GRIPA AVIARA- MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE

Print

MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE

 


Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar

Nu manipulaţi păsări moarte

Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave

Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate

Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;

Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare;

 


CUM PREPARAŢI HRANA

 

 


Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate

Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate

Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic

Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic

Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C

Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun

Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic

După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.