Text Size

promovarea sanatatii

BOLILE SEZONULUI RECE

PDFPrintE-mail

BOLILE SEZONULUI RECE

Este cunoscut faptul ca vremea si schimbarile de temperatura influenteaza organismul uman. Principalii factori meteorologici sunt : umiditatea aerului, curentii de aer, presiunea atmosferica si radiatiile. Acestia produc modificari ale mediului la care organismul se adapteaza prin diverse procese fiziologice, dar uneori determina simptome sau agravarea unor boli.

Ce se poate intampla in sezonul rece ?

· Cresterea solicitarii organismului prin instabilitatea vremii, intrarea in colectivitate, scaderea rezistentei la nivelul cailor respiratorii superioare ca urmare a scaderii temperaturii , pot favoriza imbolnavirile la acest nivel

· Agravarea bolilor cardiovasculare (cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala),

· Creste frecvent numarul accidentelor vasculare cerebrale;

· Bolile reumatice sunt meteorosensibile, vremea innorata si temperaturile scazute producand exacerbarea durerilor;

· Pot aparea dureri la nivelul cicatricelor postoperatorii

· In sezonul rece se agraveaza bolile psihice de aceea persoanele cu labilitate psihoemotionala crescuta reactioneaza la schimbarile de temperatura prin iritabilitate, cresterea anxietatii, uneori somnolenta, cefalee, scaderea capacitatii de concentrare la locul de munca .

· Pot aparea leziuni la nivelul tegumentelor produse prin inghet . Acestea apar in urma expunerii prelungite la temperaturi scazute.

Raceala

Este cea mai cunoscuta si mai comuna boala, ale carei semne sunt recunoscute cu usurinta de fiecare.
Prezenta polipilor nazali, a bolilor alergice care afecteaza
mucoasa nazala si a stresului prelungit, cresc riscul producerii racelii.
Simptomele racelii sunt: dureri de gat sau inrosirea acestuia, dureri de cap si febra infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, stranut,
respiratie dificila pe nas si uneori febra.

Ele apar la 2-3 zile de la infectie si au durata cuprinsa intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana. Raceala se poate complica cu o infectie bacteriana a faringelui (amigdalelor) sau a sinusurilor, manifestindu-se prin febra ridicata, secretii faringiene abundente care se elimina prin tuse si chiar alterarea starii generale.
Raceala se transmite pe diferite cai si anume :
- prin inhalarea picaturilor suspendate in aer, chiar timp indelungat
- prin inhalarea particulelor relativ mari ale secretiilor respiratorii, care ajung in aer
- prin contactul secretiilor respiratorii infectate cu pielea sau obiectele inconjuratoare, urmat apoi de atingerea ochilor sau a nasului.
Riscul transmiterii infectiei de la un om bolnav la unul sanatos este intre ziua a doua si a patra de la contactarea acesteia, cand nivelul virusului in secretii este cel mai ridicat.
In cazurile necomplicate, este necesar doar tratamentul simptomatic: repaus la pat, aspirina si
paracetamol pentru febra si pentru durerile de cap, aport crescut de lichide, ceaiuri calde, vitamina C.
Antibioticele nu sunt necesare, intrucat ele nu distrug virusurile, ele fiind utile doar in cazul in care apar complicatii bacteriene, ca
sinuzita sau infectiile gatului.

Laringita acuta

Reprezinta inflamatia acuta a mucoasei laringiene favorizata de atmosfera poluata, expunerea la frig, umezeala, inhalarea unor vapori fierbinti sau substante toxice iritante, fumul de tutun, efort vocal prelungit, cauza determinanta fiind alteori o infectie virala sau mai rar microbiana.
Simptomele sint
raguseala, senzatie de uscaciune si arsura in gat, intepaturi la inghitit, tuse seaca, uneori dureroasa, iritativa, persistenta. Dupa o evolutie de citeva zile pana la o saptamana, fenomenele cedeaza, raguseala se diminueaza pina la disparitie.

