Text Size

promovarea sanatatii

DATE STATISTICE DESPRE DIABET

PDFPrintE-mail

 

ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI - 14.11.2013

ANALIZA DE SITUAŢIE 2013

DATE STATISTICE LA NIVEL INTERNAŢIONAL, EUROPEAN, NAŢIONAL

Preambul

Ziua Mondială a Diabetului 2013 are ca slogan “INTELEGE  DIABETUL ,PREIA CONTROLUL ! ” .

Diabetul este provocarea majoră de sănătate a secolului 21. Actualmente există 371 milioane de persoane cu diabet şi aproximativ 280 milioane cu risc major de a dezvolta această afecţiune. Pentru anul 2030 se prognozează în jur de o jumătate de miliard de persoane cu diabet. În acest sens fiecare este implicat şi fiecare are un rol de jucat în a ajuta la reducerea afluxului persoanelor cu diabet şi a proteja viitorul.

Campania din 2013 îşi doreşte să inspire şi să angajeze comunităţile locale în promovarea şi diseminarea mesajelor simple de educaţie şi prevenţie şi să angajeze activităţi cu puternic impact asupra publicului, vizând diabetul şi consecinţele acestuia pe termen lung.

De la nivel local la nivel global campania doreşte să puncteze importanţa multitudinii de acţiuni mici şi simple care pot realiza rezultate semnificative pentru persoanele cu diabet şi a acelora la risc.

Pentru anul 2013 campania are patru mesaje cheie:

Cele mai populate Ţări pe Glob: 1. China 2. India 3. Diabetul 4. USA 5. Brazilia

Diabetul: Cunoaşte Complicaţiile!

Diabetul: fără discriminare!

1 din 2 persoane cu diabet nu ştie că are această afecţiune. Tu eşti la risc?

Diabet - date statistice

La nivel internaţional

371 milioane de persoane au diabet; până în anul 2030 numărul lor va creşte la 552 milioane

Numărul persoanelor cu diabet este în creştere în toate ţările

80% dintre diabetici trăiesc în ţări slab sau mediu dezvoltate

Majoritatea persoanelor cu diabet au vârsta între 40 şi 59 de ani

186 milioane de persoane (50%) au diabet nediagnosticat

În anul 2012 s-au înregistrat 4,8 milioane de decese datorate diabetului

În anul 2012 au fost cheltuiţi 471 miliarde de dolari americani, pentru îngrijirile medicale ale bolnavilor de diabet, ceea ce reprezinta 11 % din totalul cheltuielilor pentru adulţi ( 20-79 ani)

78 000 copii dezvoltă diabet de tip 1, în fiecare an.

La nivel naţional

Conform statisticilor naţionale în anul 2012 s-au înregistrat 33.528 cazuri noi de diabet. În Bucureşti s-au înregistrat 3867 cazuri noi. Dintre judeţe în Dâmboviţa s-au înregistrat cele mai numeroase cazuri noi 1425 iar în Giurgiu cel mai redus de cazuri noi, respectiv 111.

Prevalenţa afecţiunii în acelaşi an a fost 315,6 la 100.000 de locuitori. În Municipiul Bucureşti prevalenţa a fost de 405,0 la 100.000 locuitori. Judeţul cu cea mai ridicată prevalenţă a fost Sălajul cu 550,6 la 100.000 locuitori, iar judeţul cu cea mai redusă prevalenţă a fost Bistriţa-Năsăud cu 130,1 la 100.000 de locuitori

Statisticile OMS estimează că decesele prin diabet se vor dubla în perioada 2005- 2030.

În anul 2008 prevalenţa diabetului la populaţia de peste 25 de ani în Europa a fost de 8,75% .

Predicţia pentru anul 2030 a numărului de persoane cu diabet a plasat Turcia în rangul întâi, într-o ierarhie a valorilor înregistrate în 53 de ţări din Europa, cu un număr de 6.422.000, iar pe ultimul a plasat Monaco cu 3000 persoane. În România pentru anul 2030 se prognozează un număr de 1.395.000 bolnavi cu diabet.

Rata standardizată a mortalităţii prin diabet în anul 2010 a fost de 8 la o sută mii locuitori .

II. REZULTATE RELEVANTE DIN STUDII NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE CU PRIVIRE LA DIABET

Despre Diabetul Zaharat

Diabetul este o afecţiune cronică ce apare în contextul unei hipoproducţii pancreatice de insulină sau când organismul nu utilizează în mod corect insulina care se produce. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie. Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acestora duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia. Aceasta este asociată, pe termen lung cu afectarea şi insuficienţa multor organe şi ţesuturi.

