Text Size

Comunicate de presa

Ordinul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 537/175/2012 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea si raportarea activitatilor specifice în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce

PDFPrintE-mail

Vă informam ca in Monitorul Oficial nr 394/ 13.06.2012 a apărut Ordinul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 537/175/2012 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea si raportarea activitatilor specifice în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin , subprogram care va incepe derularea din 1 august 2012.

>>> mai mult

 

RUJEOLA IN UCRAINA

PDFPrintE-mail

Analiza de risc - epidemie de rujeola , Ukraina

Eveniment de sanatate publica

Ukraina a raportat o crestere a numarului de cazuri de rujeola incepand cu luna ianuarie 2012, dupa 6 ani in care nu a existat transmitere indigena a virusului rujeolic.

Epidemia afecteaza in special regiunile administrative din vestul tarii, la granita cu Ungaria, Polonia si Slovacia [1]; cea mai afectata este regiunea Lviv unde acoperirea vaccinala antirujeolica pentru prima doza este <40% [2].

Numarul total de cazuri in primele 3 luni ale anului 2012 este de 6570 [3]. Nu a fost raportat niciun deces.

A fost identificat genotipul D4 al tulpinii de virus rujeolic, similar celui circulant in majoritatea tarilor UE [1].

Guvernul ukrainean se confrunta cu o lipsa a vaccinurilor pentru rutina inca din 2010. Surse neoficiale relateaza ca in Ukraina exista o campanie activa impotriva vaccinarii si o scadere a increderii populatiei in beneficiile vaccinarii dupa un incident fatal consecutiv vaccinarii cu RRO, in 2008 [4].

Conform Raportului WHO/UNICEF pentru anul 2010 datele oficiale ale acoperirii vaccinale RRO la nivel national in Ukraina sunt: 56.1% (pentru prima doza) si 40 .7% (pentru a doua doza) [5].

Masurile de control implementate de Ukraina pana la aceasta data se axeaza pe incetinirea transmiterii bolii prin distantare sociala. Au fost instituite echipe de interventie iar supravegherea s-a extins la raportarea zilnica individuala [1].

Particularitati epidemiologice ale rujeolei

Rujeola face parte din categoria bolilor cu un indice de contagiozitate foarte mare si evolueaza frecvent sub forma unor epidemii intinse, afectand in special persoanele nevaccinate. Controlul eficient al acestei boli necesita o acoperire vaccinala constanta de peste 95%. In ciuda unei acoperiri vaccinale ridicate (90-95%), acumularea de susceptibilli poate duce la aparitia de epidemii, chiar daca acestea se inregistreaza la intervale mari de timp.

Complicatiile rujeolei pot fi: pneumonie, otita medie, laringo-traheo-bronsita, diaree [6], cea mai grava fiind encefalita acuta, care poate sa apara la 1 din 1000 de cazuri [7].

Complicatiile respiratorii si neurologice pot duce la deces, acesta survenind la 1 din 500 – 5000 de cazuri [8-10].

Evaluarea riscului pentru tarile UE

Mentinerea sub 95% a acoperirii la vaccinarea antirujeolica in multe State Membre UE a determinat acumularea in timp a susceptibililor; numarul cazurilor de rujeola a crescut de patru ori din 2009. Epidemiile debuteaza adesea in sub-grupuri populationale cu acoperire vaccinala scazuta si apoi se raspandesc in populatia generala [11,12].

Persoanele nevaccinate sau fara imunitate fata de rujeola si care calatoresc in Ukraina prezinta un risc crescut de a contacta boala. Intensificarea circulatiei de persoane si aglomeratia intalnite in timpul evenimentelor de masa (campionate de fotbal, intruniri religioase, festivaluri de arta, etc.) contribuie si mai mult la cresterea riscului de transmitere a bolii. Este foarte important ca toti cetatenii statelor membre UE care au antecedente vaccinale incomplete sau care nu au trecut prin boala sa se vaccineze antirujeola daca intentioneaza sa calatoreasca in Ukraina [1].

Evaluarea riscului pentru Romania

Pentru Romania riscul este crescut in special in judetele aflate la granita de nord a tarii (Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani), din urmatoarele considerente:

- se asteapta ca un numar mare de cetateni romani sa participe la Campionatul European de Fotbal - EURO 2012 ce se va desfasura in Polonia si Ukraina in perioada 8 iunie – 1 iulie 2012; unul din stadioanele implicate in campionat este si cel din Lviv [13] - cea mai afectata regiune din Ukraina;

- mobilitatea mare a populatiei de etnie rroma si refuzul acesteia de a fi vaccinata;

- discontinuitatea aprovizionarii cu vaccinuri;

- existenta unor acoperiri vaccinale antirujeolice la nivel national sub 95% (“Ancheta acoperirii vaccinale la 18 luni, februarie, 2012”).

Recomandari CNSCBT

- intensificarea activitatii de vaccinare antirujeolica;

- intarirea supravegherii in contextul actualei epidemii de rujeola din Romania, iar daca este cazul, evaluarea necesitatii unor interventii specifice;

- informarea cetatenilor romani care intentioneaza sa participe la Campionatul European de Fotbal - EURO 2012.

