Text Size

promovarea sanatatii

ALAPTAREA LA SAN

PDFPrintE-mail

Alăptarea la săn, o necesitate pentru mamă şi pentru copil

Care sînt avantajele alăptării naturale

În primul rînd, previne cancerul la sîn, iar un sugar alimentat natural are un coeficient de inteligenţă cu 10 puncte mai mare decît unul hrănit cu lapte praf sau lapte de vacă.

  • Un copil alăptat la sîn are mari şanse să fie mai bun la matematică sau să se integreze mai bine în societate. În plus, laptele matern întăreşte sistemul imunitar al copilului şi îl protejează împotriva infecţiilor. Laptele mamei furnizează toate substanţele nutritive în cantităţile şi în proporţiile ideale, conţine substanţe care îl fac mai uşor digerabil, precum şi alţi compuşi care cresc mult capacitatea de utilizare a unor substanţe importante faţă de alte tipuri de lapte sau înlocuitori.

Ce factori protectori conţine laptele matern? În primul rînd, compuşi care ajută la dezvoltarea sistemului imunitar şi gastrointestinal al bebeluşului. Apoi, sugarul alăptat la sîn prezintă un risc mai redus de alergii. În plus, laptele uman conţine enzime, hormoni şi substanţe asemănătoare hormonilor utile în creşterea sugarului. Acest lapte furnizează copilului substanţele nutritive corespunzătoare în cantităţi optime, în condiţii igienice şi la temperatura ideală.

Ce program de alăptare este indicat?

Nu este nevoie ca mama să încerce să fixeze un program de alăptare nou-născutului, deoarece copilul cere singur să fie alăptat.

De regulă, alăptarea se face o dată la 3 ore sau cît de des are el nevoie , respectiv cam de 8 ori în 24 de ore. Dacă primele alăptări vor fi scurte, de maxim 10 minute, următoarele vor fi din ce în ce mai lungi, pînă la 20 -30 de minute. Explicaţia este foarte simplă: la 1-2 zile, copilul are nevoie doar de 10-20 ml de lapte, în timp ce la o lună cererea creşte la 100 ml. Sugarilor alăptaţi la sîn li se face foame mai repede decît celor alimentaţi cu suplimente nutritive din cauză că laptele este foarte uşor digerabil. Hrănirea frecventă, la cerere, este cel mai bun lucru pe care o mamă îl poate face pentru a fi sigură de succesul alăptării. După un timp, sugarul îşi va stabili un orar regulat, iar cererea de hrană între mese va scădea.

Cum o ajută alăptatul pe mamă?

Mama care alăptează stabileşte mai uşor o relaţie apropiată cu bebeluşul ei. Alăptatul este benefic şi pentru mamă, întrucît ajută la ţinerea sub control a pierderilor materne de sînge şi la recăpătarea rapidă a greutăţii de dinaintea perioadei de sarcină. Pe de altă parte, mamele au nevoie de un aport energetic şi nutritiv mai mare decît în timpul sarcinii. Aceste nevoi pot fi satisfăcute de o dietă vegetariană bine planificată. Este bine ca ele să consume multe fructe, verdeţuri şi legume, pentru a﷓şi asigura necesarul de vitamine şi elemente minerale. Totodată, este recomandat să bea cantităţi adecvate de apă.

Ce trebuie să facă mamele ca să treacă peste etapele dificile de la începutul alăptării ? Deşi alăptarea este una dintre cele mai vechi experienţe naturale, desfăşurarea ei în condiţii optime necesită de multe ori practică şi răbdare multă, iar uneori mama şi copilul pot întîmpină greutăţi. Multe femei reuşesc să treacă peste etapele dificile de la începutul alăptării cu ajutorul unei asistente medicale sau a unei prietene. Alăptarea se va face cît mai repede după naştere, în funcţie de cît de pregătită fizic şi moral este femeia. În maternitate, mamele pot cere sfatul asistentei, care le poate îndruma în privinţa modului de alăptare. Este bine ca bebeluşul să sugă la ambii sîni la fiecare alăptare, întrucît astfel se asigură golirea uniformă dar şi stimularea secreţiei lactate. În caz contrar, există riscul obstrucţionării canalelor galactofore, din cauza cantităţii de lapte prea mari acumulate şi, în cel mai rău caz, poate apare mastita (abcesul la sîn). Este bine ca după alăptat mama să curăţe mameloanele cu apă fiartă şi răcită, ceai de muşeţel sau ser fiziologic.

Cînd se opreşte alăptarea?

De regulă, copilul nu trebuie să mai fie alăptat după ce a împlinit 6 luni, vîrstă la care necesită diversificarea alimentaţiei pentru o mai bună dezvoltare. Oricare ar fi momentul ales pentru întreruperea alăptării la sîn, odată luată decizia nu se mai poate reveni asupra ei, deoarece ar putea să-l tulbure pe bebeluş. Totuşi, înţărcarea nu se face brusc, fiind necesară o perioada de adaptare pentru copil. Înlocuirea alăptării la sîn se va face cu biberonul, apoi, după 3-4 zile, se va încerca încă o alăptare la sîn şi aşa mai departe.