Tratamentul consta in repaus vocal complet, in camera incalzita, cu aerul umezit cu vapori de apa (prin introducerea unor surse de evaporare, cum ar fi un vas cu apa aplicat pe calorifer), regim alimentar usor, se vor evita condimentele, bauturile alcoolice, alimentele fiind servite la temperatura camerei. Se interzice fumatul, se interzic pulverizarea de substante iritante(parfum , deodorant) care agraveaza tulburarile mucoasei laringiene.
Local se recomanda picaturi nazale de 3-4 ori pe zi, aerosoli cu antibiotice si
hidrocortizon, antitermice (aspirina, piramidon), antitusive (codenal), vitamine. De asemenea aplicarea de comprese calde in jurul gatului poate fi utila. La copii, laringita acuta imbraca uneori o forma dramatica, cu tulburari respiratorii grave (copilul este agitat, respira zgomotos, cu greutate), mergind pina la asfixie. Febra, paloarea, tahicardia si starea generala alterata completeaza tabloul acestei laringite dramatice. Internarea de urgenta a copilului in spital este obligatorie

Bronsita acuta

Bronsita acuta - Rar izolata, face de cele mai multe ori parte din inflamatia mucoase intregului aparat respirator sau a bronhiilor, datorita infectiei cu virusuri sau cu microbi.
Apare indeosebi toamna si iarna cand aerul inhalat este rece, corpul se raceste, fiind expus la
frig, cand hainele si incaltamintea umeda provoaca o congestionare a mucoasei cailor respiratorii favorabila inmultirii microbilor existenti si cresterii viruentei lor. Continuare a inflamarii mucoasei nasului (guturai), a faringelui (faringita), a laringelui (laringita), a traheei (traheita), bronsita incepe cu o stare febrila, tuse seaca (la inceput) urmata de expectoratie intai mucoasa, apoi muco-purulente sau net purulenta. Bolnavul va sta in casa in perioada febrila, intr-o camera nu mai calda de 18-20 grade celsius, aerisita si cu aerul umezit.
Tratamentul consta in administrarea de aspirina,
paracetamol si atunci cind se impun , antibioticele.
Alimentatia trebuie sa fie usoara, cu lichide abundente, fructe si legume. Fumatorilor li se racomanda sa intrerupa inhalarea fumului iritant, care nu va face decat sa favorizeze cronicizarea bronsitei sau aparitia evenutualelor complicatii.
Durata bolii variaza in functie de rezistenta organismului in jur de 10-15 zile, iar la copii si persoanele varstnice perioada de vindecare este mai lunga.

Recomandari pentru sezonul rece

· Imbracamintea trebuie sa fie adecvata dar trebuie evitata supraincalzirea organismului;

· Extremitatile vor fi protejate prin purtarea de manusi, sosete si caciula

· Trebuie evitata trecerea in mod brusc de la temperatura ridicata din locuinte la temperaturile foarte scazute din exterior

· Se vor evita pe cat posibil aglomeratiile

· Cand tusiti sau stranutati utilizati o batista de unica folosinta pe care o aruncatati ulterior la gunoi.

· Temperatura in locuinte va fi mentinuta la o valoare cuprinsa intre 20 – 21 grade .

· Regimul alimentar va fi bogat in fructe si legume , pentru a furniza organismului necesarul de vitamine.

· Respectati toate normele de igiena personala

· Daca simptomele aparute in caz de imbolnavire nu cedeaza , trebuie sa va prezentati neintarziat la medicul de familie .

 

 

GRIPA

PDFPrintE-mail

CE ESTE GRIPA ?

Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, exista o serie de virusuri care circula in aceeasi perioada a anului, dau simptomatologie asemanatoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evolutia mai usoara.
Puteti recunoaste o viroza respiratorie datorata altor tipuri de virusuri decat virusurile gripale dupa debutul mai lent al bolii (incepe usor cu usturimi in gat, nas infundat, dureri de cap) cat si dupa evolutia mai usoara a bolii.
Gripa se transmite usor de la om la om datorita conditiilor favorizante cum ar fi aglomerarile urbane, colectivitatile de copii si adolescenti.

Definiţie:
Este o boală acută. Infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifectă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave.
Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă (iarna, începutul primăverii), dar boala poate să apară şi în alte anotimpuri.

