Text Size

anunturi importante

profilaxie varicela

PDFPrintE-mail

Avand in vedere ca in ultima perioada a crescut incidenta cazurilor de varicela si rubeola dorim sa facem urmatoarele precizari si recomandari .

 In  sezonul  toamna , iarna si primavara este cunoscut faptul ca se intensifica circulatia virusurilor  cu tropism respirator  determinand asa zisele viroze din care fac parte: IACRS, pneumoniile , gripa , rujeola, rubeola, scarlatina si varicela

Este cunoscut faptul ca in lunile octombrie - martie creste incidenta prin asemenea imbolnaviri avand in vedere ca se transmit pe calea aerului de la o persoana  bolnava. Modalitatea de transmitere este fie directa, cand in tractul respirator patrund germenii aruncati in aer odata cu vorbitul, stranutul, tusitul sau indirect prin obiecte si suprafete folosite in comun atat de bolnav cat si de contacti.

Bolile enumerate mai sus sunt determinate fie de virusuri ( IACRS, pneumonii , gripa, varicela , rujeola, rubeola) ,  fie de bacterii ( streptococul beta hemolitic grup A - scarlatina) si poarta numele de boli cu poarta de transmitere respiratorie, pentru ca modalitatea de transmitere este asemanatoare si prevenirea acestora se face la fel in toate cazurile. De aceea pentru prevenirea acestor imbolnaviri populatia are disponibile doua mari  modalitati :

-  vaccinarea specifica  -  cea mai sigura si eficienta  >>>  mai mult

 

varicela

PDFPrintE-mail

 

  

 

    Avand in vedere ca in ultima perioada a crescut incidenta cazurilor de varicela dorim sa va facem urmatoarele recomandari

 

                                                     VARICELA

Virusul varicelo – zoosterian se transmite cu usurinta de la o persoana la alta.   Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizeaza pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale. De asemenea virusul se poate transmite prin aer, prin stranut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor  (in general 4-5 zile)

Expunerea la varicela inseamna a fi in preajma unei persoane cu semne prezente de varicela sau daca ii apar dupa 2-3 zile. In plus, persoana care se imbolnaveste de varicela poate sa faca o forma mai severa de boala decat persoana care i-a transmis boala.
Odata cu imbolnavirea se dobandeste imunitate.                                                                                     

Persoanele care nu au facut boala   >>> mai mult

 

 

BOLILE SEZONULUI RECE

PDFPrintE-mail

Este cunoscut faptul ca vremea si schimbarile de temperatura influenteaza organismul uman. Principalii factori meteorologici sunt : umiditatea aerului, curentii de aer, presiunea atmosferica si radiatiile. Acestia produc modificari ale mediului la care organismul se adapteaza prin diverse procese fiziologice, dar uneori determina simptome sau agravarea unor boli.

Ce se poate intampla in sezonul rece ?    >>> mai mult

 

CE ESTE GRIPA?

Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, exista o serie de virusuri care circula in aceeasi perioada a anului, dau simptomatologie asemanatoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evolutia mai usoara.    >>> mai mult

   

Alerta canicula

PDFPrintE-mail

11 iulie 2011

REVENIM CU RECOMANDARI

PENTRU PERIOADA DE CANICULA

Canicula isi pune amprenta asupra starii de sanatate a fiecarei persoane dar exista unele categorii de persoane considerate “la risc” si anume :

- bolnavii cronici ( afectiuni cardiovasculare , respiratorii )

- persoanele obeze

- copiii in special sub varsta de 5 ani

- femeile gravide, indiferent de luna de sarcina

De aceea , in perioada de canicula , se impune respectarea stricta a unor masuri menite sa contracareze efectele nefaste ale temperaturilor foarte ridicate asupra organismului.

1.Se va evita expunerea la soare si se vor folosi toate mijloacele de protectie care ne stau la dispozitie ( palarii , ochelari de soare, umbrele, ) si crème protectoare. Se va evita plaja in timpul pranzului, atunci cand razele soarelui au cel mai nociv efect. Persoanelor care prezinta pe corp alunite le recomandam sa evite complet expunerea la soare deoarece acestea au un potential cancerigen ridicat

2.Imbracamintea trebuie sa fie foarte subtire si lejera, confectionata din fibre naturale ( in, canepa , bumbac) si in culori foarte deschise

3.Se vor consuma multe lichide , aproximativ 2-4 litri pe zi , ceaiuri, apa minerala/plata , sucuri naturale.

4.Alimentatia va fi bogata in legume si fructe . Se va renunta la alimentele grase, bauturile alcoolice si consumul excesiv de cafea.

5.Trebuie facute dusuri cit mai dese , cu apa la temperatura moderata.

6.Se vor evita eforturile fizice mari in acea perioada a zilei cand temperatura atinge valorile maxime .

7. Locuintele trebuie aerisite dimineata devreme , pana in momentul cand incepe caldura , dupa care se vor inchide geamurile si acestea vor fi protejate cu draperii sau , la temperaturi mari , cu cearsafuri umede.

8.In masura posibilitatilor se for folosi in incaperi aparate de aer conditionat sau ventilatoare .

