Text Size

Comunicate de presa

RUJEOLA IN UCRAINA

PDFPrintE-mail

Analiza de risc - epidemie de rujeola , Ukraina

Eveniment de sanatate publica

Ukraina a raportat o crestere a numarului de cazuri de rujeola incepand cu luna ianuarie 2012, dupa 6 ani in care nu a existat transmitere indigena a virusului rujeolic.

Epidemia afecteaza in special regiunile administrative din vestul tarii, la granita cu Ungaria, Polonia si Slovacia [1]; cea mai afectata este regiunea Lviv unde acoperirea vaccinala antirujeolica pentru prima doza este <40% [2].

Numarul total de cazuri in primele 3 luni ale anului 2012 este de 6570 [3]. Nu a fost raportat niciun deces.

A fost identificat genotipul D4 al tulpinii de virus rujeolic, similar celui circulant in majoritatea tarilor UE [1].

Guvernul ukrainean se confrunta cu o lipsa a vaccinurilor pentru rutina inca din 2010. Surse neoficiale relateaza ca in Ukraina exista o campanie activa impotriva vaccinarii si o scadere a increderii populatiei in beneficiile vaccinarii dupa un incident fatal consecutiv vaccinarii cu RRO, in 2008 [4].

Conform Raportului WHO/UNICEF pentru anul 2010 datele oficiale ale acoperirii vaccinale RRO la nivel national in Ukraina sunt: 56.1% (pentru prima doza) si 40 .7% (pentru a doua doza) [5].

Masurile de control implementate de Ukraina pana la aceasta data se axeaza pe incetinirea transmiterii bolii prin distantare sociala. Au fost instituite echipe de interventie iar supravegherea s-a extins la raportarea zilnica individuala [1].

Particularitati epidemiologice ale rujeolei

Rujeola face parte din categoria bolilor cu un indice de contagiozitate foarte mare si evolueaza frecvent sub forma unor epidemii intinse, afectand in special persoanele nevaccinate. Controlul eficient al acestei boli necesita o acoperire vaccinala constanta de peste 95%. In ciuda unei acoperiri vaccinale ridicate (90-95%), acumularea de susceptibilli poate duce la aparitia de epidemii, chiar daca acestea se inregistreaza la intervale mari de timp.

Complicatiile rujeolei pot fi: pneumonie, otita medie, laringo-traheo-bronsita, diaree [6], cea mai grava fiind encefalita acuta, care poate sa apara la 1 din 1000 de cazuri [7].

Complicatiile respiratorii si neurologice pot duce la deces, acesta survenind la 1 din 500 – 5000 de cazuri [8-10].

Evaluarea riscului pentru tarile UE

Mentinerea sub 95% a acoperirii la vaccinarea antirujeolica in multe State Membre UE a determinat acumularea in timp a susceptibililor; numarul cazurilor de rujeola a crescut de patru ori din 2009. Epidemiile debuteaza adesea in sub-grupuri populationale cu acoperire vaccinala scazuta si apoi se raspandesc in populatia generala [11,12].

Persoanele nevaccinate sau fara imunitate fata de rujeola si care calatoresc in Ukraina prezinta un risc crescut de a contacta boala. Intensificarea circulatiei de persoane si aglomeratia intalnite in timpul evenimentelor de masa (campionate de fotbal, intruniri religioase, festivaluri de arta, etc.) contribuie si mai mult la cresterea riscului de transmitere a bolii. Este foarte important ca toti cetatenii statelor membre UE care au antecedente vaccinale incomplete sau care nu au trecut prin boala sa se vaccineze antirujeola daca intentioneaza sa calatoreasca in Ukraina [1].

Evaluarea riscului pentru Romania

Pentru Romania riscul este crescut in special in judetele aflate la granita de nord a tarii (Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani), din urmatoarele considerente:

- se asteapta ca un numar mare de cetateni romani sa participe la Campionatul European de Fotbal - EURO 2012 ce se va desfasura in Polonia si Ukraina in perioada 8 iunie – 1 iulie 2012; unul din stadioanele implicate in campionat este si cel din Lviv [13] - cea mai afectata regiune din Ukraina;

- mobilitatea mare a populatiei de etnie rroma si refuzul acesteia de a fi vaccinata;

- discontinuitatea aprovizionarii cu vaccinuri;

- existenta unor acoperiri vaccinale antirujeolice la nivel national sub 95% (“Ancheta acoperirii vaccinale la 18 luni, februarie, 2012”).

Recomandari CNSCBT

- intensificarea activitatii de vaccinare antirujeolica;

- intarirea supravegherii in contextul actualei epidemii de rujeola din Romania, iar daca este cazul, evaluarea necesitatii unor interventii specifice;

- informarea cetatenilor romani care intentioneaza sa participe la Campionatul European de Fotbal - EURO 2012.

   

Page 90 of 110

cautare