HIPERTENSIUNEA ARTERIALA
Circulatia sangelui este datorata unei diferente de presiune intre sistemul arterial cu presiune mare si sistemul venos cu presiune mica. Diferenta de presiune este creata de activitatea de pompa a inimii: la fiecare contractie a ventricului stang inima trimite o anumita cantitate de sange in aorta si arterele mari; crescand presiunea in aceste vase rezultand rezultand presiunea maxima sau sistolica.
ziua mondiala HTA
CANCERUL BRONHOPULMONAR
Cancerul bronhopulmonar este o tumoare maligna, cu punct de plecare bronsic.
Constituie una din cele mai frecvente localizari, fiind depasita ca frecventa doar de cancerul gastric si reprezinta 20% din totalitatea tumorilor maligne. Apare predominant la barbati (de 8-10 ori mai des decat la femei), in special dupa 40 de ani.
Etiologia nu este cunoscuta, dar exista unele cauze favorizante: fumatul - dupa unele statistici boala aparand de 17 ori mai frecvent la cei care fumeaza peste 20 tigarete pe zi - decat la nefumatori, substantele radioactive, gudronul, procesele inflamatorii cronice pulmonare.
diabetul zaharat
Diabetul zaharat reprezinta o boala cronica grava, cu o frecventa mare in populatie si cu o evolutie severa mai ales in stadiile avansate. Este foarte important sa stim cum sa prevenim si mai ales sa tratam diabetul.
Exista doua tipuri principale de diabet zaharat:
1. Diabetul zaharat tip I (diabet zaharat insulino-dependent), cauzat de absenta totala a secretiei de insulina datorita distructiei celulelor secretoare din pancreas.
2. Diabetul zaharat tip II (diabet zaharat non-insulino-dependent), consecinta a reducerii sensibilitatii tesuturilor la insulina sau deficit in producerea de insulina.
ALIMENTATIA SANATOASA
Cele 6 grupe ale piramidei alimentelor sunt
1. Cereale si produse din cereale: paine integrala, fulgi din cereale.
2. Legume: in special cele portocalii si cu frunze verzi: morcovi, rosii, salata, varza, etc.
3. Fructe: de preferat in stare proaspata.
4. Lapte degresat si derivate: iaurt, sana, branza de vaci.
5. Carne slaba: pui, peste.
6. Grasimi si dulciuri: uleiuri vegetale, preparate din fructe. >>> mai mult
Radu Negoescu, Cristian Bălan, Mirela Bănăţeanu, Doina Niţulescu
Sumar:
2.1 Preambul
2.2 Efecte de gen privind factorii de risc, morbiditatea şi mortalitatea BCV la nivel global
2.3 Mortalitatea BCV în Europa 2008: efecte de gen și de vârstă
2.4 România: factori de risc, morbiditate şi mortalitate BCV la populaţia feminină
2.5 WHeartD 2012 România: concentrare pe “tratarea” factorilor de risc la femei
2.6 Concluzii
2.7 Bibliografie
Page 43 of 50