Text Size

DECIZIA OMS - DESPRE VIIRUSUL POLIO WPV

PDFPrintE-mail

Va aducem la cunostinta decizia OMS cu privire la masura de extindere cu inca 3 luni a USPII (Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala) privind pericolul de raspandire a virusului polio salbatic (WPV) si/sau derivat din vaccin (cVDPV).

In urma acestei decizii, rugam medicii de familie, precum si medicii din sectiile de boli infectioase si U.P.U sa supravegheze vaccinarea copiilor conform schemei nationale de vaccinare, intarirea supravegherii cazurilor de PAF (paralizie acuta flasca), circulatia de enterovirusuri in apele reziduale.

Recoltarea de probe pentru supravegherea circulatiei de enterovirusuri din apele reziduale se va face lunar din judetele stabilite anterior. Raportarea de enterovirusuri de catre laboratoare ramane in vigoare.

Referitor la vaccinarea persoanelor care calatoresc din/spre tarile afectate de circulatia virusurilor polio va transmitem:

  1. Vaccinarea OBLIGATORIE a persoanelor care calatoresc DIN si SPRE: Afganistan, Pakistan, Nigeria.

  2. Se recomanda vaccinarea persoanelor care calatoresc in/din tari care sunt la potential risc de raspandire internationala a cVDPV: Republica Democrata Congo si Republica Araba Siriana.

    Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati anti-polio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va efectua cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau in cazuri de urgenta chiar inaintea acesteia.

    Vaccinarea va fi notificata in certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.

  3. Statele care nu mai sunt infectate cu virusuri polio ( salbatic si derivat), dar raman vulnerabile pentru raspandirea cu virus polio salbatic/ emergenta cu virus polio derivat din vaccin ( Camerun, Ciad, Niger, Republica Central Africana, Somalia), dar care trebuie sa intensifice eforturile de vaccinare a populatiilor mobile transfrontalier, refugiati si grupuri populationale la risc.

    Pentru aceste state se poate mentine recomandarea de vaccinare anti-polio cu 4 saptamani inaintea calatoriei pentru calatorii care nu fost vaccinati in ultimele 12 luni sau in cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii.

cautare