9.Angajatorii vor asigura, conform legii , modificarea programului de lucru in conditiile inpuse de temperaturile ridicate si totodata distribuirea de apa minerala /plata angajatilor , in cantitatile necesare.

10.Trebuie acordata o atentie deosebita copiilor , evitatandu-se transportul lor pe distante lungi . Acestia nu trebuie lasati mult in autovehicule fara sistem de climatizare.

11.Persoanele in varsta, in special cele cu afectiuni respiratorii si cardiace, vor evita deplasarile lungi, aglomeratiile si expunerea la soare in perioadele de varf ale zilei ( 11.00 – 17.00) si vor purta obligatoriu palarii si ochelari de protectie sau vor folosi umbrele.

 

Raport Igiena Mediului

PDFPrintE-mail

06.06.2011

IGIENA MEDIULUI

RAPORT DE ACTIVITATE LUNA MAI 2011

Actiunile derulate in cursul lunii aprilie din Programul national de monitorizare a factorilor determinanti din mediul de viata si munca,Subprogramul privind protejarea sanatatii publice prin prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc determinanti din mediul de viata si munca au fost:

Obiectiv 1:Protejarea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc din mediul de viata

Activităţi derulate

1.supravegherea calitatii apei potabile:

S-a efectuat prin :

- control sanitar si recoltare de probe pentru 22 de localitati : RmValcea 13, Oc Mari 2, Ocnita 1,Babeni 4, Dragasani 4, Olanesti 3, Balcesti 2,Popesti 4, Vadeeni 9, Govora 3, P. Otasau 4, Horezu 2, Berbesti 2,Alunu 2, Pmaglasi 3, Gradistea 6, Bujoreni 1, Daesti 1, Calimnesti 1, Brezoi 2, Voineasa 2, total 67 probe

Au fost verificate 9 statii de potabilizare a apei : Berislavesti,Gradistea,Pausesti Maglasi, Vaideeni, Izvorul Rece, Cerna , Popesti , Alunu, Babeni.

Rezultate : nu s-au identificat neconformitati; s-a emis viza pentru ASF sistem alimentare cu apa potabila Pausesti Maglasi, Gradistea , Vaideeni, Izv. Rece, Cerna , Popesti.

2.supravegherea cazurilor de methemoglobinemie acuta infantila: nu s-au inregistrat cazuri

-analiza fintini publice 5 probe

-analiza surse proprii 6 proba

3.monitorizarea calitatii apei potabile imbuteliate:

-1 recolta proba pentru Sectia de imbuteliere SC MECRO SYSTEM SRL

Rezultate: nu s-au identificat neconformitati

4.monitorizarea apei balneare din statiunile balneare :

-recoltare si analiza 14 probe de izvoare minerale din statiunea Baile Olanesti;

4 probe de izvoare minerale din statiunea Baile Govora,

14 probe de izvoare minerale din statiunea Calimanesti,

TOTAL 32 de probe

Rezultate:calitatea apei analizate se incadreaza in parametrii Legii 458/2002

5.monitorizarea intoxicatiilor acute neprofesionale cu pesticide :

Rezultate: nu s-au inregistrat cazuri

6.prestatii si servicii de sanatate publica in domeniul sanatatii in relatie cu mediul:

-determinarea calitatii apei potabile pentru: 1 sursa proprie;

-analiza dosarelor de obiectiv si emiterea:

· notificari sanitare pentru construirea,amplasarea de obiective noi 91;

· vize ale ASF sisteme de apa potabila 6;

-determinari ale nivelului de zgomot pentru unitati de alimentatie publica 2

-participare la sedinte de lucru APM Valcea si Craiova 6

Obiectiv 2 : Protejarea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor asociate radiatiilor ionizante(derulat cu laboratorul de igiena radiatiilor Arges)

Activităţi derulate

1.supravegherea radioactivităţii apei si alimentului conform cerinţelor Euratom

- recoltarea a 1 proba apa potabila din retea de distributie Calimanesti

- catagrafie surse de apa pentru judetul Valcea

Rezultate: in lucru

2.supravegherea expunerii personalului medical la radiaţii ionizante

- 3 controale sanitare in unitati de radiologie medicala

Rezultate: nu s-au identificat depasiri ale normelor individuale de expunere

3. expunerea profesionala la radiaţii ionizante

- 3 controale in unitati de radiologie medicala

Rezultate: nu s-au identificat accidente,incidente sau defectiuni ale generatorilor de radiatii ionizante care sa produca depasirea normelor CNCAN de functionare

4.protecţia radiologică a pacientului în utilizarea medicală a radiaţiilor

- 3 controale sanitare in unitati de radiologie medicala

Rezultate: nu s-au identificat depasiri ale normelor de expunere medicala a pacientilor

5.asigurarea calităţii: autorizare şi avizare

- 1 unitati autorizate in colaborare cu LIRI Arges

6.determinarea fondului natural de radioactivitate 6 determinari RmValcea

Rezultate:nu s-au inregistrat depasiri.

Redactat dr. Apostolescu Luminita

 

 

   

Page 13 of 15

cautare