Text Size

Comunicate de presa

31.03.2011 PROIECT FINANTA PRIN PROGRAMUL NORVEGIAN DE COOPERARE

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Vă aducem la cunoştinţă că Ministerul Sănătăţii, printr-un proiect finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare sustenabilă în România şi cofinanţat de Ministerul Sănătăţii din România, sprijină derularea unor microproiecte de către unităţile de învăţământ şcolar şi preşcolar din judeţul Valcea , precum şi organizaţii neguvernamentale, axate pe adoptarea unui comportament sănătos, privind:

1. mişcarea zilnică susţinută (60 de minute, zilnic)

2. consumul zilnic crescut de apă

3. consumul de fructe si legume de cinci ori pe zi, zilnic

4. servirea zilnică a micului dejun

de către copiii şi adolescenţi (cu vârste între 3 şi 19 ani )

Astfel, termenele de anunţare, depunere şi afişare a rezultatelor în ceea ce priveşte sesiunea de microproiecte au fost reconsiderate si sunt următoarele:

- 10 aprilie 2011 - termenul limită de depunere a fişelor de microproiect la Direcţia de Sănătate Publică Valcea , Str Decebal , nr 4A

- 15 aprilie 2011 - afişarea rezultatelor Fişa de microproiect şi regulamentul de participare se pot descărca de pe următoarea adresă:

www.aspjvalcea.ro. Informaţii suplimentare privind proiectul VIAŢA puteţi găsi pe www.comunitatesanatoasa. ms.ro

Vă rugăm să ne sprijiniţi în popularizarea acestor informaţii către potenţialii beneficiari. Vă mulţumim anticipat pentru sprijinul acordat.

Persoană de contact: Dr Gandacioiu Cristiana , tel 0723269747

 

DIRECTOR EXECUTIV                                                                     DIRECTOR EXECUTIV ADJ SANATATE PUBLICA

Dr.  MURARUS MARIA                                                                    Dr MARGARITESCU LORENA

 

 

28.03.2011 ZIUA MONDIALA A SINDROMULUI DOWN

PDFPrintE-mail

28.03.2011 comunicat de presa

COMUNICAT DE PRESÃ

                                               

 

Direcþia de Sãnãtate Publicã Valcea organizeazã în perioada 21 martie – 07 aprilie  2011 campania de informare ºi educare dedicatã  Zilei Mondiale a Sindromului Down (WDSD)

În aceastã perioadã, organizaþii din întreaga lume, organizeazã ºi participã la evenimente de sensibilizare a publicului în legãturã cu sindromul Down.

Tema aleasa pentru celebrarea Zilei Mondiale a Sindromului Down (WDSD) pentru anul 2011 se refera la furnizarea de  informaþii de înaltã calitate, care sã se acorde pãrinþilor dupã ce au primit un diagnostic prenatal sau postnatal al sindromului Down.

Ministerul Sãnãtãþii  prin subprogramul de promovare a unui stil de viata sanatos, asigurã finanþarea activitatilor acestei campanii.

 

Contact : Dr Gandacioiu Cristiana – Compartimentul de Evaluare si Promovare a

                                                            Sanatatii

telefon : 0723269747

website  : www.aspjvalcea.ro

 

mai multe aici

 

28.03.2011 alimentatie sanatoasa si activitate fizica pentru copii si adolescenti

PDFPrintE-mail

28.03.2011 comunicat de presa

  

  

Ministerul Sanatatii prin Directiile Judetene de Sanatate Publica deruleaza la nivel national proiectul “Cresterea accesului la servicii de preventie medicala primara pentru copiii si adolescentii din Romania. Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica in randul copiilor si adolescentilor din Romania”, finantat prin Programul de Cooperare Norvegian pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania si cofinantat de Ministerul Sanatatii din Romania.

