Text Size

promovarea sanatatii

SA ELIMINAM HEPATITA

PDFPrintE-mail

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HEPATITEI

Să Eliminam hepatita

Informează-te și testează-te!

290 de milioane de oameni trăiesc

cu hepatită virală fără să știe.

Informează-te și testează-te!

Tratamentul hepatitei B

Hepatita B acută: de obicei nu este necesară tratarea unei infecții noi cu virus hepatitic B în primele șase luni. Nouă din zece noi infecții la adulți dispar de la sine, cu sau fără tratament. În acest stadiu incipient al bolii, tratamentul face foarte puțin diferența față de șansele de vindecare. Medicamentele antivirale pot fi necesare și utile numai în cazuri rare, dacă infecția acută provoacă inflamație hepatică foarte agresivă.

Hepatita B cronică: consultați medicul în privința situației dumneavoastră. Unii oameni au nevoie de tratament, în timp ce alții ar trebui să aștepte. Tratamentul nu vă vindecă de obicei de hepatita B, dar poate transforma o infecție „agresivă” într-o infecție ușoară. Acest lucru poate împiedica deteriorarea ficatului. Dacă infecția este considerată ușoară, ar fi mai bine să o monitorizați și să așteptați un timp până la începerea tratamentul. Puteți trata hepatita cronică B cu interferon alfa pegilat sau cu medicamente numite analogi nucleozidici sau nucleotidici.

Tratamentul hepatitei C

În ultimul timp s-au dezvoltat și s-au lansat multe medicamente noi pentru hepatita C. În timp ce tratamentul împotriva hepatitei C a constat în administrarea de ribavirină și interferon, în general în forma pegilată, cu acțiune de lungă durată, care stimulează propriul sistem imunitar al organismului, majoritatea noilor medicamente funcționează diferit, atacând virusul în sine. Acestea vizează în principal una dintre cele trei părți distincte ale virusului numite protează, polimerază și zona NS5A și sunt, prin urmare, cunoscute ca inhibitori de protează, de polimerază și inhibitori NS5A. Toate aceste medicamente sunt cunoscute ca antivirale cu acțiune directă (DAA). Utilizate inițial cu interferon, acum sunt utilizate tot mai frecvent combinate între ele și fără interferon. Acest lucru permite perioade mult mai scurte de tratament, de 12 săptămâni sau mai puțin, cu efecte secundare mai reduse și mai ușor tolerabile.

5 lucruri pe care nu le știai despre hepatitele virale:

1. Hepatitele B și C ucid anual mai multe persoane decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza.

2. Hepatitele B și C sunt responsabile pentru 2 din 3 decese cauzate de cancerul hepatic

3. 290 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită virală fără să știe acest lucru.

4. Costul dozei de vaccin la naștere este de doar 20 de cenți (USD) și, cu toate acestea, nu se utilizează în 48% din țările din întreaga lume.

5. Eliminarea hepatitei B și a hepatitei C ca amenințări la adresa sănătății publice până în anul 2030 ar preveni aproximativ 36 de milioane de infecții și ar putea salva 10 milioane de vieți.

Prevenirea, diagnosticul și tratamentul

hepatitelor B și C

Virusul hepatitei B (VHB) este transmis între oameni prin contact cu sângele sau cu alte fluide ale corpului, inclusiv materialul seminal sau fluidul vaginal ale unei persoane infectate. Rețineți că, este foarte puțin probabil ca acesta să poată fi contractat prin sărut sau prin schimbul de tacâmuri.

Virusul hepatitei C (VHC) se răspândește prin contact direct cu sângele infectat. Foarte rar, acesta poate fi transmis prin alte fluide ale corpului, dar acest lucru este neclar în prezent.