Tipuri de diabet

Diabet de tip 1 – este o boală autoimună caracterizată de distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină. Se mai numeşte diabet insulino-dependent. Producţia insuficientă de insulină, impune o administrare substitutiva zilnică. Diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent la copii sau la adultii tineri (diabet juvenil).

Diabetul de tip 2 este caracterizat prin rezistenţa la insulină . Pacienţii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzător insulina, care se secretă normal. Exerciţiile fizice şi dieta sunt de ajutor, totuşi în multe cazuri este nevoie de antidiabetice orale sau chiar insulină. Se mai numeşte diabet non-insulinodependent sau diabetul de maturitate. Este tipul de diabet întâlnit cu o frecvenţă de 90%,în lume există peste 300 milioane de persoane cu diabet de acest tip.

Atât tipul 1 cât şi tipul 2 de diabet sunt afecţiuni grave.

Diabetul gestaţional - hiperglicemie apărută pentru prima dată în timpul sarcinii, la femei care nu au diagnostic de diabet. Afectează 4 % dintre femeile gravide. Simptomatologia este săraca şi în mod normal dispare după naştere. Totuşi femeile care au avut diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta ulterior diabet de tip 2.

Conform ultimelor date ale IDF- Federaţia Internaţională de Diabet, există peste 360 milioane de persoane cu diabet în întreaga lume. Dacă nu sunt luate măsuri, IDF apreciază că în anul 2013, vor fi aproximativ 500 milioane de oameni cu această maladie.

Semne şi simptome de alarmă

Urinări frecvente

Sete excesivă

Polifagie

Pirdere în greutate

Oboseală

Lipsă de interes şi concentrare

Vărsături şi dureri gastrice

Furnicături şi/sau amorţeală la nivelul membrelor

Vedere înceţoşată

Infecţii frecvente

Vindecarea tardivă a rănilor.

Factori de risc pentru Diabetul de tip 2

Supraponderea şi obezitatea

Sedentarismul

Intoleranţă la glucoză

Dietă nesănătoasă

Vârsta

Hipertensiunea arterială şi hipercolesterolemia

Istoric familial de diabet

Istoric de diabet gestaţional

Rasa şi etnia – o rată crescută a diabetului a fost semnalată la populaţia din Asia, la hispanici, la populaţia indigenă din SUA, Canada, Australia şi la afro-americani.

Diabetul - educaţie şi prevenţie

Educaţie în diabet

A avea diabet este dificil. Pentru tratamentul şi managementul bolii, aceşti bolnavi trebuie să ia decizii importante toată viaţa: să îşi măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciţii fizice cu regularitate, să îşi ajusteze dieta şi să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie să facă faţă tuturor complicaţilor bolii, prin inportante ajustări în plan psihologic. Rezultatele se bazează în mare parte pe deciziile luate, de aceea este foarte important ca aceşti bolnavi să fie bine instruiţi în legătură cu boala lor, iar nevoile fiecăruia să poată fi ajustate de personal medical specializat .

Fără o educaţie specială despre diabet, aceşti bolnavi nu sunt pregătiţi să ia decizii, să îşi schimbe comportamentul şi să înfrunte toate problemele ridicate de această boală. Un management deficitar al bolii duce la rezultate medicale slabe şi la creşterea riscului pentru complicaţii.

Educaţia bolnavilor diabetici se realizează având la dispoziţie o echipă multidisciplinară. În unele ţări există astfel de echipe, dar în multe altele, nu numai că nu există, dar nici nu îi este recunoscută importanţa din punct de vedere medical.

Prevenţie primară în diabet

Până în prezent, tipul 1 de diabet nu poate fi prevenit. Factorii de mediu care declanşează procesul patologic ce duce la distrugerea celulelor pancreatice, sunt încă în studiu.

Tipul 2 de diabet, poate fi prevenit în multe cazuri prin menţinerea în limite normale ale greutăţii şi prin evitarea sedentarismului.

