Text Size

promovarea sanatatii

ZIUA ANTIDROG

PDFPrintE-mail

 

ZIUA INTERNAŢIONALA DE LUPTĂ IMPOTRIVA ABUZULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI

26 iunie 2013

Sănătatea este „noua euforie” din viaţa ta, nu drogurile!

Consumul şi traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societăţii şi continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea şi bunăstarea persoanelor.

Astfel, în data de 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca ziua de 26 iunie să fie celebrată ca Zi Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca o expresie a determinarii ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

În data de 26 iunie 2013, în întreaga lume se comemorează Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, care este menită să ne reamintească faptul că este nevoie să combatem problemele societăţii generate de drogurile ilicite.

Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) a fost mult timp în fruntea campaniilor de creştere a gradului de conştientizare privind pericolul drogurilor tradiţionale cum sunt canabisul, heroina, cocaina şi amfetaminele.

Cu toate acestea, în prezent există o nouă problemă alarmantă privind drogurile; a crescut cererea pentru substanţe care nu se află sub control internaţional.

Vândute în mod deschis, inclusiv prin intermediul internetului, aceste substanțe, care nu au fost testate pentru siguranţa consumului uman, pot fi mult mai periculoase decât drogurile tradiţionale.

Comercializate ca şi „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrășăminte pentru plante”, „săruri de baie” substanțele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) se înmulțesc într-un ritm fără precedent.

Utilizarea acestor termeni dă o aparență de legalitate şi induce în eroare tinerii care cred că acestea prezintă un risc scăzut şi sunt potrivite pentru distracţii. Etichetarea greşită intenționată a unor SNPP cu menţiunea nu sunt pentru consumul uman”, oferă o modalitate de a evita legislaţia pentru controlul drogurilor.

Numărul mare de SNPP care intră în scenă aproape săptămânal, în combinaţie cu lipsa de înțelegere a efectelor negative și a potențialului de dependență al acestor substanțe necontrolate, reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea publică.

De multe ori, diferența dintre o doză "sigură" și o doză toxică este aproape inexistentă și, astfel, SNPP au fost asociate cu decese, delir și comportament violent.

Amestecuri de SNPP cumpărate în necunoștință de cauză de către utilizatori au dus la efecte imprevizibile si uneori dezastruoase.

Drogurile aflate sub control internaţional sunt:

- stimulenţii de tip amfetamine,

- cannabisul,

- coca/cocaina,

- halucinogenele,

- opiaceele şi sedativele hipnotice,

toate cele care au efecte fizice imediate. Chiar dacă unele efecte fizice sunt tentante, acestea nu durează mult.

De asemenea, drogurile pot influenţa negativ dezvoltarea psihologică şi emoţională, mai ales în cazul tinerilor. În plus, pentru unii consumatori apare riscul dependenţei.

Substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) care sunt preparate chimic în aşa fel încât să rămână în afara controlului internaţional, sunt tot mai mult utilizate, identificate şi raportate.

Cele mai remarcate astfel de substanţe sunt mefedrona şi methylenedioxypyrovalerone (MDPV), care cel mai frecvent sunt vâdute ca şi „sare de baie” sau „îngrăşământ pentru plante” şi sunt utilizate ca şi înlocuitori pentru drogurile stimulante aflate sub control, cum sunt amfetaminele sau ecstasy.

În mod similar, derivaţii de piperazină continuă să fie vânduţi ca şi înlocuitori pentru ecstasy, în timp ce câţiva canabinoizi sintetici care imită efectele canabisului, dar conţin produse care nu se află sub control internaţional, au fost detectaţi încă din 2008 în amestecuri de plante pentru fumat vândute sub denumirea de Spice.

Drogurile au puterea de a îmbunătăţi sau de a deteriora starea de sănătate, în funcţie de tipul drogului utilizat, de cantitatea consumată şi de scopul pentru care au fost utilizate.

De exemplu, morfina poate alina durerea, în timp ce heroina poate cauza dependenţă. Asemenea exemple ilustrează necesitatea de control asupra drogurilor

Consumul de droguri poate fi prevenit prin activităţi de prevenire, care oferă publicului şi mai ales tinerilor informaţii, abilităţi şi oportunităţi de care au nevoie pentru a lua decizii sănătoase, inclusiv să aleagă evitarea utilizării drogurilor nocive.

Se face un apel către tinerii din cadrul comunitatii, care sunt expuşi consumului de droguri de două ori mai mult faţă de adulţi, să îşi protejeze sănătatea.