Cele mai frecvente căi de transmitere pentru virusurile hepatitice B și C sunt următoarele:

· Transfuzii de sânge și produse din sânge utilizând sânge netestat (în majoritatea țărilor dezvoltate, sângele a fost testat încă din anul 1990)

· Intervenții medicale sau dentare fără sterilizarea adecvată a echipamentelor

· De la mamă la nou-născut în timpul nașterii (foarte frecventă la hepatita B, mai puțin frecventă la hepatita C)

· Înțeparea cu ace în unitățile de asistență medicală

· Schimbul de echipamente pentru injectarea drogurilor

· Utilizarea în comun a paielor, a bancnotelor rulate etc. pentru prizarea drogurilor

· Utilizarea în comun a aparatelor de ras, a periuțelor de dinți sau a altor articole de uz casnic

· Tatuajul și piercing-ul corporal, dacă se efectuează cu echipamente nesterilizate.

În cazul hepatitei B, infecția poate apărea și prin sex neprotejat cu o persoană infectată.

Dacă credeți că ați fi putut contracta hepatită B sau C, este important să fiți testat. Pentru fiecare dintre ele este necesar un test specific. Nu presupuneți că ați fost testat într-un control de sănătate de rutină.

Vaccinarea este cea mai bună metodă de a preveni infecția cu virusul hepatitei B. Mai mult de un miliard de doze de vaccin hepatitic B au fost utilizate de la începutul anilor 1980 și s-a dovedit a fi eficace în aproximativ 95% din cazuri.

În prezent nu există vaccin pentru hepatita C.

Diagnostic

Pentru a diagnostica hepatita B, sângele trebuie verificat pentru antigenul de suprafață al hepatitei B (AgHBs).

Antigenul HBs este o parte a virusului și va apărea, de obicei, în sângele dumneavoastră, la șase până la douăsprezece săptămâni după infectare.

Dacă testul este pozitiv, aveți hepatită B.

În acest caz, medicul dumneavoastră trebuie să efectueze teste suplimentare pentru a verifica dacă hepatita B este nouă sau veche, dacă dăunează organismului dumneavoastră sau nu și dacă aveți nevoie de tratament sau nu.

Dacă ați eliminat în mod natural virusul sau dacă ați fost vaccinat împotriva hepatitei B, veți avea anticorpi împotriva hepatitei B (anti-HBs). Corpul dumneavoastră a creat anticorpii pentru a distruge virusul. Dacă aveți anti-HBs, sunteți protejat împotriva viitoarelor infecții cu virusul hepatitei B.

În cazul hepatitei C, medicul dumneavoastră va verifica mai întâi anticorpii hepatitei C (anti-HCV). Dacă testul este pozitiv, aceasta înseamnă că, fie aveți acum virusul, fie că ați avut virusul și l-ați eliminat. De obicei, durează șapte până la nouă săptămâni pentru ca anticorpii hepatitei C să apară în sângele dumneavoastră după infecție. Dacă sistemul imunitar este slăbit (de ex. prin infecție cu HIV), poate dura mai mult timp până corpul dumneavoastră va produce anticorpi împotriva hepatitei C sau este posibil să nu îi producă. Dacă primul test este pozitiv, medicul dumneavoastră va testa apoi virusul în sine (ARN-ul hepatitei C). Dacă acest test este pozitiv, aveți hepatită C.

Dacă sunteți diagnosticat cu hepatită B sau C, vă veți confrunta cu multe provocări, dar este mai bine să vă confruntați cu boala, să știți cum să evitați transmiterea infecției altor persoane și să vă gândiți la opțiunile de tratament și la strategiile de abordare a bolii cât mai curând posibil.

Pentru informații suplimentare privind posibila expunere la risc sau după expunerea efectivă și despre cum puteți să vă testați, vă rugăm să contactați medicul dumneavoastră de familie sau asociațiile și/sau grupurile locale de pacienți, care vă vor furniza informațiile de care aveți nevoie.

HEPATITA VIRALĂ este o problemă de sănătate publică la nivel mondial

· Hepatitele B și C ucid anual 1,34 milioane de persoane, mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoza sau malaria.

· Hepatitele B și C sunt responsabile pentru 2 din 3 decese cauzate de cancerul hepatic.

· >290 de milioane de oameni trăiesc fără să știe cu hepatita virală.

