Text Size

Comunicate de presa

24 martie campania de lupta impotriva tbc

PDFPrintE-mail

24 martie 2011  -  PENTRU O LUME FĂRĂ TUBERCULOZĂ

Informează! Tratează! Elimină!

 

COMUNICAT DE PRESA

 

Tuberculoza – în continuare o problemă majoră de sănătate publica

 

În data de 24 martie 2011, de Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei, Programul

Naţional de Control al Tuberculozei din România informează că ţara noastră a făcut încă un pas important în controlul acestei boli  anul 2010  reprezentand cel de-al 8-lea an consecutiv de scădere a incidenţei bolii.

Intre 2002 şi 2010, incidenţa tuberculozei în România s-a redus constant, de la 142,2%ooo la respectiv 90,5%ooo, iar numărul de cazuri înregistrate la Unitatea Centrală de Coordonare a PNCT din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“ a scăzut în acelaşi interval de timp cu 10.546 de cazuri noi şi 1.043 de recidive.

Cu toate acestea, tuberculoza rămâne în continuare una dintre problemele majore de sănătate publică ale României. Menţinerea sub control a bolii necesită măsuri complexe atât în plan sanitar, cât şi social, precum şi resurse financiare şi umane importante.

Prioritară este în prezent problema cazurilor de TB MDR (tuberculoză multidrogrezistentă) şi mai ales a celor de TB XDR (tuberculoză cu rezistenţă extinsă), care reprezintă forme mult mai grave ale bolii şi care necesită tratamente mai complexe, mai îndelungate şi mai costisitoare. Pentru prevenirea extinderii acestor forme de tuberculoză PNCT a elaborat cu consultanţă acordată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii , Planul Naţional de Prevenire şi Management a TB MDR, pe termen mediu, începând din acest an până în 2015.

Ceea ce se doreşte prin aplicarea acestui plan este diagnosticarea şi tratarea a cel puţin 80% dintre cazurile de TB MDR/XDR, până în anul 2015 şi, de asemenea, atingerea unei rate de succes terapeutic a cazurilor de TB MDR de 70% la cele noi şi de 50% la cele de retratament.

Câteva dintre realizările importante ale PNCT care au dus la scăderea incidenţei TB în România în ultimii ani sunt: adoptarea Strategiei Tratamentului sub Directă Observare recomandată de OMS, aplicată la 100% din populaţia ţării din anul 2005, obţinerea an de an a unei rate de detecţie a cazurilor de peste 70% şi a unei rate de succes terapeutic de peste 80%, implementarea şi funcţionarea unui sistem informatic naţional de înregistrare/raportare a datelor despre pacienţii cu tuberculoză, realizarea a două anchete naţionale de chimorezistenţă a tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis, desfăşurarea programelor permanente de educare, informare şi comunicare, constituirea prin Ordinul Ministrului Sănătăţii a Comisiei Naţionale de Supervizare a aplicării PNCT şi a Grupului de Lucru pentru Laboratoare, care şi-au început activitatea din cursul anului 2010.

Se intentioneaza ca , prin aplicarea de către PNCT şi în anii următori a acestor măsuri, completate de noi activităţi care vizează în special limitarea extinderii TB MDR/XDR, să se reuseasca menţinerea în continuare a tendinţei de reducere a endemiei de tuberculoză din România, până la eliminarea ei ca problemă de sănătate publică, în concordanţă cu viziunea globală a OMS privind această boală

   

Page 78 of 82

cautare