Text Size

promovarea sanatatii

SAPTAMANA MONDIALA A ALAPTARII 1-8 AUGUST

PDFPrintE-mail

ANALIZA DE SITUAŢIE

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII

1-7 august 2018

ALĂPTAREA - FUNDAMENT AL VIEȚII

Context. Importanța problemei

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, pentru a încuraja alimentația la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. SMAS celebrează Declaraţia Innocenti elaborată de politica OMS şi UNICEF - în august 1990, pentru a proteja, promova şi sprijini alăptarea: „alimentația la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie”.

>>> MAI MULT

 

Masuri in caz de inundatii

PDFPrintE-mail

MASURI PE CARE POPULATIA TREBUIE SA LE IA IN CAZUL

INUNDATIILOR

Avand in vedere inundatiile cu care ne confruntam in diverse zone geografice , va recomandam o serie de masuri care trebuie cunoscute si avute in vedere de catre populatie

I. MASURI CARE VIZEAZA SURSELE DE APA POTABILA

a) Deoarece consumul de apa din fantanile afectate este interzis, acestea vor fi curatate, salubrizate , dezinfectate si analizate prin laboratoarele DSP.

b) Pana in momentul cand apa devine corespunzatoare se va consuma NUMAI apa imbuteliata , apa adusa in cisterne din zonele neafectate sau apa fiarta si racita.

c) Important de stiut este ca apa a carei calitate a fost afectata datorita inundatiilor NU poate fi folosita pentru spalatul vaselor , spalatul pe dinti , spalatul pe maini , spalarea alimentelor si pregatirea hranei , etc.

Pentru dezinfectia fantanilor se vor respecta urmatoarele instructiuni generale

1.Pentru a efectua o dezinfectie corecta a apei de fantana , trebuie asigurata in prealabil asanarea si reconditionarea fantanii.

2.In vederea dezinfectiei , fantana se goleste si se curata , dupa care se lasa pana se umple cu apa si se calculeaza volumul acesteia.

3.Dezinfectia fantanii se face cu substante clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire in acest scop, exemplu : clorura de var , hipoclorit de sodiu , cloramina , etc...

4.Fantana se acopera cu capac si dupa 12 ore , se extrage apa din fantana si se arunca pana cand dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomanda ca operatiunile de dezinfectie a fantanii sa se faca seara.

5.In localitatile in care exista microcentrale de aprovizionare cu apa , producatorul de apa , sub indrumarea DSP, va controla starea de igiena si calitatea apei distribuite , luand masurile necesare pentru ca apa sa indeplineasca cerintele legale. In acest sens se va pune accent pe clorinarea corespunzatoare a apei distribuite populatiei , pe igienizarea si dezinfectia perimetrelor de protectie sanitara, a rezervoarelor si pe remedierea de urgenta a eventualelor defectiuni.

II. MASURI PENTRU IGIENIZAREA SOLULUI SI DESEURILOR SOLIDE

1.Suprafetele care au fost inundate vor fi salubrizate , adica se va proceda la indepartarea sedimentelor si deseurilor aduse de apa si apoi se va face dezinfectia solului cu o solutie clorigena 5-10 % (var cloros , cloramina).

2.Sedimentele si deseurile se vor depozita in locuri special amenajate si vor fi dezinfectate de asemenea cu solutii clorigene.

III. MASURI PENTRU IGIENIZAREA GRUPURILOR SANITARE SI LATRINELOR

1.Perimetrul closetelor individuale (scaunul si cabina) se va spala si dezinfecta , iar in interiorul acestora se vor turna 2-3 galeti cu solutie clorigena 5-10 %.

2.In cazul in care in localitate exista sistem de canalizare si statie de epurare , se va face dezinfectia intregului sistem de canalizare cu o solutie clorigena 5-10% si se va face curatirea statiei de epurare de eventualele depuneri si deseuri solide aduse de inundatii , asigurandu-se functionarea la parametrii corespunzatori.

3.Este obligatoriu ca substantele clorigene sa fie utilizate sub forma de solutie.

IV. MASURILE PENTRU PREVENIREA IMBOLNAVIRILOR PRIN BOALA DIAREICA ACUTA, HEPATITA , etc.

a) Educatia sanitara a populatiei privind respectarea stricta a regulilor de igiena individuala, consumul alimentelor salubre si corect preparate, consumul de apa potabila ;

Deoarece unitatile cu profil alimentar adesea sunt distruse in timpul inundatiilor, este posibil ca produsele alimentare sa fie serios deteriorate, impunandu-se controlul riguros al calitatii alimentelor inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzatoare igienico-sanitar al zonelor inundate.

b ) Se va interzice consumul alimentelor alterate ;

c) Se impune distrugerea alimentelor intrate in contact cu apa de inundatie, daca ele nu erau protejate in cutii de conserve ermetic inchise ;

d) Supravegherea unitatilor de alimentatie publica si colectiva privind modul de preparare, pastrare si distribuire a produselor alimentare finite ;

e) pastrarea la rece a alimentelor perisabile ;

f) fructele si legumele vor fi bine spalate cu apa potabila sau fiarta ;

g) nu se va pastra mancarea pentru a doua zi. Se vor prefera conservele sterilizate si bauturile racoritoare pasteurizate .

h) evacuarea corecta a deseurilor solide si lichide

i) se va consuma doar apă îmbuteliată, şi nu din fântâni sau de la robinet;

j) pentru prepararea alimentelor să se utilizeze doar apă fiartă şi răcită;

k) să se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;

l) să nu se atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora;

m) să se evite expunerea prelungită la frig/umezeală,

n) să se respecte igiena individuală;

o) la primele semne de boală este obligatorie prezentarea la cel mai apropiat medic/spital.

PROMOVAREA SANATATII DR. GANDACIOIU CRISTIANA

   

Page 10 of 88

cautare