Text Size

anunturi importante

ATENTIONARE GRIPA AVIARA

PDFPrintE-mail

Monday, 20 February 2017 11:59

Prin adresa nr 2297 din 16.02.2017, INSP- CNSCBT Bucuresti, ne avertizeaza asupra faptului ca s-au confirmat cazuri de gripa aviara cu virusul H5N8 inalt patogen la pasari salbatice si domestice in mai multe judete.

In aceasta situatie va facem urmatoarele recomandari :

MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE

  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar
  • Nu manipulaţi păsări moarte
  • Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave
  • Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate
  • Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare;

CUM PREPARAŢI HRANA

  • Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
  • Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate
  • Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic
  • Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic
  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai multde 70°C
  • Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun
  • Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
  • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafetele si instrumentele folosite , atent, cu apa si sapun.

DIRECTOR EXECUTIV MEDIC –SEF DEPARTAMENT

SANATATE PUBLICA

DR.MARGARITESCU LORENA DR.APOSTOLESCU LUMINITA

Intocmit

DR.ION MIHAIL –medic primar epidemiolog

 

HIPOTERMIA - BOLILE SEZONULUI RECE

PDFPrintE-mail

Friday, 03 February 2017 10:29

COMUNICAT DE PRESA

Avand in vedere fenomenele meteorologice extreme cu care ne confruntam in aceasta perioada , va prezentam cateva informatii legate de hipotermie .

HIPOTERMIA

Definitie

Hipotermia reprezintă scăderea anormală a temperaturii corpului. Aceasta se poate datora expunerii prelungite a corpului la temperaturi scăzute. Oricine stă în frig sau care este supus frigului şi umezelii poate dezvolta hipotermie.

Aceasta apare atunci când organismul pierde căldură mai repede decât este capabil să o producă.

 

>>> MAI MULT

 

BOLILE SEZONULUI RECE

Este cunoscut faptul ca vremea si schimbarile de temperatura influenteaza organismul uman. Principalii factori meteorologici sunt : umiditatea aerului, curentii de aer, presiunea atmosferica si radiatiile. Acestia produc modificari ale mediului la care organismul se adapteaza prin diverse procese fiziologice, dar uneori determina simptome sau agravarea unor boli.

Ce se poate intampla in sezonul rece ?

>>> MAI MULT

 

 

Page 3 of 21

cautare