· Costul dozei de vaccin la naștere este de 20 de cenți (USD), cu toate acestea, încă nu este folosit în 48% din țările lumii.

· Eliminarea hepatitei B și hepatitei C, ca amenințări la adresa sănătății publice, până în anul 2030 ar preveni aproximativ 36 de milioane de infecții și ar salva 10 milioane de vieți.

· Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatita virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc fără să știe cu hepatita B sau C. Fără îmbunătățirea semnificativă a diagnosticului, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în anul 2030.1

HEPATITELE VIRALE la nivel european

Hepatita B - în anul 2017 au fost raportate 26907 cazuri, din care:

· acute: 2486 (9%)

· cronice: 15472 (58%)

· necunoscute: 8607 (32%)

· 30% din cazuri au avut vârste cuprinse între 25 și 34 de ani

· 12% din cazurile acute și 9% din cele cronice cu vârsta sub 25 de ani

· raportul bărbați-femei: 1,6 la 1.

· rata generală: 6,7 la 100 000.2

Hepatita C - în anul 2017 au fost raportate 31273 cazuri, din care:

· acute: 861 (3%)

· cronice: 6805 (22%)

· necunoscute: 23311 (75%)

· 49% din cazuri au avut vârste cuprinse între 25 și 44 de ani

· 6% au avut vârsta sub 25 de ani

· raportul bărbați-femei a fost de 2 la 1.

· rata generală: 7,3 la 100 000.2

HEPATITELE VIRALE în România, în anul 2018

Hepatitele virale tip B și tip C

· în sistemul național de supraveghere au intrat 241 cazuri de hepatite virale tip B și C, cu 3 mai multe față de anul precedent (328).

· continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale tip B, în paralel cu variații minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală tip C.

· au intrat în sistemul național de supraveghere 119 cazuri nou depistate de hepatită virală tip B, din care 99% în stadiu acut și 1% in stadiu cronic.

· Hepatita virală acută tip B mai frecvent raportată pentru grupa de vârstă 35-44 ani la sexul masculin, respectiv 45-54 ani la cel feminin.

· Calea de transmitere nosocomială a înregistrat frecvența cea mai ridicată, pentru ambele tipuri de hepatită acută.3


Hepatita D

Transmitere: Hepatita D se transmite prin contact cu sânge infectat.

Prevenire: Hepatita D apare numai la persoanele care sunt deja infectate cu virusul hepatitei B. Persoanele care nu sunt deja infectate cu virusul hepatitei B pot, prin urmare, să prevină hepatita D prin vaccinarea împotriva hepatitei B. Evitați schimbul acelor și al altor obiecte, cum ar fi periuțele de dinți, aparatele de ras sau unghierele cu o persoană infectată. De asemenea, ar trebui să evitați efectuarea de tatuaje sau piercing-uri în unități neautorizate.

Tratament: Tratamentul pentru hepatita D constă în interferon, dar nu este foarte eficient.

Hepatita E

Transmitere: La fel ca hepatita A, hepatita E este transmisă în principal prin consumul de alimente contaminate sau prin apa potabilă contaminată. În general, focarele apar în zone cu apă nesigură și salubritate precară.

Prevenire: În prezent există un vaccin pentru prevenirea hepatitei E, dar acesta nu este disponibil pe scară largă. Reduceți riscul de expunere la hepatita E prin respectarea regulilor de igienă și salubritate și evitarea consumului de apă care provine din surse potențial nesigure.

Tratament: Nu există tratament pentru hepatita E, dar oamenii se recuperează de la sine. Cu toate acestea, boala poate fi fatală în unele cazuri.

 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESĂ


Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Valcea in colaborare cu mass media si Crucea rosie celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, în data de 28 iulie 2019.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita

virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

Sloganul CAMPANIEI ZMH 2019: „să eliminăm hepatita!”

Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, campania de sensibilizare care continuă și în anul 2019, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.

 

În România, Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.

