Text Size

Comunicate de presa

COMUNICAT DE PRESA

PDFPrintE-mail

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU)
21 -27 ianuarie 2019

Comunicat de presă

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) lansată în 2007 are scopul de a crește gradul de informare al femeilor aspupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijlocelor de prevenire.

Derulată sub sloganul “Stop Cancerului de Col Uterin!, campania va continua efortul susținut pentru reducerea riscului și intensificarea prevenției CCU. SEPCCU a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiațivei OMS de lansare a Apelului la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva CCU. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin CCU.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente, consecvente și comprehensive bazate pe: informarea corectă și consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenție; măsuri cuprinzătoare de prevenție primară/secundară - esențiale în scăderea incidenței CCU. Acestea pot constitui modele valabile și pentru țara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul Național de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populație extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuși că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

Celebrarea SEPCCU 2019 în judeţul nostru se va face in cadrul unui seminar organizat la sediul Bibliotecii Judetene Valcea , in data de 28 ianuarie incepand cu ora 11.00 .

Reflectarea largă a SEPCCU 2019 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile și comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi prețioase de care depind generațiile următoare.

Dr Gandacioiu Cristiana

DSP Valcea – Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate

 

 

COMUNICAT DE PRESA

PDFPrintE-mail

CA URMARE A MEDIATIZARII CAZULUI COPIL M.A. , 1 AN SI 1 LUNA,  DSP VALCEA A VERIFICAT ASPECTELE SEMNALATE SI A COSTATAT

>>> AICI

 

 

COMUNICAT DE PRESA -ziua europeana a informarii despre antibiotice- 18 noiembrie 2018

PDFPrintE-mail

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA)

18 noiembrie 2018

Comunicat de presă

Rezistența la antimicrobiene (RAM) continuă să amenințe eficiența tratamentelor împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, paraziți, virusuri și fungi. Ca ilustrare a gravității fenomenului, în 2016, 490 000 persoane au dezvoltat la nivel global forme de tuberculoze (TB) multi-rezistente la medicația uzuală, iar RAM începe să complice combaterea HIV și a malariei. Costul îngrijirii medicale pentru pacienții infectați cu microbi rezistenți este semnificativ mai ridicat prin durata mai lungă a bolii, testărilor suplimentare și nevoii de a recurge la medicamente mai scumpe. În particular, rezistența la antibiotice (RAB) privește bacteriile și unele specii de fungi, constituind conținutul dominant al RAM

 

>>> mai mult

   

SEMINAR - ZIUA EUROPEANA A INFORMARII DESPRE ANTIBIOTICE

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESĂ

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

ZEIA 2018

Direcţia de Sănătate Publică Valcea celebrează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice ZEIA 2018 cu sloganul Intensificarea promovării unei atitudini prudente în privința consumului de antibiotice

 

>>> MAI MULT

 

ACTIUNE DE PROMOVARE PENTRU SAPTAMANA EUROPEANA A MOBILITATII

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESĂ

Săptămâna Europeană a Mobilităţii

16 - 22 septembrie 2018

Direcţia de Sănătate Publică Valcea celebrează în perioada 16 - 22 septembrie 2018Săptămâna Europeană a Mobilităţii având sloganul: „Combină și deplasează-te!”.

 

MAI MULT >>>

   

Page 6 of 21

cautare