Text Size

COMUNICAT DE PRESA - HPV

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESA

Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător. Cu toate acestea, rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauze de deces cauzate de cancer la femei de pe tot globul. La nivel european, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut foarte mult. România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european .
Peste 95% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infectează epiderma și mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, tulpinile de risc înalt cum sunt 16 şi 18 sunt implicate în peste 70% din cazurile de cancer de col uterin și se asociază şi cu alte cancere: anale, cancer de vulvă și al vaginului, peniene și oro-faringiene. Majoritatea persoanelor active sexual (peste 80%)se vor infecta cel puțin o dată cu HPV de-a lungul vieții. În peste 90% din cazuri infecția cu HPV se vindecă de la sine, fără a prezenta semne și simptome.

Vaccinarea anti HPV în România :acoperirea vaccinală împotriva HPV este scăzută, în pofida eforturilor depuse de guvern prin includerea într-un program național de vaccinare în anul 2008, cu un program oferit gratuit fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani la nivel național, program ce s-a confruntat cu o mare reticență față de vaccinare. În 2009, programul de vaccinare a fost relansat cu ajutorul unei campanii de comunicare, dar rezultatele au fost foarte modeste. Programul a fost oprit timp de aproape 10 ani și reluat în 2019, adresat fetelor 11-14 ani şi ulterior 11-18 ani, gratuit, în cabinetele medicilor de familie, pe baza unei cereri scrise prealabile din partea părinților. În prezent, prin Ordinul MS nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.

cautare