Text Size

promovarea sanatatii

CONTRACEPTIE 26 septembrie-ziua mondiala a contraceptiei

PDFPrintE-mail

ziua mondiala a contraceptiei  26 septembrie 2014

contraceptia la nivel mondial  >>> mai mult

 

 

ziua mondiala a contraceptiei

"este viata ta;este viitorul tau;cunoaste-ti optiunile!"

informare >>> mai mult

 

 

 

INFORMARE PRIVIND HEPATITA

PDFPrintE-mail

INFORMARE  PRIVIND HEPATITA

 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este șansa noastră de a face un apel pentru o schimbare a atitudinii faţă de hepatitele virale. >>> mai mult

 

ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ABUZULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI - 26 iunie 2014 -

PDFPrintE-mail

ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ABUZULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

- 26 iunie 2014 -

 

Consumul şi traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societăţii şi continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea şi bunăstarea persoanelor.  >>> mai mult

   

ZIUA INTERNATIONALA ANTI DROG

PDFPrintE-mail

ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ABUZULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

- 26 iunie 2014 -

Consumul şi traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societăţii şi continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea şi bunăstarea persoanelor.

Astfel, în data de 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca ziua de 26 iunie să fie celebrată ca Zi Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca o expresie a determinarii ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) a fost mult timp în fruntea campaniilor de creştere a gradului de conştientizare privind pericolul drogurilor tradiţionale cum sunt canabisul, heroina, cocaina şi amfetaminele.

Cu toate acestea, în prezent există o nouă problemă alarmantă privind drogurile; a crescut cererea pentru substanţe care nu se află sub control internaţional.

Prin urmare, campania de conştientizare la nivel mondial a UNODC pentru anul 2014 are ca slogan

"SĂNĂTATEA ESTE „NOUA EUFORIE” DIN VIAŢA TA, NU DROGURILE!"

si are scopul de a informa publicul larg, în special tinerii, cu privire la efectele nocive ale substanțelor noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP).

Vândute în mod deschis, inclusiv prin intermediul internetului, aceste substanțe, care nu au fost testate pentru siguranţa consumului uman, pot fi mult mai periculoase decât drogurile tradiţionale.

Comercializate ca şi „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrășăminte pentru plante”, „săruri de baie” substanțele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) se înmulțesc într-un ritm fără precedent.

Utilizarea acestor termeni dă o aparență de legalitate şi induce în eroare tinerii care cred că acestea prezintă un risc scăzut şi sunt potrivite pentru distracţii. Etichetarea greşită intenționată a unor SNPP cu menţiunea nu sunt pentru consumul uman”, oferă o modalitate de a evita legislaţia pentru controlul drogurilor.

Numărul mare de SNPP care intră în scenă aproape săptămânal, în combinaţie cu lipsa de înțelegere a efectelor negative și a potențialului de dependență al acestor substanțe necontrolate, reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea publică.

De multe ori, diferența dintre o doză "sigură" și o doză toxică este aproape inexistentă și, astfel, SNPP au fost asociate cu decese, delir și comportament violent. Amestecuri de SNPP cumpărate în necunoștință de cauză de către utilizatori au dus la efecte imprevizibile si uneori dezastruoase.

Fiecare dintre noi trebuie să se implice, pentru a proteja tinerii lumii de substanțele periculoase.

UNODC coordonează în fiecare an campania mondială de luptă împotriva drogurilor pentru a transmite mesajul prin care să atragă atenţia asupra faptului că drogurile ilicite reprezintă un pericol pentru societate, cu scopul de a mobiliza sprijinul publicului larg și caută să inspire oamenii să acționeze împotriva abuzului de droguri.

Drogurile aflate sub control internaţional sunt:

- stimulenţii de tip amfetamine,

- cannabisul,

- coca/cocaina,

- halucinogenele,

- opiaceele şi sedativele hipnotice,

toate cele care au efecte fizice imediate. Chiar dacă unele efecte fizice sunt tentante, acestea nu durează mult.

De asemenea, drogurile pot influenţa negativ dezvoltarea psihologică şi emoţională, mai ales în cazul tinerilor. În plus, pentru unii consumatori apare riscul dependenţei

Substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) care sunt preparate chimic în aşa fel încât să rămână în afara controlului internaţional, sunt tot mai mult utilizate, identificate şi raportate.

Cele mai remarcate astfel de substanţe sunt mefedrona şi methylenedioxypyrovalerone (MDPV), care cel mai frecvent sunt vâdute ca şi „sare de baie” sau „îngrăşământ pentru plante” şi sunt utilizate ca şi înlocuitori pentru drogurile stimulante aflate sub control, cum sunt amfetaminele sau ecstasy.

În mod similar, derivaţii de piperazină continuă să fie vânduţi ca şi înlocuitori pentru ecstasy, în timp ce câţiva canabinoizi sintetici care imită efectele canabisului, dar conţin produse care nu se află sub control internaţional, au fost detectaţi încă din anul 2008 în amestecuri de plante pentru fumat vândute sub denumirea de Spice.

Drogurile au puterea de a îmbunătăţi sau de a deteriora starea de sănătate, în funcţie de tipul drogului utilizat, de cantitatea consumată şi de scopul pentru care au fost utilizate.

De exemplu, morfina poate alina durerea, în timp ce heroina poate cauza dependenţă. Asemenea exemple ilustrează necesitatea de control asupra drogurilor.

Consumul de droguri poate fi prevenit!

UNODC a dezvoltat activităţi de prevenire, care oferă publicului şi mai ales tinerilor informaţii, abilităţi şi oportunităţi de care au nevoie pentru a lua decizii sănătoase, inclusiv să aleagă evitarea utilizării drogurilor nocive.

 

ZIUA EUROPEANA IMPOTRIVA OBEZITATII – 17 MAI 2014

PDFPrintE-mail

ANALIZA DE SITUAŢIE

I. Cadrul normativ naţional şi internaţional aplicabil obezităţii

Supraponderea și obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc pentru mortalitatea generală. Cel puțin 2,8 milioane de adulți decedează în fiecare an ca urmare a faptului că sunt supraponderali sau obezi. [1]

În anul 2011 a fost adoptat Planul de Acțiune pentru implementarea Strategiei>>> mai mult

 

 

ALIMENTATIA SANATOASA

Cele 6 grupe ale piramidei alimentelor sunt:

1. Cereale si produse din cereale: paine integrala, fulgi din cereale.

2. Legume: in special cele portocalii si cu frunze verzi: morcovi, rosii, salata, varza, etc.

3. Fructe: de preferat in stare proaspata.

4. Lapte degresat si derivate: iaurt, sana, branza de vaci.

5. Carne slaba: pui, peste.

6. Grasimi si dulciuri: uleiuri vegetale, preparate din fructe.

Sa consumam zilnic preparate din fiecare grupa, in cantitatea indicata de piramida. Sa nu uitam de micul dejun! Micul dejun creste performantele scolare si cele fizice.

 

1. Recomandari generale:  >>> mai mult

   

Page 31 of 44

cautare