 

Ancheta focar toxiinfectie

PDFPrintE-mail

INFORMARE PRIVIND FOCARUL DE TOXIINFECTIE ALIMENTARA

In data de 02.01.2012, ora 22,30 medicul de garda de la sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Valcea anunta ofiterul de serviciu de la DSP Valcea, pe baza prezentari lor spre consult a unui numar de 15 persoane cu simptomatologie digestiva, care au afirmat ca imbolnavirea s-ar datora consumului de alimente la masa festiva a sarbatoririi revelionului din 31.12.2011/01.01.2012.
Primul caz, D.E. 28 ani s-a prezentat la Sectia Boli Infectioase in data de 01.01.2012, ora 19.00 si a fost internat cu diagnosticul de Enterocolita acuta.
Al doilea caz, C.E. 30 ani, s-a prezentat in data de 02.01.2012, ora 19,00 cu aproximativ aceeasi simptomatologie. Dupa aceasta persoana s-au mai prezentat alte 14 persoane, tot cu tulburari digestive in intervalul de ore 19-23. Vazand avalansa de cazuri medicul de garda, din anamneza deduce ca persoanele au consumat la acceasi masa, aceleasi alimente. In urma suspiciunii unui focar de toxiinfectie alimentara., la ora 22,30 anunta telefonic ofiterul de serviciu din DSP Valcea.
In data de 03.01.2012, directorul executiv al DSP stabileste conform metodologiei echipa de investigare a focarului epidemiologic.De mentionat ca forma de imbolnavire a fost reprezentata de cazuri usoare si medii.
Din ancheta a reiesit ca in total s-au prezentat la Sectia Boli Infectioase 24 de persone astfel:
1 persoana in data de  : 01.01.2012
15 persoane in data de : 02.01.2012
5 persoane in data de : 03.01.2012
3 persoane in data de : 04.01.2012
Simptomatologia dominanta a fost reprezentata de scaune diareice, frison, febra, dureri abdominale, mialgii, cefalee, greturi, varsaturi.
S-au prelevat 15 probe de sanitatie de pe suprafete de lucru si ustensile, precum si probe biologice de la cei 15 angajati care au preparat si servit masa de revelion.
In concluzie la unitatea care a organizat masa festiva cu ocazia Revelionului cu 200 participanti a evoluat un focar de toxiinfectie alimentara la un numar de 24 persoane. Numai 3 persoane au necesitat internare, iar restul au refuzat internarea.
In data de 5.01.2012 si 06.01.2012 au fost externate cele 3 cazuri internate vindecate. Focarul de toxiinfectie alimentara a fost declarat pe baza simptomatologiei si al criteriului epidemiologic. S-a actionat in conformitate cu metodologia de supraveghere a toxiinfectiilor alimentare elaborata in anul 2011 de catre CRSP si CNSCBT Bucuresti in baza Ordinului MS 883/2005, Ordinului 589/2007 si Ordinului nr. 8/2000 - CAZ PROBABIL.
Unitatea de alimentatie publica care a organizat masa festiva, a fost sanctionata pentru deficientele constatate, conform HOR 85712011, art. 47 k si art. 41 c.

   

comunicat MS

PDFPrintE-mail

Comunicat al Ministerului Sanatatii Nr. 103 din 06.01.2012

“Avind in vedere evolutia favorabila a virozelor respiratorii si gripei din ultimele saptamani in Romania,azi 06.ian. 2012 s-a convenit pentru sistarea vaccinarii antigripale sezoniere pe o perioada de sapte –zece zile.

In acest sens ,incepind cu data de astazi ,nu veti mai elibera vaccin antigripal din depozitele DSP –urilor si veti instiinta cabinetele medicale vaccinatoare de aceasta decizie .

Vaccinul in continuare va fi pastrat si depozitat in conditii adecvate si sub stricta supraveghere.

Reluarea campaniei de vaccinare antigripala sezoniera, dupa perioada de mai sus estimata ,va fi comunicata printr-o adresa oficiala. “ 

 

PROGRAMUL CARE SALVEAZA VIETI!

PDFPrintE-mail

Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de Ministerul Sănătăţii (MS) anul trecut, este considerat de specialişti un success

După un an de la lansare, evaluarea medicilor cardiologi arată că 4.052 de pacienţi au beneficiat, gratuit, de tratament de specialitate în cadrul programului, 88% dintre aceştia (3.547) fiind reperfuzaţi prin angioplastie primară. Începând cu luna noiembrie 2010 s-a realizat o medie lunară de 320 angioplastii. Iniţial, programul îşi propunea tratarea a 3.500 de pacienţi anual.

          Subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut face parte din Programele nationale privind bolile netransmisibile, mai precis din Programul national de boli cardiovasculare, implementat de către Ministerul Sănătăţii.  >>>mai mult

   

Page 19 of 23

cautare