Text Size

promovarea sanatatii

CANCER DE COL UTERIN

PDFPrintE-mail

CANCER DE COL UTERIN

Cancerul de col uterin este al doilea ca frecventa intre toate tipurile de cancer in intreaga lume , primul loc fiind ocupat de cancerul de san

Pretutindeni in lume, la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. In Romania situatia este cu atat mai trista cu cat cazurile de cancer sunt descoperite in stadii avansate. Din pricina problemele sociale si economice romanii nu isi fac controale periodice si ajung la medic numai cand boala este deja intr-un stadiu final.

Ca in cazul majoritatii cancerelor (90% din ele), este vorba de un carcinom, adica de o tumora ce se dezvolta pornind de la tesutul de acoperire numit epiteliu.
Cancerul de col uterin afecteaza cel mai frecvent femeile tinere (35-50de ani) in perioada de activitate genitala, in timp ce cancerul de corp uterin, mai rar, apare mai ales la menopauza

Colul uterin este o zona de tranzitie intre vagin si uter. Practic este un fel de inel care delimiteaza partea superioara a vaginului de partea inferioara a uterului. Vaginul are o structura diferita fata de cea a uterului (au tipuri diferite de celule). Colul uterin, fiind situat intre cele doua nu stie ce fel de structura sa adopte. Prin urmare, osciland intre cele doua tipuri este predispus la schimbari. Aceasta predispozitie il face sensibil si in fata modificarilor de tip cancerigen, adica displazia. Altfel spus pot aparea una sau mai multe celule altfel decat celelalte care se comporta si se inmultesc diferit fata de restul celulelor organismului si formeaza o tumora.

Factori favorizanti in aparitia cancerului de col uterin

1.HPV
Cauza numarul unu de aparitie a cancerului de col uterin este infectia cu virusul uman Papilloma (HPV). Virusul este foarte raspandit si se transmite extrem de usor astfel ca aproximativ 75% din femeile active sexuale iau virusul. Din fericire numai o parte din acestea fac cancer, restul avand un sistem imunitar suficient de puternic care poate lupta impotriva virusului si il poate omori.
2.Viata sexuala inceputa devreme
3.Parteneri sexuali multipli
4.Femei cu mai mult de 5 sarcini
5.Se pare ca si fumatul are un rol favorizant in aparitia cancerului de col uterin

Leziunile precanceroase

Aparitia acestui cancer este precedata de leziuni denumite displazii (transformare anormala) ale colului uterin. Aceste displazii pot fi depistate precoce si pot fi tratate, evitand astfel evolutia spre cancer. In absenta tratamentului, aceste displazii pot evolua spre cancer localizat, care poate, in 10-15 ani, sa se extinda la organele vecine (vagin, vezica urinara). In acest fel cancerul devine invaziv.

Simptome.

Din pacate adeseori, nu se manifesta prin nici un semn. Totusi, sangerarile anormale (metroragii) dupa raportul sexual si secretia albicioasa (leucoree) cu striuri de sange sunt semne care trebuie sa alarmeze orice femeie. La examenul ginecologic, medicul va aprecia aspectul leziunilor si va recomanda, daca este necesar, depistarea cu ajutorul unui frotiu.

Diagnostic.
In cazul depistarii unui frotiu anormal, trebuie efectuat un examen amanuntit al colului uterin (colposcopie), pentru a observa zonele suspecte ale colului si a se recolta tesut (biopsie). Examenul celulelor acestui tesut permite sa se aprecieze daca leziunile sunt benigne,precanceroase sau canceroase.

Tratamentul depinde de stadiul de evolutie a leziunilor
- in stadiul de simple leziuni precanceroase, tesutul anormal este distrus (laser, distructie prin refrigerare sau prin curent electric);
- in stadiul de leziuni precanceroase (displazii) severe, interventia denumita conizatie , consta in ablatia (inlaturarea ) unei portiuni conice spre baza colului;
- in stadiul de cancer mai avansat (cancer invaziv), tratamentele depind de stadiul extensiei cancerului. Se recurge la interventie chirurgicala,la radioterapie si, eventual, la chimioterapie, utilizate singure sau combinate, in functie de situatie.

