Text Size

promovarea sanatatii

cancerul bronhopulmonar

PDFPrintE-mail

CANCERUL BRONHOPULMONAR

Cancerul bronhopulmonar este o tumoare maligna, cu punct de plecare bronsic.

Constituie una din cele mai frecvente localizari, fiind depasita ca frecventa doar de cancerul gastric si reprezinta 20% din totalitatea tumorilor maligne. Apare predominant la barbati (de 8-10 ori mai des decat la femei), in special dupa 40 de ani.

Etiologia nu este cunoscuta, dar exista unele cauze favorizante: fumatul - dupa unele statistici boala aparand de 17 ori mai frecvent la cei care fumeaza peste 20 tigarete pe zi - decat la nefumatori, substantele radioactive, gudronul, procesele inflamatorii cronice pulmonare.

 

mai mult >>>

 


 

diabet zaharat

PDFPrintE-mail

diabetul zaharat

Diabetul zaharat reprezinta o boala cronica grava, cu o frecventa mare in populatie si cu o evolutie severa mai ales in stadiile avansate. Este foarte important sa stim cum sa prevenim si mai ales sa tratam diabetul.

Exista doua tipuri principale de diabet zaharat:

1. Diabetul zaharat tip I (diabet zaharat insulino-dependent), cauzat de absenta totala a secretiei de insulina datorita distructiei celulelor secretoare din pancreas.

2. Diabetul zaharat tip II (diabet zaharat non-insulino-dependent), consecinta a reducerii sensibilitatii tesuturilor la insulina sau deficit in producerea de insulina.

 

mai mult >>>

 

 

 

   

Page 106 of 124

cautare