Text Size

promovarea sanatatii

4 februarie 2014 -ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

PDFPrintE-mail

- 4 februarie 2014 -

INFORMARE

 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului, în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.   mai mult >>>

 

 

Impactul neoplaziei în sănătatea publică

Acest termen reprezintă un segment semnificativ de patologie, cu localizare diversă, caracterizată prin diviziunea rapidă a celulelor, cu posibilitatea de invadare a zonelor adiacente sau metastazare în organism. Aceste metastaze sunt cauză majoră de deces prin cancer. Procesul de proliferare malignă este rezultatul interacţiunii dintre factorii genetici personali şi 3 categorii de agenţi externi - carcinogeni fizici (ultraviolete, radiaţii ionizante), carcinogeni chimici (azbest, componentele din fumul de tutun; aflatoxine, arsenic) şi biologici (infecţii cu anumiţi viruşi, bacterii sau paraziţi).[1] Incidenţa cancerului creşte cu vârsta, probabil prin mecanisme de reparare celulară mai puţin eficiente.

DECLARAŢIA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Declaraţia Mondială împotriva Cancerului invită liderii politici şi decidenţii din sistemele de sănătate să acţioneze pentru reducerea poverii globale prin cancer, să promoveze echitatea şi să integreze controlul cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

Până în anul 2025 se va obţine o reducere majoră a numărului de decese premature prin cancer şi se vor îmbunătăţi calitatea vieţii şi rata de supravieţuire a pacienţilor cu cancer.

OBIECTIVUL 1

Sistemele de sănătate vor fi consolidate pentru a asigura furnizarea unor programe pentru controlul cancerului, eficace şi cuprinzătoare, centrate pe oameni, pe tot parcursul vieţii acestora şi în toate ţările   >>> mai mult

 

 

CANCERUL COLORECTAL

Cancerul este definit ca o aglomerare de celule cu morfologie anormala, acestea cresc rapid si formeaza diferite mase, numite tumori. In cazul cancerului colorectal, aceste mase de celule anormale apar la nivelul intestinului (colon si rect). Cancerul colorectal este denumirea comuna folosita in clinica pentru cancerul de colon cat si de rect, pentru ca au simptome foarte asemanatoare.
Cancerul colorectal este a treia cauza de cancer in SUA, cat si in Europa si apare mai frecvent in randul persoanelor peste 50 de ani. Daca este diagnosticat in stadiile incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat relativ usor si uneori chiar vindecat, dar din cauza ca in majoritatea cazurilor diagnosticul este tardiv, acest tip de cancer este a doua cauza de deces secundara unui proces neoplazic (pe primul loc situandu-se
cancerul pulmonar).

Cauze   mai mult >>>

 

CANCERUL DE SAN - PREVENIRE SI DEPISTARE

Cancerul la san este cea mai des intalnita maladie la femei,fiind pe locul al doilea dupa cancerul de piele.Cancerul de san se dezvolta la nivelul tesutului sanului;celulele maligne(canceroase).Dupa un studiu facut una din noua femei sufera de cancer la san.

Semne si simptome:

Schimbarea formei sau a marimii sanului;

Inrosirea pielii si cutarea acestuia;

Secretie data de san(in afara de lapte);

Dureri la nivelul sanului.

 

Evaluarea riscului de cancer la san   mai mult>>>

 

 

CANCERUL BRONHOPULMONAR

Cancerul bronhopulmonar este o tumoare maligna, cu punct de plecare bronsic.

Constituie una din cele mai frecvente localizari, fiind depasita ca frecventa doar de cancerul gastric si reprezinta 20% din totalitatea tumorilor maligne. Apare predominant la barbati (de 8-10 ori mai des decat la femei), in special dupa 40 de ani.

Etiologia nu este cunoscuta, dar exista unele cauze favorizante: fumatul - dupa unele statistici boala aparand de 17 ori mai frecvent la cei care fumeaza peste 20 tigarete pe zi - decat la nefumatori, substantele radioactive, gudronul, procesele inflamatorii cronice pulmonare.

 

Tumoarea este localizata mai frecvent in plamanul drept, in bronhiile mari si lobii superiori. Odata constituita, formatiunea tumorala proemina in bronhie, pe care o obstrueaza (astupa).