Federaţia Internaţională de Diabet propune un plan simplu, în trei paşi pentru prevenţia diabetului de tip 2. În primul rând trebuie să fie identificate persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2, folosind un chestionar, care să investigheze existenţa factorilor de risc (vârsta, greutatea, circumferinţa taliei, istoricul familial de diabet, asocierea cu boli cardiovasculare sau diabet gestaţional). Odată identificaţi, pacienţii la risc, trebuie să-şi determine nivelul seric al glicemiei şi să facă un test de încărcare la glucoză. Apoi trebuie să fie instruiţi despre boală şi cum pot evita sau întârzia debutul diabetului de tip 2.

Studiile de specialitate arată că menţinerea unei greutăţi în limite normale şi activitatea fizică moderată pot preveni apariţia diabetului de tip 2. În prevenţia primară a bolii un loc important îl are educaţia pentru sănătate. FID recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, cum ar fi : plimbări, înot, ciclism sau dans. Plimbările regulate de cel puţin 30 de minute pe zi, reduc riscul de apariţie a DZ tip 2 cu 35-40% .

Recomandări OMS pentru prevenirea şi combaterea diabetului

OMS urmăreşte impunerea şi susţinerea măsurilor eficace de urmărire, prevenţie şi de luptă împotriva diabetului, a complicaţiilor sale, în mod particular în ţările cu venituri mici şi intermediare .

În acest scop:

furnizează linii directoare ştiinţifice asupra prevenirii diabetului

stabileşte norme şi criterii de îngrijire pentru această maladie.

Sensibilizează specialiştii asupra epidemiei mondiale de diabet Federaţia Internaţională a Diabetului prin celebrarea „Zilei mondiale a diabetului” din 14 noiembrie, urmăreşte:

asigurarea monitorizării diabetului şi a factorilor săi de risc.

 

 

INFORMARE CANCER COL UTERIN

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESĂ


Direcţia de Sănătate Publică Valcea va desfăşura , in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean si , actiunea de informare a populaţiei scolare privind cancerul de col uterin .

Scopul manifestarii este acela de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii si de a stimula populaţia de etnie rroma să-şi însuşească informaţii corecte in vederea depistarii in timp util a posibilelor cazuri de cancer de col .

In paralel se va desfasura si o actiune de informare, educare şi comunicare a populatiei scolare privind plantele etnobotanice , substantele psihoactive precum si consumul de alcool si tutun.

Actiunile se vor desfasura in data de joi 17 octombrie cu incepere de la ora 11.00 la Scoala gimnaziala sat Olteni si respectiv Scoala primara sat Lunca - comuna Bujoreni.


DIRECTOR EXECUTIV MEDIC SEF

Ing. BRANESCU MIHAELA GABRIELA Dr. APOSTOLESCU LUMINITA


PROMOVAREA SANATATII

Dr. GANDACIOIU CRISTIANA

 

CAMPANIE EDUCATIVA IN SCOLI

PDFPrintE-mail

CAMPANIE PRIVIND IGIENA PERSONALA SI ORALA - ACTIVITATI

In data de 7.11.2013 compartimentul de Promovarea Sanatatii din cadrul DSP Valcea a desfasurat o ampla actiune la Scoala gimnaziala din comuna Stanesti .

Au fost puse in dezbatere doua teme de o importanta deosebita si anume igiena personala si orala , respectiv consumul de plante etnobotanice.

La actiune au participat un numar de 107 elevi ,7 cadre didactice si reprezentanti ai Primariei .

Dr Gandacioiu Cristiana – Coordonator PN V.1


 

picture 095
picture 096
picture 097
picture 098
picture 099
picture 100
picture 101
picture 102
picture 103
1/9 
start stop bwd fwd
   

descurajarea consumului de plante etnobotanice

PDFPrintE-mail

17.10.2013  Scoala gimnaziala Olteni -comuna Bujoreni

fotografii de la actiunea de informare a elevilor desfasurata in cadrul campaniei de descurajare a consumului de palnte etnobotanice si substante psihoactive

1
2
3
4
1/4 
start stop bwd fwd

 

Liceul Calimanesti

picture 089
picture 090
picture 091
picture 092
1/4 
start stop bwd fwd

 

 

Ziua Mondiala a Contraceptiei-fotografii din campania de informare

PDFPrintE-mail

17.10.2013     Scoala giimnaziala sat Olteni- comuna Bujoreni-  informarea femeilor de origine roma

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
01/12 
start stop bwd fwd

 

26.09.2013  Centrele de plasament nr 3 si nr 5 in parteneriat cu Colegiul Energetic Antim Ivireanu si Colegiul Energetic

11
21
31
41
1/4 
start stop bwd fwd

   

Page 34 of 44

cautare