Canicula isi pune amprenta asupra starii de sanatate a fiecarei persoane dar exista categorii de persoane considerate “la risc” si anume :
- bolnavii cronici ( afectiuni cardiovasculare , respiratorii )
- persoanele obeze
- copiii in special sub varsta de 5 ani
- femeile gravide, indiferent de luna de sarcina
De aceea se impune respectarea stricta a unor masuri menite sa contracareze efectee nefaste ale temperaturilor foarte ridicate asupra organismului
1.Se va evita expunerea la soare si se vor folosi toate mijloacele de protectie care ne stau la dispozitie ( palarii , ochelari de soare, umbrele, ) si crème protectoare. Se va evita plaja in timpul pranzului, atunci cind razele soarelui au cel mai nociv efect. Persoanelor care prezinta pe corp alunite le recomandam sa evite complet expunerea la soare deoarece acestea au un potential cancerigen ridicat
2.Imbracamintea trebuie sa fie foarte subtire si lejera, confectionata din fibre naturale ( in, cinepa , bumbac) si in culori foarte deschise
3.Se vor consuma lichide multe , aproximativ 2-4 litri pe zi , ceaiuri, apa minerala .
4.Alimentatia va fi bogata in legume si fructe . Se va renunta la alimentele grase, bauturile alcoolice si consumul excesiv de cafea.
5.Trebuie facute dusuri cit mai dese , cu apa la temperatura moderata.
6.Se vor evita eforturile fizice mari in acea perioada a zilei cind temperatura atinge valorile maxime .
7. Locuintele trebuie aerisite dimineata devreme , pina in momentul cind incepe caldura , dupa care se vor inchide geamurile si acestea vor fi protejate cu draperii sau , la temperaturi mari , cu cearsafuri umede.
8.In masura posibilitatilor se for folosi in incaperi aparate de aer conditionat sau ventilatoare .
9.Angajatorii vor asigura, conform legii , modificarea programului de lucru in conditiile inpuse de temperaturile ridicate si totodata distribuirea de apa minerala angajatilor , in cantitatile necesare.
10.Trebuie acordata o atentie deosebita copiilor , evitatindu-se transportul lor pe distante lungi . Acestia nu trebuie lasati mult in autovehicule fara sistem de climatizare.
11.Persoanele in virsta, in special cele cu afectiuni respiratorii si cardiace, vor evita deplasarile lungi, aglomeratiile si expunerea la soare in perioadele de varf ale zilei ( 11.00 – 17.00) si vor purta obligatoriu palarii si ochelari de protectie sau vor folosi umbrele.
TOXIINFECŢIILE ALIMENTARE
Sunt mai frecvente în sezonul cald si se datoreaza:
- ingestiei de alimente uşor alterabile
- consumului de apă nepotabilă ca atare sau cu ocazia scăldărilor
- mâinilor nespălate, vectorilor şi altele.
Alimentele implicate cel mai frecvent in aparitia bolii sunt preparatele de ouă şi carne, lactatele, cremele, maionezele, salatele etc.
Semnele de boală >>> mai mult
SANATATEA ESTE PRETIOASA SI AVETI DATORIA SA O PROTEJATI .
DACA DORITI SA FITI SANATOSI, VA FACEM URMATOARELE RECOMANDARI
1.Incercati sa adoptati un regim alimentar bogat in legume, fructe si lactate care sint foarte bogate in vitamine si minerale si , in acelasi timp cautati sa evitati grasimile de provenienta animala, cum ar fi untul, untura ,sunca si smintina.Feriti-va sa consumati excesiv sare. >>> mai mult
Canicula isi pune amprenta asupra starii de sanatate a fiecarei persoane dar exista categorii de persoane considerate “la risc” si anume :
- bolnavii cronici ( afectiuni cardiovasculare , respiratorii )
- persoanele obeze
- copiii in special sub varsta de 5 ani
- femeile gravide, indiferent de luna de sarcina
De aceea >>> mai mult
ZIUA MONDIALA FARA TUTUN
31 Mai 2013
“Te simti manipulat? Interziceti publicitatea, finantarea si promovarea tutunului !”
Cum ne afecteaza fumul de tigara plamanii?
In plamani se curata sangele si se face schimbul de oxigen si bioxid de carbon. Dupa ce s-au oxigenat tesuturile, bioxidul de carbon care rezulta este adus de sange la nivelul plamanului dupa care il expiram iar apoi prin inspiratie plamanii se umplu de oxigen.
Cu ajutorul sangelui oxigenul pleaca in tot corpul, patrunzand in celule, tesuturi, organe. Deci sangele ia bioxid de carbon pe care il duce spre eliminare din nou in plamani si cedeaza oxigen. Acest schimb se realizeaza la nivelul alveolelor pulmonare. >>> mai mult
Date statistice
Ø Tutunul ucide aproape jumătate din utilizatorii săi;
Ø Tutunul a cauzat a 100 de milioane de decese în secolul 21. Dacă tendinţele actuale continuă, se va ajunge până la un miliard de decese în secolul 21.
Ø 6 milioane de oameni mor anual din cauza consumului de tutun dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi foşti utilizatori, iar mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv; fără aplicarea unor măsuri urgente, numărul deceselor ar putea creşte anual la peste opt milioane până în 2030;
Ø Aproape 80% dintr-un miliard de fumători din lume trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii;
Ø La nivel global, consumul produselor din tutun este în creştere deşi înregistrează anumite scăderi în unele țări cu venituri relativ ridicate. >>> mai mult
Page 42 of 50