Text Size

promovarea sanatatii

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII- 21 mai 2016

PDFPrintE-mail

I. Cadrul normativ naţional şi internaţional aplicabil obezităţii

La nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între 1980 și 2014. În 2014 peste 1,9 miliarde de adulți peste 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 600 de milioane erau obezi. Peste 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2014 , iar 13% erau obezi. Majoritatea populației lumii trăiește în țări unde supragreutatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subgreutatea. În 2013 42 milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi. Obezitatea poate fi prevenită

 

>>> mai mult

 

ZIUA NATIONALA A INIMII 4 MAI 2016

PDFPrintE-mail

ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII - 4 mai 2016

Alcoolul şi sănătatea cardiovasculară (I)

  • Abuzul de alcool atrage peste 200 de boli şi dizabilităţi*:

    - traumatisme; tulburări mentale şi de comportament; afecţiuni gastro-intestinale, pulmonare, musculo-scheletice, ale aparatului reproductiv (afectând sarcina); cancere; tulburări imunologice; cu deosebire BCV.

  • La nivel cardiovascular şi cardio-respirator ** abuzul de alcoolul conduce la:

    - fibroză interstiţială şi atrofia miofibrilelor (cardiomiopatie dilatativă >> insuficiență cardiacă, edeme periferice, aritmii, HTA);

    - simptome respiratorii corelate: dispnee, ortopnee (respiraţie îngreunată, dar uşurată odată cu poziţionarea pe verticală a torsului), oboseală, dispnee paroxistică nocturnă**.

>>> MAI MULT

 

ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII - 4 mai 2016

“Alcoolul la tineri: orice consum daunează inimii “

R. Negoescu, C. Bălan, D. Niţulescu, M. Bănăţeanu

  1. Preambul

Iniţiată în 1996, Ziua Naţională a Inimii (ZNI) este sărbătorită la fiecare 4 mai, iar

din 2011 a fost introdusă în calendarul campaniilor IEC pentru celebrarea unor zile/mondiale /europene/naţionale ale sănătăţii.

>>> MAI MULT

 

SAPTAMANA EUROPEANA A VACCINARII

PDFPrintE-mail

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII

7 motive esențiale pentru care trebuie să ne vaccinăm

1. Vaccinarea salvează vieți.

2. Vaccinarea este un drept fundamental și o componentă strategică a programelor de reducere a sărăciei.

3. Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reprezintă încă un risc.

4. Bolile pot fi controlate și eliminate.

5. Vaccinarea este cost-eficientă.

6. Copiii depind de sistemele de sănătate pentru a li se asigura vaccinarea sigură, eficace și ieftină.

7. Fiecare copil trebuie vaccinat.

 

>>> MAI MULT

 

ANALIZĂ DE SITUAŢIE -

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII

25–30 aprilie 2016

  1. Introducere

Între 25 şi 30 aprilie 2016, pe tot teritoriul Europei, se sărbătoreşte Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV), parte integrantă din campania Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) denumită „Săptămâna Mondială a Vaccinării”.

Înfiinţată în anul 2005, SEV este celebrată anual cu scopul de a sublinia importanţa vaccinării, cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase. Europa a fost declarată „polio-free” în anul 2002 iar în ultimul deceniu, cazurile de rujeolă din regiune s-au redus cu mai mult de 90%. Datorită programelor riguroase de vaccinare, cele 53 de state membre din regiunea OMS Europa sunt aproape de eliminarea rujeolei şi rubeolei. Cu toate acestea, aproape 650.000 din cei 10,7 milioane de sugari născuţi anual, nu primesc seria completă cu trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, până la împlinirea vârstei de 1 an.[1] În toate ţările există populaţii vulnerabile, iar focarele de boli infecţioase continuă să se răspândească în regiune. În plus, în rândul părinţilor şi chiar al unor cadre medicale, a apărut şi s-a propagat un curent de opinie defavorabil imunizării active.[2]

 

>>> MAI MULT

   

ZIUA MONDIALA DE COMBATERE TBC- 24 MARTIE 2016

PDFPrintE-mail

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA TUBERCULOZEI

24 Martie 2016

Tuberculoza (TB) este o boala infecto-contagioasa larg raspandita in intreaga lume, cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Reprezinta o cauza majora de deces la nivel mondial si constituie o importanta problema de sanatate publica.

Sediu: cel mai adesea afecteaza plamanii, dar poate interesa orice parte a organismului (pleura, ganglioni, oase, meninge, aparat uro-genital etc).

>>> MAI MULT

 

ZIUA MONDIALA A SANATATII 2016

PDFPrintE-mail

ZIUA MONDIALA A SANATATII - 7 APRILIE 2016

ANALIZA DE SITUAŢIE

  1. DATE STATISTICE LA NIVEL INTERNAŢIONAL, EUROPEAN, NAŢIONAL

  1. Preambul

O problemă de sănătate publică tot mai îngrijorătoare, diabetul va fi tema Zilei Mondiale a Sănătății din 2016, marcată în 7 aprilie. Anunţul oficial a fost făcut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, celebrate în 14 noiembrie 2015.

>>> MAI MULT

 

DIABETUL ZAHARAT

Diabetul zaharat reprezinta o boala cronica grava, cu o frecventa mare in populatie si cu o evolutie severa mai ales in stadiile avansate. Este foarte important sa stim cum sa prevenim si mai ales sa tratam diabetul.

Exista doua tipuri principale de diabet zaharat:

1. Diabetul zaharat tip I (diabet zaharat insulino-dependent), cauzat de absenta totala a secretiei de insulina datorita distructiei celulelor secretoare din pancreas.

2. Diabetul zaharat tip II (diabet zaharat non-insulino-dependent), consecinta a reducerii sensibilitatii tesuturilor la insulina sau deficit in producerea de insulina.

Cauzele diabetului

>>> MAI MULT

   

Page 28 of 50

cautare