Text Size

anunturi importante

profilaxie varicela

PDFPrintE-mail

Tuesday, 14 February 2012 10:48

Avand in vedere ca in ultima perioada a crescut incidenta cazurilor de varicela si rubeola dorim sa facem urmatoarele precizari si recomandari .

 In  sezonul  toamna , iarna si primavara este cunoscut faptul ca se intensifica circulatia virusurilor  cu tropism respirator  determinand asa zisele viroze din care fac parte: IACRS, pneumoniile , gripa , rujeola, rubeola, scarlatina si varicela

Este cunoscut faptul ca in lunile octombrie - martie creste incidenta prin asemenea imbolnaviri avand in vedere ca se transmit pe calea aerului de la o persoana  bolnava. Modalitatea de transmitere este fie directa, cand in tractul respirator patrund germenii aruncati in aer odata cu vorbitul, stranutul, tusitul sau indirect prin obiecte si suprafete folosite in comun atat de bolnav cat si de contacti.

Bolile enumerate mai sus sunt determinate fie de virusuri ( IACRS, pneumonii , gripa, varicela , rujeola, rubeola) ,  fie de bacterii ( streptococul beta hemolitic grup A - scarlatina) si poarta numele de boli cu poarta de transmitere respiratorie, pentru ca modalitatea de transmitere este asemanatoare si prevenirea acestora se face la fel in toate cazurile. De aceea pentru prevenirea acestor imbolnaviri populatia are disponibile doua mari  modalitati :

-  vaccinarea specifica  -  cea mai sigura si eficienta  >>>  mai mult

 

varicela

PDFPrintE-mail

Tuesday, 14 February 2012 10:33

 

  

 

    Avand in vedere ca in ultima perioada a crescut incidenta cazurilor de varicela dorim sa va facem urmatoarele recomandari

 

                                                     VARICELA

Virusul varicelo – zoosterian se transmite cu usurinta de la o persoana la alta.   Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizeaza pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale. De asemenea virusul se poate transmite prin aer, prin stranut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor  (in general 4-5 zile)

Expunerea la varicela inseamna a fi in preajma unei persoane cu semne prezente de varicela sau daca ii apar dupa 2-3 zile. In plus, persoana care se imbolnaveste de varicela poate sa faca o forma mai severa de boala decat persoana care i-a transmis boala.
Odata cu imbolnavirea se dobandeste imunitate.                                                                                     

Persoanele care nu au facut boala   >>> mai mult

 

 

Page 31 of 38

cautare