestării ei şi de
- rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic:
- tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată,
- febră,
- edeme palpebrale şi faciale, însoţite de
- conjunctivită,
- dureri musculare şi
- adinamie.

Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
- Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate
- Tăierea clandestină a animalelor.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestata, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie.

Recomandari pentru populatie:
- să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
- să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
- să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

NU CUMPARATI CARNE DE PORC NEAUTORIZATA SANITAR-VETERINAR,
NU CUMPARATI CARNE DE PORC DE LA COMERCIANTII CARE VAND “PE MARGINEA DRUMULUI”!

   

Page 15 of 22

cautare