Simptomele cancerului bronhopulmonar, atat de debut, cat si cele tarzii, sunt in raport cu reactiile pe care le produce tumoarea la nivelul bronhiei (dilatatie, infectie) si la nivelul parenchimului pulmonar.

mai mult>>>

 

19-25 ianuarie 2014 SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ DE PREVENIRE CANCERULUI DE COL UTERIN

PDFPrintE-mail

INFORMARE

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al doilea cancer ca frecvenţă la femei, după cancerul de sân.

In fiecare an, aproximativ 500.000 de femei se îmbolnăvesc şi 250.000 mor, din această cauza.

Cele mai multe cazuri apar în zone ale lumii în care nu există screening sau screeningul nu este eficient.

 

În Europa, aproximativ 60.000 de femei se îmbolnăvesc, în fiecare an şi 30.000 de femei mor din această cauză.

 

>>> mai mult

 

ZIUA MONDIALA HIV 2013

PDFPrintE-mail

Serviciile specifice HIV ating parţial adolescenţii din întreaga lume   
Cu ocazia Zilei Mondiale SIDA 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează o serie de recomandări pe tema HIV/SIDA, pentru intensificarea eforturilor de testare, consiliere, tratament şi îngrijire a acestui grup vulnerabil


GENEVA, 25 Noiembrie 2013 – Peste 2 milioane de adolescenţi   >>> mai mult

 

 

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
INSTITUTUL NAŢIONAL DE BOLI INFECŢIOASE “PROF.DR.MATEI BALŞ”
Compartimentul pentru
Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România
DATE GENERALE LA 30 SEPTEMBRIE 2013

TOTAL HIV/SIDA (CUMULATIV 1985-2013) DIN CARE:

19 026

>>> mai mult

 


   

21 noiembrie- ziua nationala fara tutun

PDFPrintE-mail

ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN  - 21 NOIEMBRIE 2013

Eu am reuşit.  Alege să nu fumezi!

 

Semnificaţia Zilei Naţionale fără Tutun    >>>  mai mult

 

DATE STATISTICE DESPRE DIABET

PDFPrintE-mail

 

ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI - 14.11.2013

ANALIZA DE SITUAŢIE 2013

DATE STATISTICE LA NIVEL INTERNAŢIONAL, EUROPEAN, NAŢIONAL

Preambul

Ziua Mondială a Diabetului 2013 are ca slogan “INTELEGE  DIABETUL ,PREIA CONTROLUL ! ” .

Diabetul este provocarea majoră de sănătate a secolului 21. Actualmente există 371 milioane de persoane cu diabet şi aproximativ 280 milioane cu risc major de a dezvolta această afecţiune. Pentru anul 2030 se prognozează în jur de o jumătate de miliard de persoane cu diabet. În acest sens fiecare este implicat şi fiecare are un rol de jucat în a ajuta la reducerea afluxului persoanelor cu diabet şi a proteja viitorul.

Campania din 2013 îşi doreşte să inspire şi să angajeze comunităţile locale în promovarea şi diseminarea mesajelor simple de educaţie şi prevenţie şi să angajeze activităţi cu puternic impact asupra publicului, vizând diabetul şi consecinţele acestuia pe termen lung.

De la nivel local la nivel global campania doreşte să puncteze importanţa multitudinii de acţiuni mici şi simple care pot realiza rezultate semnificative pentru persoanele cu diabet şi a acelora la risc.

Pentru anul 2013 campania are patru mesaje cheie:

Cele mai populate Ţări pe Glob: 1. China 2. India 3. Diabetul 4. USA 5. Brazilia

Diabetul: Cunoaşte Complicaţiile!

Diabetul: fără discriminare!

1 din 2 persoane cu diabet nu ştie că are această afecţiune. Tu eşti la risc?

