Text Size

PEDICULOZA TRATAMENT

PDFPrintE-mail

Pediculoza şi combaterea ei

Pediculoza este o maladie infecţioasă, determinată de păduchi-paraziţi propri omului ( pediculus hominis).

duchele este un ectoparazit, care în afara gazdei umane moare în cîteva zile. Se alimentează exclusiv cu sînge uman, pe care îl suge prin înţepături în piele eliminînd salivă.

Păduchele este mobil şi se poate mca foarte repede. O femelă matu poate depune 3-6 ouă ( lindini) pe zi.

Omul poate fi infestat cu două specii de păduchi:

1. Pediculus Hominis care are două subspecii: de cap - Pediculus hominis capitis şi de corp - Pediculus hominis corporis.

Aceste două specii anatomic sunt identice, cel de cap avînd doar mărimi mai mici.

2. Pediculus pubis (păduchele pubian) este mai mic de cît celelalte 2 subspecii.

Pediculoza de cap se manifestă prin prurit intens, mai ales noaptea, scărpinatul duce la leziuni care se infectează secundar producîndu-se supuraţii, crustificare, limfadenopatie etc.

Păduchele de corp populează tivurile hainelor, provoacă prurit, transmit tifosul exantematic şi febră recurentă.

Păduchele pubian se stabileşte de regulă în regiunile: perianale, abdomenului, toracelui, barbă, gene, sprîncene provocînd prurit şi inflamaţie în regiunile meionate. Este o formă care se transmite de cele mai dese ori pe cale sexuală.

duchii se transmit prin contact direct cu persoana afectată şi prin intermediul obiectelor contaminate: pieptene, ciuliţe, haine nespălate, lengerie de corp şi pat, burete de baie etc.

Tratamentul pediculozei de cap se reduce la spălarea cu şampoane care conţin substanţe pediculicide: nittifor, permetrin, medifox, medifox-forte, benzilbenzoat -20%. După prelucrare capul se înfăsoară cu un ştergar timp de 30-40 minute apoi se spală cu săpun sau şampon obişnuit, se clăteşte cu apă caldă. Procedura se repetă peste 3-4 zile.

Pentru detaşarea lindinilor fixate pe firele de păr se foloseşte pieptenele des. Desprinderea lindinilor poate fi uşurată prin înmuierea părului cu soluţie diluată de et cu apă în proporţie 1:1 după ce capul va fi înfăşurat cu un ştergar timp de 15-20 minute apoi pieptănat. Concomitent vor fi tratate toate persoanele care au fost în contact cu cel afectat. Tratamentul pediculozei de corp se reduce la dezinsectarea hainelor prin spălare în apă foarte fierbinte, urmînd uscarea lor la ciclul fierbinte al ustorului de haine timp

de 30 minute şi călcarea hainelor cu fierul fierbinte. O metodă eficace în pediculoza vestimentelor este dezinsecţia lengeriei prin metoda de etuvă.

Profilactica pediculozei se reduce la respectarea igienei personale, spălarea regulată a corpului cu săpun şi apă caldă, îngrijirea părului prin spălare şi frizare, schimbul regulat al lengeriei de corp şi pat (nu mai rar de 7-10 zile), îngrijirea obiectelor de igienă.


Un rol important aparţine examenului minuţios al copiilor în instituţiile preşcolare şi preuniversitare de către asistentele medicale şi educatori, ce contribuie la depistarea precoce şi prevenirea răspîndirii infestaţiei prin pediculoză.


Medic epidemiolog

 

cautare