Transmiterea :
Se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav la omul sănătos:
• Direct prin tuse sau strănut;
• Indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, etc.)
Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată ( 2 – 4 zile de la debutul bolii).

Manifestare :
Boala debuteaza brusc, la 1 – 2 zile de la contactul cu omul bolnav.
Simptome :
• Febră 39 – 40 grade Celsius;
• Frisoane;
• Cefalee (dureri de cap);
• Dureri musculare;
• Astenie fizică (slăbiciune);
• Congestionarea faringelui (roşu în gât);
• Răguşală până la afonie (pierderea vocii);
• Tuse frecventă, uscată, obositoare;
• Inapetenţă (lipsa poftei de mâncare);
• Greţuri.
Vărsături;

Tratament:
Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol).
Nu se ia acid acetil salicilic (ASPIRINA), aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye.
• Consultaţi medicul de familie !
• Gripa severă şi cea complicată se tratează în spital: susţinerea funcţiilor vitale (respiratorie şi cardio – vasculară), antibiotice în caz de suprainfecţii bacteriene

Prevenire
a) Recomandari generale pentru prevenirea imbolnavirilor prin gripa:

1. evitarea aglomerarilor umane
2. Evitarea, pe cat posibil, a contactului cu persoanele bolnave;
3. Spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave,
4. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius).
5. Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut
6.
Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C,
7. Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.
8. Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.

b) Vaccinarea antigripală

Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala.
Aceasta vaccinare protejeaza persoana vaccinata numai fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv, cuprinse in vaccin, si nu fata de toate tipurile de virusuri care dau simpotomatologie asemanatoare gripei dar au evolutie mai usoara. Vaccinarea este recomandata tuturor persoanelor incepand cu varsta de 1 an.
Acesta trebuie sa fie efectuata in stare buna de sanatate, singura contraindicatie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou.
Perioada in care este bine sa fie administrat vaccinul este in presezon, adica lunile octombrie-decembrie ale fiecarui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compozitia acestuia este stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii care transmite tuturor producatorilor formula vaccinala.

Grupele de populatie "tinta" pentru programele speciale de vaccinare sunt reprezentate de :
a) persoane cu risc crescut de complicatii, aici fiind incluse persoanele in varsta sau cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale si cu imunosupresie), persoanele cu varste peste 65 de ani, copiii si adolescentii (intre 6 luni si 18 ani) carora li se administreaza medicatie pe termen lung cu aspirina si care sunt astfel expusi riscului de a dezvolta sindrom Reye in urma unei infectii gripale.
b) persoane, care prin natura ocupatiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternitati, sectiile de terapie intensiva, statii de salvare), salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si batranilor si cei ai unitatilor de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane in categoria cu risc crescut de complicatii ale gripei.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care calatoresc la tropice sau in emisfera sudica, precum si vaccinarea gravidelor si a copiilor mici.
In cazul gravidelor, vaccinul gripal se poate administra pe toata durata sarcinii. De retinut ca acesta nu da reactii adverse si nu provoaca malformatii ale fatului. Vaccinul poate fi administrat si pe perioada alaptarii.
Contraindicatii:
Vaccinul gripal este contraindicat persoanelor cu manifestari alergice severe la oua. In cazul pacientilor cu boli febrile sau orice infectii acute, administrarea vaccinului trebuie amanata pana la vindecarea acestora.
Reactii adverse :
Vaccinarea poate determina aparitia, la 6-12 ore, a unor reactii secundare locale (la 30%-50% dintre vaccinati): durere, roseata (eritem), intarirea zonei respective (induratie), vanataie (echimoza), care dispar spontan. Totodata, pot aparea reactii generale (la 1%), precum febra sub 39 de grade Celsius, de scurta durata, care se remite cu antitermice, dureri de cap, astenie. Foarte rar pot aparea reactii alergice severe precum urticaria, rinita, socul anafilactic.

Administrare:
Vaccinul gripal se administreaza, numai de catre un cadru medical, intramuscular sau subcutanat. Pentru achizitionarea acestuia se recomanda prescriptia medicala. Vaccinul gripal poate fi administrat concomitent cu alte vaccinuri, dar in locuri diferite.


 

   

Page 111 of 124

cautare