Diabet - date statistice

La nivel internaţional

371 milioane de persoane au diabet; până în anul 2030 numărul lor va creşte la 552 milioane

Numărul persoanelor cu diabet este în creştere în toate ţările

80% dintre diabetici trăiesc în ţări slab sau mediu dezvoltate

Majoritatea persoanelor cu diabet au vârsta între 40 şi 59 de ani

186 milioane de persoane (50%) au diabet nediagnosticat

În anul 2012 s-au înregistrat 4,8 milioane de decese datorate diabetului

În anul 2012 au fost cheltuiţi 471 miliarde de dolari americani, pentru îngrijirile medicale ale bolnavilor de diabet, ceea ce reprezinta 11 % din totalul cheltuielilor pentru adulţi ( 20-79 ani)

78 000 copii dezvoltă diabet de tip 1, în fiecare an.

La nivel naţional

Conform statisticilor naţionale în anul 2012 s-au înregistrat 33.528 cazuri noi de diabet. În Bucureşti s-au înregistrat 3867 cazuri noi. Dintre judeţe în Dâmboviţa s-au înregistrat cele mai numeroase cazuri noi 1425 iar în Giurgiu cel mai redus de cazuri noi, respectiv 111.

Prevalenţa afecţiunii în acelaşi an a fost 315,6 la 100.000 de locuitori. În Municipiul Bucureşti prevalenţa a fost de 405,0 la 100.000 locuitori. Judeţul cu cea mai ridicată prevalenţă a fost Sălajul cu 550,6 la 100.000 locuitori, iar judeţul cu cea mai redusă prevalenţă a fost Bistriţa-Năsăud cu 130,1 la 100.000 de locuitori

Statisticile OMS estimează că decesele prin diabet se vor dubla în perioada 2005- 2030.

În anul 2008 prevalenţa diabetului la populaţia de peste 25 de ani în Europa a fost de 8,75% .

Predicţia pentru anul 2030 a numărului de persoane cu diabet a plasat Turcia în rangul întâi, într-o ierarhie a valorilor înregistrate în 53 de ţări din Europa, cu un număr de 6.422.000, iar pe ultimul a plasat Monaco cu 3000 persoane. În România pentru anul 2030 se prognozează un număr de 1.395.000 bolnavi cu diabet.

Rata standardizată a mortalităţii prin diabet în anul 2010 a fost de 8 la o sută mii locuitori .

II. REZULTATE RELEVANTE DIN STUDII NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE CU PRIVIRE LA DIABET

Despre Diabetul Zaharat

Diabetul este o afecţiune cronică ce apare în contextul unei hipoproducţii pancreatice de insulină sau când organismul nu utilizează în mod corect insulina care se produce. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie. Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acestora duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia. Aceasta este asociată, pe termen lung cu afectarea şi insuficienţa multor organe şi ţesuturi.

Tipuri de diabet

Diabet de tip 1 – este o boală autoimună caracterizată de distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină. Se mai numeşte diabet insulino-dependent. Producţia insuficientă de insulină, impune o administrare substitutiva zilnică. Diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent la copii sau la adultii tineri (diabet juvenil).

Diabetul de tip 2 este caracterizat prin rezistenţa la insulină . Pacienţii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzător insulina, care se secretă normal. Exerciţiile fizice şi dieta sunt de ajutor, totuşi în multe cazuri este nevoie de antidiabetice orale sau chiar insulină. Se mai numeşte diabet non-insulinodependent sau diabetul de maturitate. Este tipul de diabet întâlnit cu o frecvenţă de 90%,în lume există peste 300 milioane de persoane cu diabet de acest tip.

Atât tipul 1 cât şi tipul 2 de diabet sunt afecţiuni grave.

Diabetul gestaţional - hiperglicemie apărută pentru prima dată în timpul sarcinii, la femei care nu au diagnostic de diabet. Afectează 4 % dintre femeile gravide. Simptomatologia este săraca şi în mod normal dispare după naştere. Totuşi femeile care au avut diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta ulterior diabet de tip 2.

Conform ultimelor date ale IDF- Federaţia Internaţională de Diabet, există peste 360 milioane de persoane cu diabet în întreaga lume. Dacă nu sunt luate măsuri, IDF apreciază că în anul 2013, vor fi aproximativ 500 milioane de oameni cu această maladie.

