Text Size

Informatii personal medical virus Ebola

PDFPrintE-mail

Informatii pentru personalul medical privind infectia cu virusul Ebola

Virusul Ebola

Susceptibilitate la medicamente: necunoscuta. Inhibitorii de S­adenosylhomocysteina hidroxilaza s-au dovedit a avea o protectie completa pentru mortalitatea la soarecii infectati cu o doza letala de virus Ebola.

Rezistenta la medicamente: Nu este inca cunoscut un tratament antiviral pentru infectia umana.

Susceptibilitatea la dezinfectante: Virusul Ebola este susceptibil la hipoclorit de sodiu , solventi lipidici, dezinfectanti fenolici, acid peracetic, alcool metilic ,eter ,glutaldehida 2%, Triton X-100 0.25%, β-propiolactona, acid acetic 3% formaldehida si paraformaldehida si detergenti cum ar fi SDS.

Inactivare fizica: Virusul Ebola este moderat termolabil si poate fi inactivat prin incalzire timp de 30-60 min la 60 C, fierbere timp de 5 minute, iradiere gamma (1,2 x106 radiatii pina la 1,27 x 106 radiatii) si/sau cu radiatii UV. Congelarea sau refrigerarea nu va inactiva virusul Ebola.

Supravietuire in afara gazdelor : Virusul Ebola poate supravietui in materialul lichid sa uscat pentru un numar de zile (mai mult de 3 saptamani) .

Este dovedit a fi stabil la temperatura camerei sau la temperatura de 4 C ,timp de mai multe zile, si indefinit stabil la -70 C. Infectiozitatea virusului poate fi conservata prin liofilizare.

Transmiterea se realizeaza atata timp cat virusul este continut in singe, secretii,organe sau sperma. Virusul Ebola a fast izolat din sperma 61 zile dupa debutul bolii si transmiterea prin lichidul seminal a avut loc sapte saptamani dupa revenirea clinica.

Doza infectanta: 1 - 10 micro-organisme aerosolizate sunt suficiente pentru a cauza infectia la om.

Mod de transmitere: Intr-un focar exista ipoteza ca primul pacient devine infectat ca rezultat al contactului cu un animal infectat.

Transmiterea de la o persoana la alta se produce prin contact apropiat cu o persoana infectata sau cu fluidele corpului acestuia cand acesta se afla in stadiul avansat de boala sau dupa moarte.

Virusul Ebola se transmite cu mare usurinta direct prin contact cu sangele infectat , secretii , tesuturi si organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute ca au rol in transmitere. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc pana la sapte saptamani dupa recuperarea clinica asa cum a fost observata la flavivirusul Marburg si poate fi presupusa si pentru virusul Ebola.

Contactul fizic simplu cu o persoana bolnava se pare ca nu este suficient pentru a contracta boaIa.

Transmiterea prin obiecte puternic contaminate este aparent pasibila.

Transmitere nozocomiala se poate produce prin contact cu fluidele unui pacient infectat, in timpul reutilizarii seringilor nesterile, a acelor, sau a altui echipamet medical contaminat cu aceste fluide. I

Transmiterea pe cafe aeriana nu a fast documentata in focarele epidemice anterioare. In laborator, infectarea prin picaturi mici de aerosoli a fast demonstrata la primate, si raspandirea prin aer la oameni este suspectata dar inca nedemonstrata.

Conditiile deficitare de igiena pot favoriza raspandirea virusului.

Transmiterea la om poate fi prin contactul cu animale moarte sa u vii infectate cum sunt primatele, maimutele, cimpanzeii, antilopele de padure si liliecii. Vanarea si transarea animalelor salbatice (maimute si lilieci) a fast identificata ca potentiala sursa de infectie in

focarele anterioare.

Liliecii raman eel mai probabil canditat pentru rezervorul de virus Ebola , dar pentru a afirma aceasta sunt necesare in continuare investigatii suplimentare. La aceasta data rezervorul pentru virusul Ebola din Africa de Vest nu este cunoscut.

Informatii despre boala determinata de virusul Ebola (EVD)

Infectia cu virusul Ebola este originara din Africa si cauzeaza la om o boala severa numita

"boala virala Ebola" (EVD).

De la primul focar epidemic din anul 1976, din Republica Democratica Congo, au fast identificate din probe biologice colectate in timpul unor focare epidemice de la oameni bolnavi

si de la primate 5 specii de virus Ebola: Zaire Ebola virus (ZEBOV), Sudan Ebola virus, Reston

Ebola virus, Tai Forest Ebola virus si Bundibugyo Ebola virus.

