Text Size

promovarea sanatatii

PLANTE ETNOBOTANICE

PDFPrintE-mail

PLANTE ETNOBOTANICE

Ce sunt plantele entobotanice

Plantele psihogene sau plantele psihotrope sunt acele plante care produc schimbari in ceea ce priveste modul de gandire, de a percepe lucrurile din jur sau dispozitia persoanelor care le utilizeaza.

Aceste plante inhiba emisfera cerebrala stanga unde se gasesc functiile ce tin de rationalitate si activeaza emisfera cerebrala dreapta a carei functie este intuitia.

Plantele halucinogene induc efecte fiziologice si mentale care cuprind in special perturbari ale comportamentului, ale functiilor cognitive si ale perceptiei, pana la instalarea halucinatiilor, adica la modificarea realitatii.

Folosirea plantelor in ritualurile din antichitate

Folosirea plantelor psihotrope a crescut puternic in societatile occidentale moderne.

In trecut, grupurile aborigene foloseau aceste ierburi in scop magic, religios sau terapeutic.

Majoritatea plantelor halucinogene erau considerate o legatura intre om si supranatural, cel mai celebru halucinogen sacru fiind o specie de cactus.

Pe de alta parte, ciupercile considerate sacre in Mexic au o lunga istorie in religia popoarelor primitive. Aztecii le consumau in timpul ceremoniilor sacre. Mayasii din Guatemala utilizau la randul lor ciuperci in cadrul ceremoniilor religioase.

Efectele plantelor etnobotanice asupra organismului

Plantele etnobotanice halucinogene pot actiona asupra organismului in diverse moduri. Pe termen scurt, persoana care a utilizat aceste produse poatre resimti diverse efecte fizice si efecte psihice.

Efecte fizice:

  • Senzatie de greata si varsaturi
  • Incetinirea ritmului cardiac
  • Hipotensiune arteriala
  • Hipertermie (cresterea temperaturii), transpiratie excesiva
  • Dilatarea pupilelor
  • Tremuraturi ale corpului

Efectele psihice:

  • Ras fara motiv, euforie, relaxare
  • Imposibilitatea de a se concentra, probleme de rationament logic
  • Iluzii senzoriale (perceperea unor mirosuri si gusturi deosebite)
  • Distorsiuni spatio-temporale (timpul si spatiu capata alte dimensiuni decat cele reale)
  • Halucinatii
  • Viziuni autoscopice (iluzia de iesire din corp), senzatie de moarte iminenta
  • Rememorarea amintirilor uitate
  • Senzatie de omniscienta (persoana se crede atotcunoscatoare), clarviziuni
  • Sentiment de depersonalizare
  • Frica, angoasa, tristete, paranoia, etc

Important : anumite persoane au halucinatii foarte grave care pot deveni extrem de periculoase atat pentru ele, cat si pentru cei din jur.

Datorita efectelor lor similare cu cele ale unor droguri usoare plantele etnobotanice au ajuns sa se regaseasca printre „ingredientele” de baza ale petrecerilor intre tineri. Pentru ca, afirmativ, ii “elibereaza” de emotii, inhibitii, tristete si ii trimit in „al noualea cer”, din ce in ce mai multi tineri au devenit clienti fideli ai magazinelor de plante psihotrope.

In egala masura insa numeroasele cazuri de intoxicare si chiar decesul unor consumatori de astfel de ierburi au reprezentat un semnal de alarma pentru autoritati care au recurs la adoptarea masurii celei mai drastice respectiv interzicerea prin lege a plantelor psihotrope.

Prezentam mai jos cateva din plantele si substantele etnobotanice mentionate in lista

Plante interzise:

Anumite specii de salvie ( halucinogena ) Anumite specii de mitragina (Kratom), planta cu efecte similare cocainei, care creeaza dependenta.

Ciuperci interzise:

Amanita muscaria Amanita pantherina, planta care produce halucinatii, cu efecte similare LSD (drog extrem de periculos)

Substante interzise:

LSA
Ketamina (creeaza dependenta)
Derivati din piperazina (produc halucinatii) Sarea de baie

 

ALAPTAREA LA SAN

PDFPrintE-mail

Alăptarea la săn, o necesitate pentru mamă şi pentru copil

Care sînt avantajele alăptării naturale

În primul rînd, previne cancerul la sîn, iar un sugar alimentat natural are un coeficient de inteligenţă cu 10 puncte mai mare decît unul hrănit cu lapte praf sau lapte de vacă.

