Text Size

Epidemiologie

ATENTIONARE FEBRA GALBENA

PDFPrintE-mail

Atentionare privind febra galbena – BRAZILIA !

Va aducem la cunostinta recomandarile OMS privind epidemia de febra galbena inregistrata in Brazilia, recomandarile fiind necesare persoanelor care calatoresc in aceasta tara.

Zonele determinate a fi la risc de transmitere a febrei galbene in Brazilia sunt: Sao Paulo, Minas Gerais , Rio de Janeiro, Espirito Santo, Distro Federal, Mato Grosso, Tocantins.

Recomandari:

-Vaccinarea impotriva febrei galbene cu cel putin 10 zile inainte de calatorie:  >>> MAI  MULT

 

DECIZIA OMS - DESPRE VIIRUSUL POLIO WPV

PDFPrintE-mail

Va aducem la cunostinta decizia OMS cu privire la masura de extindere cu inca 3 luni a USPII (Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala) privind pericolul de raspandire a virusului polio salbatic (WPV) si/sau derivat din vaccin (cVDPV).

In urma acestei decizii, rugam medicii de familie, precum si medicii din sectiile de boli infectioase si U.P.U sa supravegheze vaccinarea copiilor conform schemei nationale de vaccinare, intarirea supravegherii cazurilor de PAF (paralizie acuta flasca), circulatia de enterovirusuri in apele reziduale.

Recoltarea de probe pentru supravegherea circulatiei de enterovirusuri din apele reziduale se va face lunar din judetele stabilite anterior. Raportarea de enterovirusuri de catre laboratoare ramane in vigoare.

Referitor la vaccinarea persoanelor care calatoresc din/spre tarile afectate de circulatia virusurilor polio va transmitem:

  1. Vaccinarea OBLIGATORIE a persoanelor care calatoresc DIN si SPRE: Afganistan, Pakistan, Nigeria.

  2. Se recomanda vaccinarea persoanelor care calatoresc in/din tari care sunt la potential risc de raspandire internationala a cVDPV: Republica Democrata Congo si Republica Araba Siriana.

    Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati anti-polio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va efectua cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau in cazuri de urgenta chiar inaintea acesteia.

    Vaccinarea va fi notificata in certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.

  3. Statele care nu mai sunt infectate cu virusuri polio ( salbatic si derivat), dar raman vulnerabile pentru raspandirea cu virus polio salbatic/ emergenta cu virus polio derivat din vaccin ( Camerun, Ciad, Niger, Republica Central Africana, Somalia), dar care trebuie sa intensifice eforturile de vaccinare a populatiilor mobile transfrontalier, refugiati si grupuri populationale la risc.

    Pentru aceste state se poate mentine recomandarea de vaccinare anti-polio cu 4 saptamani inaintea calatoriei pentru calatorii care nu fost vaccinati in ultimele 12 luni sau in cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii.

 

INFORMARE LEGIONELOZA

PDFPrintE-mail

INFORMARE LEGIONELOZA

Pneumonia cu Legionella este o afectiune care se manifesta prin febra,tuse , cefalee, mialgii, dispnee, diaree, dureri toracice. Este determinata de Legionella pneumophila, agent patogen bacterian .

Legioneloza este o afectiune ce nu poate fi transmisa de la om la om. De aceea,

riscul pentru populatie ramane limitat la persoanele susceptibile care traiesc in sau viziteaza zona in care au fost detectate cazuri.

Va informam ca, un numar de 18 cazuri de legioneloza, dintre care un deces, au avut debutul intre 11 septembrie si 7 octombrie 2017 in Palmanova, regiunea Mallorca, Spania.

Ca urmare a acestei cresteri a numarului de cazuri de legioneloza raportata de calatorii din EU care se intorc din Palmanova, Mallorca, Spania, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele masuri de control:

Informam calatorii  >>> MAI MULT

   

VACCINARE IMPOTRIVA HPV

PDFPrintE-mail

Va aducem la cunostinta noul produs autorizat de ANMDM pentru vaccinarea impotriva infectiei cu HPV: GARDASIL 9.

Vaccinarea se realizeaza doar la solicitarea parintilor care depun o cerere in acest sens catre medicii de familie la care sunt arondati.

Acest produs se utilizeaza pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani inclusiv, schema de vaccinare include 2 doze. A doua doza trebuie administrata intr-un interval de 5 pana la 13 luni dupa prima doza. In cazul in care doza a doua de vaccin este administrata mai devreme de 5 luni dupa prima doza, trebuie administrata intotdeauna o a treia doza. Toate cele trei doze trebuie administrate in decursul unui an.

Pentru persoanele cu varsta de 15 ani si peste, Gardasil 9 trebuie administrat conform unei scheme cu 3 doze ( 0,2,6 luni). A doua doza trebuie administrata la cel putin o luna dupa prima doza si cea de-a treia trebuie administrata la cel putin 3 luni dupa cea de-a doua doza. De asemenea, toate cele trei doze trebuie administrate in cursul unui an.

Recomandam ca persoanele carora li se administreaza o prima doza de Gardasil 9 sa continue schema de vaccinare cu acelasi produs.

 

MEDICINA DE FAMILIE - cererea tip pentru furnizare vaccinuri

PDFPrintE-mail

CERERE TIP  >>> AICI

   

cautare