Primul pas este să se informeze în privinţa drogurilor. Sunt disponibile informaţii referitoare la prevenirea consumului de droguri sau tratamentul dependenţei. Informaţiile sunt utile pentru tineri, populaţia generală şi medici.

 

 

 

 

ALERTA CANICULA

PDFPrintE-mail

CANICULA - O PROBLEMA A TUTUROR

 

Canicula isi pune amprenta asupra starii de sanatate a fiecarei persoane dar exista categorii de persoane considerate “la risc” si anume :

 

 

- bolnavii cronici ( afectiuni cardiovasculare , respiratorii )

- persoanele obeze

- copiii in special sub varsta de 5 ani

- femeile gravide, indiferent de luna de sarcina

De aceea se impune respectarea stricta a unor masuri menite sa contracareze efectee nefaste ale temperaturilor foarte ridicate asupra organismului

1.Se va evita expunerea la soare si se vor folosi toate mijloacele de protectie care ne stau la dispozitie ( palarii , ochelari de soare, umbrele, ) si crème protectoare. Se va evita plaja in timpul pranzului, atunci cind razele soarelui au cel mai nociv efect. Persoanelor care prezinta pe corp alunite le recomandam sa evite complet expunerea la soare deoarece acestea au un potential cancerigen ridicat

2.Imbracamintea trebuie sa fie foarte subtire si lejera, confectionata din fibre naturale ( in, cinepa , bumbac) si in culori foarte deschise

3.Se vor consuma lichide multe , aproximativ 2-4 litri pe zi , ceaiuri, apa minerala .

4.Alimentatia va fi bogata in legume si fructe . Se va renunta la alimentele grase, bauturile alcoolice si consumul excesiv de cafea.

5.Trebuie facute dusuri cit mai dese , cu apa la temperatura moderata.

6.Se vor evita eforturile fizice mari in acea perioada a zilei cind temperatura atinge valorile maxime .

7. Locuintele trebuie aerisite dimineata devreme , pina in momentul cind incepe caldura , dupa care se vor inchide geamurile si acestea vor fi protejate cu draperii sau , la temperaturi mari , cu cearsafuri umede.

8.In masura posibilitatilor se for folosi in incaperi aparate de aer conditionat sau ventilatoare .

9.Angajatorii vor asigura, conform legii , modificarea programului de lucru in conditiile inpuse de temperaturile ridicate si totodata distribuirea de apa minerala angajatilor , in cantitatile necesare.

10.Trebuie acordata o atentie deosebita copiilor , evitatindu-se transportul lor pe distante lungi . Acestia nu trebuie lasati mult in autovehicule fara sistem de climatizare.

11.Persoanele in virsta, in special cele cu afectiuni respiratorii si cardiace, vor evita deplasarile lungi, aglomeratiile si expunerea la soare in perioadele de varf ale zilei ( 11.00 – 17.00) si vor purta obligatoriu palarii si ochelari de protectie sau vor folosi umbrele.

 

 

TOXIINFECŢIILE ALIMENTARE

PDFPrintE-mail

TOXIINFECŢIILE ALIMENTARE

Sunt mai frecvente în sezonul cald si se datoreaza:

- ingestiei de alimente uşor alterabile

- consumului de apă nepotabilă ca atare sau cu ocazia scăldărilor

- mâinilor nespălate, vectorilor şi altele.

Alimentele implicate cel mai frecvent in aparitia bolii sunt preparatele de ouă şi carne, lactatele, cremele, maionezele, salatele etc.

 

Semnele de boală >>>  mai mult

   

SANATATEA ESTE PRETIOASA

PDFPrintE-mail

SANATATEA ESTE PRETIOASA SI AVETI DATORIA SA O PROTEJATI  .

DACA DORITI SA FITI SANATOSI, VA FACEM URMATOARELE RECOMANDARI

 

1.Incercati sa adoptati un regim alimentar bogat in legume, fructe si lactate care sint foarte bogate in vitamine si minerale si , in acelasi timp cautati sa evitati grasimile de provenienta animala, cum ar fi untul, untura ,sunca si smintina.Feriti-va sa consumati excesiv sare.   >>> mai mult

 

CANICULA - O PROBLEMA A TUTUROR

PDFPrintE-mail

CANICULA  -  O  PROBLEMA  A  TUTUROR

Canicula isi pune amprenta asupra starii de sanatate a fiecarei persoane dar exista categorii de persoane considerate  “la risc”  si anume :

-   bolnavii cronici ( afectiuni cardiovasculare , respiratorii )

-   persoanele obeze

-   copiii in special sub varsta de 5 ani

-   femeile gravide, indiferent de luna de sarcina

De aceea   >>> mai mult

   

Page 36 of 44

cautare