Text Size

promovarea sanatatii

ZIUA MONDIALA FARA TUTUN 31 mai 2013

PDFPrintE-mail

ZIUA  MONDIALA  FARA TUTUN

31 Mai 2013

Te simti manipulat? Interziceti publicitatea, finantarea si promovarea tutunului !”

Cum ne afecteaza fumul de tigara plamanii?

In plamani se curata sangele si se face schimbul de oxigen si bioxid de carbon. Dupa ce s-au oxigenat tesuturile, bioxidul de carbon care rezulta este adus de sange la nivelul plamanului dupa care il expiram iar apoi prin inspiratie plamanii se umplu de oxigen.

 

Cu ajutorul sangelui oxigenul pleaca in tot corpul, patrunzand in celule, tesuturi, organe. Deci sangele ia bioxid de carbon pe care il duce spre eliminare din nou in plamani si cedeaza oxigen. Acest schimb se realizeaza la nivelul alveolelor pulmonare.  >>> mai mult

 

 

Date statistice

Ø Tutunul ucide aproape jumătate din utilizatorii săi;

Ø Tutunul a cauzat a 100 de milioane  de decese în secolul 21. Dacă tendinţele actuale continuă, se va ajunge până la un miliard de decese în secolul 21.

Ø 6 milioane de oameni mor anual din cauza consumului de tutun dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi foşti utilizatori, iar mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv; fără aplicarea unor măsuri urgente, numărul deceselor ar putea creşte anual la peste opt milioane până în 2030;

Ø Aproape 80% dintr-un miliard de fumători din lume trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii;

Ø La nivel global, consumul produselor din tutun este în creştere deşi înregistrează anumite scăderi în unele țări cu venituri relativ ridicate.   >>> mai mult

 

hipertensiunea arteriala

PDFPrintE-mail

 

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA

 

Circulatia sangelui este datorata unei diferente de presiune intre sistemul arterial cu presiune mare si sistemul venos cu presiune mica. Diferenta de presiune este creata de activitatea de pompa a inimii: la fiecare contractie a ventricului stang inima trimite o anumita cantitate de sange in aorta si arterele mari; crescand presiunea in aceste vase rezultand rezultand presiunea maxima sau sistolica.

>>> mai mult

 

 

ziua mondiala HTA

1
2
p1
p2
p3
p4
1/6 
start stop bwd fwd

 

 

 

 

cancerul bronhopulmonar

PDFPrintE-mail

CANCERUL BRONHOPULMONAR

Cancerul bronhopulmonar este o tumoare maligna, cu punct de plecare bronsic.

Constituie una din cele mai frecvente localizari, fiind depasita ca frecventa doar de cancerul gastric si reprezinta 20% din totalitatea tumorilor maligne. Apare predominant la barbati (de 8-10 ori mai des decat la femei), in special dupa 40 de ani.

Etiologia nu este cunoscuta, dar exista unele cauze favorizante: fumatul - dupa unele statistici boala aparand de 17 ori mai frecvent la cei care fumeaza peste 20 tigarete pe zi - decat la nefumatori, substantele radioactive, gudronul, procesele inflamatorii cronice pulmonare.

 

mai mult >>>

 


   

diabet zaharat

PDFPrintE-mail

diabetul zaharat

Diabetul zaharat reprezinta o boala cronica grava, cu o frecventa mare in populatie si cu o evolutie severa mai ales in stadiile avansate. Este foarte important sa stim cum sa prevenim si mai ales sa tratam diabetul.

Exista doua tipuri principale de diabet zaharat:

1. Diabetul zaharat tip I (diabet zaharat insulino-dependent), cauzat de absenta totala a secretiei de insulina datorita distructiei celulelor secretoare din pancreas.

2. Diabetul zaharat tip II (diabet zaharat non-insulino-dependent), consecinta a reducerii sensibilitatii tesuturilor la insulina sau deficit in producerea de insulina.

 

mai mult >>>

 

 

 

 

alimentatia sanatoasa

PDFPrintE-mail

 

ALIMENTATIA SANATOASA

Cele 6 grupe ale piramidei alimentelor sunt

1. Cereale si produse din cereale: paine integrala, fulgi din cereale.

2. Legume: in special cele portocalii si cu frunze verzi: morcovi, rosii, salata, varza, etc.

3. Fructe: de preferat in stare proaspata.

4. Lapte degresat si derivate: iaurt, sana, branza de vaci.

5. Carne slaba: pui, peste.

6. Grasimi si dulciuri: uleiuri vegetale, preparate din fructe.       >>> mai mult

 

   

Page 34 of 41

cautare