Dr Gandacioiu Cristiana

 

ZIUA ANTIDROG

PDFPrintE-mail

 

ZIUA INTERNAŢIONALA DE LUPTĂ IMPOTRIVA ABUZULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

26 iunie 2013

Sănătatea este „noua euforie” din viaţa ta, nu drogurile!

Consumul şi traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societăţii şi continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea şi bunăstarea persoanelor.

Astfel, în data de 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca ziua de 26 iunie să fie celebrată ca Zi Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca o expresie a determinarii ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

În data de 26 iunie 2013, în întreaga lume se comemorează Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, care este menită să ne reamintească faptul că este nevoie să combatem problemele societăţii generate de drogurile ilicite.

Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) a fost mult timp în fruntea campaniilor de creştere a gradului de conştientizare privind pericolul drogurilor tradiţionale cum sunt canabisul, heroina, cocaina şi amfetaminele.

Cu toate acestea, în prezent există o nouă problemă alarmantă privind drogurile; a crescut cererea pentru substanţe care nu se află sub control internaţional.

Vândute în mod deschis, inclusiv prin intermediul internetului, aceste substanțe, care nu au fost testate pentru siguranţa consumului uman, pot fi mult mai periculoase decât drogurile tradiţionale.

Comercializate ca şi „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrășăminte pentru plante”, „săruri de baie” substanțele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) se înmulțesc într-un ritm fără precedent.

Utilizarea acestor termeni dă o aparență de legalitate şi induce în eroare tinerii care cred că acestea prezintă un risc scăzut şi sunt potrivite pentru distracţii. Etichetarea greşită intenționată a unor SNPP cu menţiunea nu sunt pentru consumul uman”, oferă o modalitate de a evita legislaţia pentru controlul drogurilor.

Numărul mare de SNPP care intră în scenă aproape săptămânal, în combinaţie cu lipsa de înțelegere a efectelor negative și a potențialului de dependență al acestor substanțe necontrolate, reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea publică.

De multe ori, diferența dintre o doză "sigură" și o doză toxică este aproape inexistentă și, astfel, SNPP au fost asociate cu decese, delir și comportament violent.

Amestecuri de SNPP cumpărate în necunoștință de cauză de către utilizatori au dus la efecte imprevizibile si uneori dezastruoase.

Drogurile aflate sub control internaţional sunt:

- stimulenţii de tip amfetamine,

- cannabisul,

- coca/cocaina,

- halucinogenele,

- opiaceele şi sedativele hipnotice,

toate cele care au efecte fizice imediate. Chiar dacă unele efecte fizice sunt tentante, acestea nu durează mult.

De asemenea, drogurile pot influenţa negativ dezvoltarea psihologică şi emoţională, mai ales în cazul tinerilor. În plus, pentru unii consumatori apare riscul dependenţei.

Substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) care sunt preparate chimic în aşa fel încât să rămână în afara controlului internaţional, sunt tot mai mult utilizate, identificate şi raportate.

Cele mai remarcate astfel de substanţe sunt mefedrona şi methylenedioxypyrovalerone (MDPV), care cel mai frecvent sunt vâdute ca şi „sare de baie” sau „îngrăşământ pentru plante” şi sunt utilizate ca şi înlocuitori pentru drogurile stimulante aflate sub control, cum sunt amfetaminele sau ecstasy.

În mod similar, derivaţii de piperazină continuă să fie vânduţi ca şi înlocuitori pentru ecstasy, în timp ce câţiva canabinoizi sintetici care imită efectele canabisului, dar conţin produse care nu se află sub control internaţional, au fost detectaţi încă din 2008 în amestecuri de plante pentru fumat vândute sub denumirea de Spice.

Drogurile au puterea de a îmbunătăţi sau de a deteriora starea de sănătate, în funcţie de tipul drogului utilizat, de cantitatea consumată şi de scopul pentru care au fost utilizate.

De exemplu, morfina poate alina durerea, în timp ce heroina poate cauza dependenţă. Asemenea exemple ilustrează necesitatea de control asupra drogurilor

Consumul de droguri poate fi prevenit prin activităţi de prevenire, care oferă publicului şi mai ales tinerilor informaţii, abilităţi şi oportunităţi de care au nevoie pentru a lua decizii sănătoase, inclusiv să aleagă evitarea utilizării drogurilor nocive.

Se face un apel către tinerii din cadrul comunitatii, care sunt expuşi consumului de droguri de două ori mai mult faţă de adulţi, să îşi protejeze sănătatea.

Primul pas este să se informeze în privinţa drogurilor. Sunt disponibile informaţii referitoare la prevenirea consumului de droguri sau tratamentul dependenţei. Informaţiile sunt utile pentru tineri, populaţia generală şi medici.

 

 

 

   

Page 102 of 124

cautare