Text Size

promovarea sanatatii

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII 22 - 26 aprilie 2014

PDFPrintE-mail

Prevenire. Protecţie. Imunizare

INFORMARE

Vaccinarea previne între două şi trei milioane de decese în fiecare an.

Fără vaccinuri, eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi a rujeolei în multe zone ale lumii ar fi fost imposibile.

 

Vaccinuri noi şi îmbunătăţite sunt disponibile în prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci şi pe adolescenţi şi adulţi.   >>> mai mult

 

 

Boli care pot fi prevenite prin vaccinare

De ce vaccinarea trebuie să rămână o prioritate în Regiunea europeană a OMS?

Scăderea dramatică a cazurilor de boli care pot fi prevenite prin vaccinare a făcut ca multe boli infecţioase să fie de domeniul trecutului în Europa.

 

>>> mai mult

 

DESPRE FEBRA WEST NILE

PDFPrintE-mail

Febra West Nile

Febra West Nile este o boala produsa de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a    acestei infectii la om este prin intepatura de tantar.

 

Tantarii se infecteaza in urma hranirii cu sange de la o pasare infectata. Odata infectat (cu virusul West Nile) tantarul ramane asa toata viata si are potentialul de a transmite virusul la orice gazda vertebrata pe care o musca pentru a se hrani. Omul este numai gazda accidentala in acest ciclu.    >>> MAI MULT

 

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA TUBERCULOZEI – 24 Martie 2014

PDFPrintE-mail

fotografii din campania de promovare de la Liceul Brezoi

1
2
3
4
5
1/5 
start stop bwd fwd

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA   TUBERCULOZEI –  24  Martie 2014

TUBERCULOZA –  O BOALA VINDECABILA

Cauze

Tuberculoza este cauzata de Mycobacterium Tuberculosis, o bacterie care se dezvolta lent in medii ale organismului care sunt bogate in sange si oxigen cum ar fi plamanii.

Simptome

Debutul infectiei poate fi atat de usor, incat poate fi nesesizat de pacient


Simptomele obisnuite sunt:  >>> mai mult

 

 

 

analiza de situatie

 

TUBERCULOZA PE PLAN MONDIAL:

Tuberculoza afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii, determinând direct şi indirect, serioase consecinţe sociale, iar pentru combaterea ei sunt necesare resurse financiare substanţiale. Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează  unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de SIDA, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice.

Tulpini rezistente la unele medicamente antituberculoase au fost identificate în toate ţările studiate de OMS. O formă deosebit de periculoasă de tuberculoză este tuberculoza chimiorezistentă sau MDRTB (în engleză, multidrug-resistant tuberculosis).

 

În ţările dezvoltate, incidenţa tuberculozei este mai mare în rândul vârstnicilor; în timp ce în ţările cu nivel economic scăzut, boala este mai frecventă în rândul tinerilor. Vârstnicii sunt mai vulnerabili la tuberculoză datorită reactivării infecţiei latente, pe masura slăbirii sistemului imunitar, odată cu înaintarea în vârstă. Din perspectiva sănătăţii publice, tratamentul incomplet efectuat sau inadecvat este deosebit de periculos. Atunci când bolnavii nu iau medicamentele prescrise, nu respectă posologia sau întrerup tratamentul înainte de termen, ei pot rămâne infecţioşi, iar bacteriile pot dezvolta în timp, o rezistenţă la medicamente. Persoanele pe care le pot infecta, vor purta la rândul lor o formă de tuberculoză

>>> mai mult

   

ZIUA MONDIALA A APEI – 22 MARTIE 2013

PDFPrintE-mail

ZIUA MONDIALA A APEI – 22 MARTIE  2013

Apa reprezinta aproximativ 60% din compozitia corporala a unui adult si este vitala pentru supravietuire. Ajuta la transportul nutrientilor si produsilor rezultati din metabolism, participa la reactiile bio-chimice, actioneaza ca solvent, atenueaza socurile mecanice si regleaza temperatura corpului.

Pentru a mentine echilibrul hidric al organismului, consumul de lichide, alimentele si procesele metabolice trebuie sa egaleze cantitatea de apa eliminata prin excretie de catre rinichi, piele, plamani si tubul digestiv. Cantitatea si calitatea apei baute poate avea efecte pozitive sau negative asupra sanatatii noastre.

 

Procentul de apa din organismul uman  >>> mai mult

 

ZIUA MONDIALA A SANATATII ORALE – 20 Martie 2013

PDFPrintE-mail

1
2
3
4
5
6
7
8
1/8 
start stop bwd fwd

 

Sănătatea orală reprezintă absenţa afecţiunilor dentare şi a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamaţiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afecţiunilor gingivale, cariilor dentale şi pierderii dinţilor şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală.

(Definiţia OMS)

 

AFECŢIUNILE ORALE  >>> mai mult

 

ANALIZA DE SITUAŢIE ÎN ROMANIA OCAZIONATĂ DE CELEBRAREA ZILEI MONDIALE A SĂNĂTĂŢII ORALE, 20 MARTIE 2014

„Ai grijă de dinţii tăi!”

A. Date statistice privind sănătatea orală în România:

 

1. Date privind personalul din serviciile de sănătate orală:

>>> mai mult

 

 

igiena orala corecta   >>>

   

Page 38 of 50

cautare