  • Un copil alăptat la sîn are mari şanse să fie mai bun la matematică sau să se integreze mai bine în societate. În plus, laptele matern întăreşte sistemul imunitar al copilului şi îl protejează împotriva infecţiilor. Laptele mamei furnizează toate substanţele nutritive în cantităţile şi în proporţiile ideale, conţine substanţe care îl fac mai uşor digerabil, precum şi alţi compuşi care cresc mult capacitatea de utilizare a unor substanţe importante faţă de alte tipuri de lapte sau înlocuitori.

Ce factori protectori conţine laptele matern? În primul rînd, compuşi care ajută la dezvoltarea sistemului imunitar şi gastrointestinal al bebeluşului. Apoi, sugarul alăptat la sîn prezintă un risc mai redus de alergii. În plus, laptele uman conţine enzime, hormoni şi substanţe asemănătoare hormonilor utile în creşterea sugarului. Acest lapte furnizează copilului substanţele nutritive corespunzătoare în cantităţi optime, în condiţii igienice şi la temperatura ideală.

Ce program de alăptare este indicat?

Nu este nevoie ca mama să încerce să fixeze un program de alăptare nou-născutului, deoarece copilul cere singur să fie alăptat.

De regulă, alăptarea se face o dată la 3 ore sau cît de des are el nevoie , respectiv cam de 8 ori în 24 de ore. Dacă primele alăptări vor fi scurte, de maxim 10 minute, următoarele vor fi din ce în ce mai lungi, pînă la 20 -30 de minute. Explicaţia este foarte simplă: la 1-2 zile, copilul are nevoie doar de 10-20 ml de lapte, în timp ce la o lună cererea creşte la 100 ml. Sugarilor alăptaţi la sîn li se face foame mai repede decît celor alimentaţi cu suplimente nutritive din cauză că laptele este foarte uşor digerabil. Hrănirea frecventă, la cerere, este cel mai bun lucru pe care o mamă îl poate face pentru a fi sigură de succesul alăptării. După un timp, sugarul îşi va stabili un orar regulat, iar cererea de hrană între mese va scădea.

Cum o ajută alăptatul pe mamă?

Mama care alăptează stabileşte mai uşor o relaţie apropiată cu bebeluşul ei. Alăptatul este benefic şi pentru mamă, întrucît ajută la ţinerea sub control a pierderilor materne de sînge şi la recăpătarea rapidă a greutăţii de dinaintea perioadei de sarcină. Pe de altă parte, mamele au nevoie de un aport energetic şi nutritiv mai mare decît în timpul sarcinii. Aceste nevoi pot fi satisfăcute de o dietă vegetariană bine planificată. Este bine ca ele să consume multe fructe, verdeţuri şi legume, pentru a﷓şi asigura necesarul de vitamine şi elemente minerale. Totodată, este recomandat să bea cantităţi adecvate de apă.

Ce trebuie să facă mamele ca să treacă peste etapele dificile de la începutul alăptării ? Deşi alăptarea este una dintre cele mai vechi experienţe naturale, desfăşurarea ei în condiţii optime necesită de multe ori practică şi răbdare multă, iar uneori mama şi copilul pot întîmpină greutăţi. Multe femei reuşesc să treacă peste etapele dificile de la începutul alăptării cu ajutorul unei asistente medicale sau a unei prietene. Alăptarea se va face cît mai repede după naştere, în funcţie de cît de pregătită fizic şi moral este femeia. În maternitate, mamele pot cere sfatul asistentei, care le poate îndruma în privinţa modului de alăptare. Este bine ca bebeluşul să sugă la ambii sîni la fiecare alăptare, întrucît astfel se asigură golirea uniformă dar şi stimularea secreţiei lactate. În caz contrar, există riscul obstrucţionării canalelor galactofore, din cauza cantităţii de lapte prea mari acumulate şi, în cel mai rău caz, poate apare mastita (abcesul la sîn). Este bine ca după alăptat mama să curăţe mameloanele cu apă fiartă şi răcită, ceai de muşeţel sau ser fiziologic.

Cînd se opreşte alăptarea?

De regulă, copilul nu trebuie să mai fie alăptat după ce a împlinit 6 luni, vîrstă la care necesită diversificarea alimentaţiei pentru o mai bună dezvoltare. Oricare ar fi momentul ales pentru întreruperea alăptării la sîn, odată luată decizia nu se mai poate reveni asupra ei, deoarece ar putea să-l tulbure pe bebeluş. Totuşi, înţărcarea nu se face brusc, fiind necesară o perioada de adaptare pentru copil. Înlocuirea alăptării la sîn se va face cu biberonul, apoi, după 3-4 zile, se va încerca încă o alăptare la sîn şi aşa mai departe.


Dr Gandacioiu Cristiana

   

Page 102 of 124

cautare