Text Size

anunturi importante

Boala Lyme

PDFPrintE-mail

Thursday, 17 May 2012 09:07

BOALA LYME-     >>> INFORMATII PENTRU PUBLIC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metodologia de supraveghere a Bolii Lyme (transmisa prin capusa)

(actualizare - ianuarie 2012)

I. Boala Lyme este o boala transmisibila cuprinsa in HG 589/2007, cu raportare pe “fisa unica de raportare caz de boala transmisibila” in 5 zile de la depistarea cazului suspect/confirmat.

Agentul etiologic este o spirocheta, Borrelia burgdorferi si se transmite prin

muscatura de capusa. Capusa vectoare cel mai frecvent intalnita in zona noastra apartine speciei Iixodes ricinus. Ciclul ei de viata presupune existenta a trei gazde, mamifere mari si mici, si trecerea succesiva din faza de larva in cea de nimfa si apoi de adult. >>> mai mult

 

 

 

profilaxie varicela

PDFPrintE-mail

Tuesday, 14 February 2012 10:48

Avand in vedere ca in ultima perioada a crescut incidenta cazurilor de varicela si rubeola dorim sa facem urmatoarele precizari si recomandari .

 In  sezonul  toamna , iarna si primavara este cunoscut faptul ca se intensifica circulatia virusurilor  cu tropism respirator  determinand asa zisele viroze din care fac parte: IACRS, pneumoniile , gripa , rujeola, rubeola, scarlatina si varicela

Este cunoscut faptul ca in lunile octombrie - martie creste incidenta prin asemenea imbolnaviri avand in vedere ca se transmit pe calea aerului de la o persoana  bolnava. Modalitatea de transmitere este fie directa, cand in tractul respirator patrund germenii aruncati in aer odata cu vorbitul, stranutul, tusitul sau indirect prin obiecte si suprafete folosite in comun atat de bolnav cat si de contacti.

Bolile enumerate mai sus sunt determinate fie de virusuri ( IACRS, pneumonii , gripa, varicela , rujeola, rubeola) ,  fie de bacterii ( streptococul beta hemolitic grup A - scarlatina) si poarta numele de boli cu poarta de transmitere respiratorie, pentru ca modalitatea de transmitere este asemanatoare si prevenirea acestora se face la fel in toate cazurile. De aceea pentru prevenirea acestor imbolnaviri populatia are disponibile doua mari  modalitati :

-  vaccinarea specifica  -  cea mai sigura si eficienta  >>>  mai mult

 

Page 22 of 29

cautare