Semne şi simptome de alarmă

Urinări frecvente

Sete excesivă

Polifagie

Pirdere în greutate

Oboseală

Lipsă de interes şi concentrare

Vărsături şi dureri gastrice

Furnicături şi/sau amorţeală la nivelul membrelor

Vedere înceţoşată

Infecţii frecvente

Vindecarea tardivă a rănilor.

Factori de risc pentru Diabetul de tip 2

Supraponderea şi obezitatea

Sedentarismul

Intoleranţă la glucoză

Dietă nesănătoasă

Vârsta

Hipertensiunea arterială şi hipercolesterolemia

Istoric familial de diabet

Istoric de diabet gestaţional

Rasa şi etnia – o rată crescută a diabetului a fost semnalată la populaţia din Asia, la hispanici, la populaţia indigenă din SUA, Canada, Australia şi la afro-americani.

Diabetul - educaţie şi prevenţie

Educaţie în diabet

A avea diabet este dificil. Pentru tratamentul şi managementul bolii, aceşti bolnavi trebuie să ia decizii importante toată viaţa: să îşi măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciţii fizice cu regularitate, să îşi ajusteze dieta şi să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie să facă faţă tuturor complicaţilor bolii, prin inportante ajustări în plan psihologic. Rezultatele se bazează în mare parte pe deciziile luate, de aceea este foarte important ca aceşti bolnavi să fie bine instruiţi în legătură cu boala lor, iar nevoile fiecăruia să poată fi ajustate de personal medical specializat .

Fără o educaţie specială despre diabet, aceşti bolnavi nu sunt pregătiţi să ia decizii, să îşi schimbe comportamentul şi să înfrunte toate problemele ridicate de această boală. Un management deficitar al bolii duce la rezultate medicale slabe şi la creşterea riscului pentru complicaţii.

Educaţia bolnavilor diabetici se realizează având la dispoziţie o echipă multidisciplinară. În unele ţări există astfel de echipe, dar în multe altele, nu numai că nu există, dar nici nu îi este recunoscută importanţa din punct de vedere medical.

Prevenţie primară în diabet

Până în prezent, tipul 1 de diabet nu poate fi prevenit. Factorii de mediu care declanşează procesul patologic ce duce la distrugerea celulelor pancreatice, sunt încă în studiu.

Tipul 2 de diabet, poate fi prevenit în multe cazuri prin menţinerea în limite normale ale greutăţii şi prin evitarea sedentarismului.

Federaţia Internaţională de Diabet propune un plan simplu, în trei paşi pentru prevenţia diabetului de tip 2. În primul rând trebuie să fie identificate persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2, folosind un chestionar, care să investigheze existenţa factorilor de risc (vârsta, greutatea, circumferinţa taliei, istoricul familial de diabet, asocierea cu boli cardiovasculare sau diabet gestaţional). Odată identificaţi, pacienţii la risc, trebuie să-şi determine nivelul seric al glicemiei şi să facă un test de încărcare la glucoză. Apoi trebuie să fie instruiţi despre boală şi cum pot evita sau întârzia debutul diabetului de tip 2.

Studiile de specialitate arată că menţinerea unei greutăţi în limite normale şi activitatea fizică moderată pot preveni apariţia diabetului de tip 2. În prevenţia primară a bolii un loc important îl are educaţia pentru sănătate. FID recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, cum ar fi : plimbări, înot, ciclism sau dans. Plimbările regulate de cel puţin 30 de minute pe zi, reduc riscul de apariţie a DZ tip 2 cu 35-40% .

Recomandări OMS pentru prevenirea şi combaterea diabetului

OMS urmăreşte impunerea şi susţinerea măsurilor eficace de urmărire, prevenţie şi de luptă împotriva diabetului, a complicaţiilor sale, în mod particular în ţările cu venituri mici şi intermediare .

În acest scop:

furnizează linii directoare ştiinţifice asupra prevenirii diabetului

stabileşte norme şi criterii de îngrijire pentru această maladie.

Sensibilizează specialiştii asupra epidemiei mondiale de diabet Federaţia Internaţională a Diabetului prin celebrarea „Zilei mondiale a diabetului” din 14 noiembrie, urmăreşte:

asigurarea monitorizării diabetului şi a factorilor săi de risc.

 

   

Page 39 of 50

cautare