Virusul Ebola este clasificat ca nivel de biosecuritate 4 (BSL-4, nivel de rise 4) si ca urmare necesita adoptarea de masuri de izolare si masuri de protectie in special pentru personalul medical.

Perioada de incubatie: 2- 21 zile, cel mai frecvent intre 4-9 zile

Rata de fatalitate este estimate a fi intre 50-90%, cu mici diferente in functie de speciile de virus Ebola.

Debutul simptomelor EVD este brusc si include simptome asemanatoare gripei cum ar fi:

febra, dureri musculare, mialgii, astenie fizica, cefalee, dureri de gat.

Urmatoarea faza (prodromala) este caracterizata prin asocierea altor simptome clinice cum ar fi cele gastrointestinale (voma, diaree, anorexie si dureri abdominal , neurologice (dureri de cap, confuzie, prostratie), vasculare (hiperemie conjunctivala/faringiana), cutanate (rash) si respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultati de respiratie).

Mai tarziu, in faza de stare a bolii, apar manifestarile hemoragice si disfunctia organica in special cea hepatica si renala. Unele cazuri pot prezenta sangerare profuza interna ca urmare a coagularii intravasculare disseminate.

In faza finala cei mai multi pacienti dezvolta insuficienta multiorganica.

Riscul de infectare cu virus Ebola in functie de tipul de contact este prezentat in tabelul de mai jos:

Tabel 1. Nivelurile de risc de transmitere a virusului Ebola in functie de tipul de contact cu un pacient infectat

Nivelul de risc

Tipul d e contact

Foarte mic

Necunoscut

Contact intamplator cu un pacient febril.

Exemplu: intr-un mijloc de transport in

comun, intr-un spatiu de relaxare sau la

receptia unui hotel

Mic

Contact strans fata in fata cu u n pacient

Febril in timpul in recoltarii sau examinarii

probelor biologice, sau luarii tensiunii arteriale sau in timpul termometrizarii.

Mediu

Contact strans fata in fata fara a purta echipament de protectie adecvat, cu un pacient care tuseste,varsa sau care are sangerari nazale sau diaree.

Mare

Percutanat, prin intepatura cu acul sau expunerea mucoasei la sange contaminat cu virusul sau la fluide corporale,tesuturi sau probe biologice sau cunoscuti a fi infectati

Contact direct cu pielea unui pacient.

Riscul de transmitere este scazut daca pacientul este in prima faza a bolii (f aza prodromala) chiar daca riscul de expunere este mare. Riscul de transmitere poate creste odata cu fazele ulterioare ale bolii si cu cresterea titrului viral.

Personalul medical

Personalul de ingrijire medicala a fost mereu infectat in timpul tratarii pacientilor suspecti sau confirmati cu EVD. Acest lucru s-a intamplat ca urmare a faptului ca nu au fost respectate precautiunile de control a infectiei in timpul contactului apropiat cu pacientii. Personalul de ingrijire medicala se poate infecta in timpul contactului apropiat cu pacientii infectati, materialele contaminate din spital si deseurile medicale

Riscul de infectie poate fi semnificativ redus prin respectarea protocoalelor si precautiunilor de control a infectiei. In plus fata de masurile de precautie standard de ingrijire a sanatatii , personalul medical trebuie sa aplice cu strictete masurile recomandate de control al infectiei pentru a evita expunerea la sange infectat, fluide, sau medii sau obiecte contaminate cum ar fi lenjeria murdara a unui pacient sau ace folosite.

Ei ar trebui sa utilizeze echipamentul individual de protectie, cum ar fi halate individuale, manusi, masti si ochelari de protectie sau masti. Nu ar trebui sa reutilizeze echipamentele sau imbracamintea de protectie, cu exceptia cazului in care au fast dezinfectate corespunzator. Acestia ar trebui sa isi schimbe manusile pentru fiecare pacient suspectat de a avea Ebola. Procedurile invazive, care pot expune medicii, asistente medicale si alt pe,rsonal la infectie ar trebui sa se desfasoare in conditii stricte de siguranta.

In cazul in care, identificati persoane care indeplinesc criteriile clinicesi epidemiologice privind suspiciunea de infectare cu virusul Ebola, va rugam sa urmati intocmai Procedura Operationala pentru managamentul cazului suspect/confirmat cu boala produsa de virusul Ebola (EVB).

cautare