 

 

CANCER DE SAN

PDFPrintE-mail

CANCERUL DE SAN - PREVENIRE SI DEPISTARE


Evaluarea riscului de cancer la san

Fiecare femeie risca sa aiba cancer de san.

Femeilor le place sa se gandeasca la cancerul de san mai ales atunci cand sunt sanatoase.

Dar unele femei vor face cancer de san in decursul vietii. Cancerul de san poate fi depistat precoce. Depistarea precoce creste sansele de vindecare.

Iti poti mari sansele de depistre precoce cunoscand riscurile si lucrand cu doctorul tau pentru a le reduce.

Care sunt factorii de risc?

Chiar daca nu poti controla anumiti factori de risc de cancer de san, exista anumite moduri de viata care te pot ajuta sa reduci aceste riscuri.

Mentinand o greutate optima a corpului tau.

In special pentru femeile dupa menopauza, a fi supraponderala determina o crestere a riscului. Studiile arara ca, avand mai mult tesut gras, se poate mari nivelul de estrogen la femeie si deci creste probabilitatea de a avea cancer la san.

Urmareste aceste instructiuni pentru a-ti mentine greutatea la nivel optim:

Fa miscare

Studii recente arata chiar si ca o activitate fizica moderata poate micsora riscul de cancer la san.


Mananca sanatos.

Micsoreaza ratia de alimente bogate in grasimi saturate sau grasimi hidrogenate.

Alege mese mai usoare si mananca mai putina carne rosie.

Mananca multe fructe proaspete si legume.Acestea au proprietati antioxidante care ar putea ajuta la prevenirea cancerului.

Limiteaza alcoolul.

Consumul de alcool este clar legat de marirea riscului de cancer de san. Comparate cu femeile ce nu consuma alcool, acelea care consuma o bautura alcoolica pe zi au un risc putin mai ridicat. Femeile ce consuma de la 2 la 5 bauturi alcoolice pe zi au un risc cu 50% mai mare decat acelea care nu beau alcool.

Se recomanda limitarea consumului de alcool.

Vorbeste cu medicul tau.

Daca ai un risc ridicat de cancer de san, medicul ti-ar putea prescrie medicamente pentru reducerea riscului.

Se recomanda examene regulate

Pe langa faptul ca este important de cunoscut si de evaluat riscul cancerului de san, trebuie sa urmezi aceasta lista de examene medicale pentru at e ajuta sa depistezi devreme orice anormalitati la nivelul sanilor.

Autoexaminarea lunara.

Daca ai peste 20 de ani, examineaza-ti sanii o data pe luna.

Trebuie sa te obisnuiesti cu forma si felul sanilor tai si anunta-ti medicul daca observi orice schimbare.

Nu-ti examina sanii mai des de o luna intrucat aceasta ar putea reduce capacitatea de a observa o schimbare graduala.

Acest lucru se face in fata oglinzii cu mina opusa sanului examinat.

Se ridica bratul de pe partea sanului si cu cealalta mana se palpeaza usor sanul de sus in jos si cu miscari circulare in toate cadranele si inclusiv axila.

Daca se simt formatiuni cu consistenmta mai dura si care la palpare dor atunci trebuie sa te adresezi medicului de familie.

Examinare anuala la medic.

Fa-ti examinare clinica la medicul tau cel putin o data pe an, de la varsta de 20 ani.

Mamografie cat mai devreme.

Prima mamografie ar trebui facuta la 35 de ani.

Apoi, dupa varsta de 40 de ani, trebuie facuta annual.

Daca ai sub 40 de ani si antecedente in familie de cancer de san sau ai alte griji in privinta riscului, vorbeste cu medicul tau cand sa incepi sa-ti fci mamografie.

Daca ai un risc sporit de a face cancer de san din cauza antecedentelor in familie, vorbeste cu medicul tau despre examene suplimentare.

 

   

Page 112 of 124

cautare