          Proiectul a fost definit ca o necesitate de a creste impactul politicilor de sanatate in domeniul preventiei primare, de a defini si implementa politici de preventie primara bazate pe dovezi. Acesta se desfasoara la nivel national in perioada august 2009 – aprilie 2012 si la nivelul judetului Valcea cuprinde urmatoarele componente:

1.     o componenta de dezvoltare institutionala prin facilitarea incheierii de parteneriate interinstitutionale;

2.     o componenta de dezvoltare de planuri de actiune la nivel judetean in vederea promovarii adoptarii de comportamente sanatoase – nutritie si activitate fizica – la copii si adolescenti;

3.     o componenta de elaborare, implementare si monitorizare de microproiecte care sa promoveze comportamente sanatoase in randul copiilor/adolescentilor, pornind de la cele 4 comportamente sanatoase pe care le promoveaza:

 

                             “Cand ti-e sete, bea apa !”

                        Consuma zilnic portia de 3 legume si 2 fructe”

                        “Consuma zilnic micul dejun”

                        “Ia-ti zilnic portia de 60 minute de miscare energica”

In judetul Valcea au inceput si se afla in prezent in desfasurare patru microproiecte demonstrative la Scoala generala cu cls I – VIII nr 5 Ramnicu Valcea , Scoala generala cu cls I – VIII nr 10 Ramnicu Valcea ,  Grupul Scolar Bratianu Dragasani si Serviciul Salvamont Ramnicu Valcea .

          Pe aceasta cale anuntam inceperea etapei a doua a Proiectului, etapa care consta in desfasurarea de microproiecte standard in institutiile de invatamant (gradinite, scoli, licee) care doresc sa se implice in promovarea comportamentelor sanatoase in ceea ce priveste nutritia si activitatea fizica la copii si adolescenti.

          Microproiectele beneficiaza de sustinere materiala sub forma unor Pachete standard de materiale promotionale, iar institutiile de invatamant care doresc sa aplice pentru inscrierea in Proiect este necesar sa completeze o Fisa de Microproiect care va fi depusa la sediul DSP Valcea pana pe data de 5 aprilie 2011, urmand ca selectia microproiectelor sa se desfasoare in data de 8 aprilie 2011.

          Modelul de Fisa de Microproiect se afla pe web site-ul DSP Valcea  www.aspjvalcea.ro

          Pentru detalii si asistenta in elaborarea fiselor de microproiect, persoana de contact din cadrul DSP Valcea este dna dr. Cristina Gandacioiu , tel 0723269747

 

   

Promovarea Sanatatii,

Dr. Cristina Gandacioiu

 

 

fisa standard de microproiect

regulament microproiecte

   

24 martie campania de lupta impotriva tbc

PDFPrintE-mail

24 martie 2011  -  PENTRU O LUME FĂRĂ TUBERCULOZĂ

Informează! Tratează! Elimină!

 

COMUNICAT DE PRESA

 

Tuberculoza – în continuare o problemă majoră de sănătate publica

 

În data de 24 martie 2011, de Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei, Programul

Naţional de Control al Tuberculozei din România informează că ţara noastră a făcut încă un pas important în controlul acestei boli  anul 2010  reprezentand cel de-al 8-lea an consecutiv de scădere a incidenţei bolii.

Intre 2002 şi 2010, incidenţa tuberculozei în România s-a redus constant, de la 142,2%ooo la respectiv 90,5%ooo, iar numărul de cazuri înregistrate la Unitatea Centrală de Coordonare a PNCT din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“ a scăzut în acelaşi interval de timp cu 10.546 de cazuri noi şi 1.043 de recidive.

Cu toate acestea, tuberculoza rămâne în continuare una dintre problemele majore de sănătate publică ale României. Menţinerea sub control a bolii necesită măsuri complexe atât în plan sanitar, cât şi social, precum şi resurse financiare şi umane importante.

Prioritară este în prezent problema cazurilor de TB MDR (tuberculoză multidrogrezistentă) şi mai ales a celor de TB XDR (tuberculoză cu rezistenţă extinsă), care reprezintă forme mult mai grave ale bolii şi care necesită tratamente mai complexe, mai îndelungate şi mai costisitoare. Pentru prevenirea extinderii acestor forme de tuberculoză PNCT a elaborat cu consultanţă acordată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii , Planul Naţional de Prevenire şi Management a TB MDR, pe termen mediu, începând din acest an până în 2015.

Ceea ce se doreşte prin aplicarea acestui plan este diagnosticarea şi tratarea a cel puţin 80% dintre cazurile de TB MDR/XDR, până în anul 2015 şi, de asemenea, atingerea unei rate de succes terapeutic a cazurilor de TB MDR de 70% la cele noi şi de 50% la cele de retratament.

Câteva dintre realizările importante ale PNCT care au dus la scăderea incidenţei TB în România în ultimii ani sunt: adoptarea Strategiei Tratamentului sub Directă Observare recomandată de OMS, aplicată la 100% din populaţia ţării din anul 2005, obţinerea an de an a unei rate de detecţie a cazurilor de peste 70% şi a unei rate de succes terapeutic de peste 80%, implementarea şi funcţionarea unui sistem informatic naţional de înregistrare/raportare a datelor despre pacienţii cu tuberculoză, realizarea a două anchete naţionale de chimorezistenţă a tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis, desfăşurarea programelor permanente de educare, informare şi comunicare, constituirea prin Ordinul Ministrului Sănătăţii a Comisiei Naţionale de Supervizare a aplicării PNCT şi a Grupului de Lucru pentru Laboratoare, care şi-au început activitatea din cursul anului 2010.

Se intentioneaza ca , prin aplicarea de către PNCT şi în anii următori a acestor măsuri, completate de noi activităţi care vizează în special limitarea extinderii TB MDR/XDR, să se reuseasca menţinerea în continuare a tendinţei de reducere a endemiei de tuberculoză din România, până la eliminarea ei ca problemă de sănătate publică, în concordanţă cu viziunea globală a OMS privind această boală

 

proiect finantat de guvernul Norvegiei

PDFPrintE-mail

 

 


COMUNICAT DE PRESĂ

 

Vă aducem la cunoştinţă că Ministerul Sănătăţii, printr-un proiect finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare sustenabilă în România şi cofinanţat de Ministerul Sănătăţii din România, sprijină derularea unor microproiecte de către unităţile de învăţământ şcolar şi preşcolar din judeţul Valcea , precum şi organizaţii neguvernamentale, axate pe adoptarea unui comportament sănătos, privind:

1. mişcarea zilnică susţinută (60 de minute, zilnic)

2. consumul zilnic crescut de apă

3. consumul de fructe si legume de cinci ori pe zi, zilnic

4. servirea zilnică a micului dejun

de către copiii şi adolescenţi (cu vârste între 3 şi 19 ani )

Astfel, termenele de anunţare, depunere şi afişare a rezultatelor în ceea ce priveşte sesiunea de microproiecte au fost reconsiderate si sunt următoarele:

- 10 aprilie 2011 - termenul limită de depunere a fişelor de microproiect la Direcţia de Sănătate Publică Valcea , Str Decebal , nr 4A

- 15 aprilie 2011 - afişarea rezultatelor Fişa de microproiect şi regulamentul de participare se pot descărca de pe următoarea adresă:

www.aspjvalcea.ro. Informaţii suplimentare privind proiectul VIAŢA puteţi găsi pe www.comunitatesanatoasa. ms.ro

Vă rugăm să ne sprijiniţi în popularizarea acestor informaţii către potenţialii beneficiari. Vă mulţumim anticipat pentru sprijinul acordat.

Persoană de contact: Dr Gandacioiu Cristiana , tel 0723269747

 

DIRECTOR EXECUTIV                         DIRECTOR EXECUTIV ADJ SANATATE PUBLICA                                                                                       Dr.  MURARUS MARIA                         Dr MARGARITESCU LORENA

 

   

Page 18 of 19

cautare