Campania cu tema „ELIMINAREA HEPATITEI” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de DSP Valcea prin compartimentul de Promovarea Sanatatii

 

CANICULA - O PROBLEMA A TUTUROR

PDFPrintE-mail

CANICULA - O PROBLEMA A TUTUROR

Avand in vedere temperaturile ridicate cu care ne confruntam , va furnnizam informatii si recomandari pentru a evita posibilele imbolnaviri

Canicula isi pune amprenta asupra starii de sanatate a fiecarei persoane dar exista categorii de persoane considerate “la risc” si anume :

- bolnavii cronici ( afectiuni cardiovasculare , respiratorii )

- persoanele obeze

- copiii in special sub varsta de 5 ani

- femeile gravide, indiferent de luna de sarcina

De aceea se impune respectarea stricta a unor masuri menite sa contracareze efectee nefaste ale temperaturilor foarte ridicate asupra organismului

1.Se va evita expunerea la soare si se vor folosi toate mijloacele de protectie care ne stau la dispozitie ( palarii , ochelari de soare, umbrele, ) si crème protectoare. Se va evita plaja in timpul pranzului, atunci cind razele soarelui au cel mai nociv efect. Persoanelor care prezinta pe corp alunite le recomandam sa evite complet expunerea la soare deoarece acestea au un potential cancerigen ridicat

2.Imbracamintea trebuie sa fie foarte subtire si lejera, confectionata din fibre naturale ( in, cinepa , bumbac) si in culori foarte deschise

3.Se vor consuma lichide multe , aproximativ 2-4 litri pe zi , ceaiuri, apa minerala .

4.Alimentatia va fi bogata in legume si fructe . Se va renunta la alimentele grase, bauturile alcoolice si consumul excesiv de cafea.

5.Trebuie facute dusuri cit mai dese , cu apa la temperatura moderata.

6.Se vor evita eforturile fizice mari in acea perioada a zilei cind temperatura atinge valorile maxime .

7. Locuintele trebuie aerisite dimineata devreme , pina in momentul cind incepe caldura , dupa care se vor inchide geamurile si acestea vor fi protejate cu draperii sau , la temperaturi mari , cu cearsafuri umede.

8.In masura posibilitatilor se for folosi in incaperi aparate de aer conditionat sau ventilatoare .

9.Angajatorii vor asigura, conform legii , modificarea programului de lucru in conditiile inpuse de temperaturile ridicate si totodata distribuirea de apa minerala angajatilor , in cantitatile necesare.

10.Trebuie acordata o atentie deosebita copiilor , evitatindu-se transportul lor pe distante lungi . Acestia nu trebuie lasati mult in autovehicule fara sistem de climatizare.

11.Persoanele in virsta, in special cele cu afectiuni respiratorii si cardiace, vor evita deplasarile lungi, aglomeratiile si expunerea la soare in perioadele de varf ale zilei ( 11.00 – 17.00) si vor purta obligatoriu palarii si ochelari de protectie sau vor folosi umbrele.

   

ZIUA INTERNATIONALA DE LUPTA IMPOTRIVA CONSUMULUI SI TRAFICULUI DE DROGURI

PDFPrintE-mail

 

COMUNICAT DE PRESA

 

 

 

Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri

26 iunie 2019

Direcţia de Sănătate Publică Valcea în parteneriat cu CPECA celebrează în data de 26 iunie 2019, Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri, şi organizează, în perioada 26 iunie – 19 iulie 2019, Campania IEC cu sloganul „În primul rând, ASCULTĂ” şi mesajul-cheie „Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”. >>> MAI MULT

 

 

 

 

 

INFOGRAFIC >>> AICI


 

 

POSTERE


 


PARINTI  >>> AICI

 

PROFESORI  >>> AICI

 

 

 

PLIANTE


 

PROFESIONISTI >>> AICI

 

PARINTI >>> AICI

 

CONSUMATORI >>> AICI

 



 

31 MAI- ZIUA MONDIALA FARA TUTUN

PDFPrintE-mail

COMUNICAT DE PRESA   >>> AICI

 

POSTERE        PARINTI FUMATORI >>> AICI

FUMATORI >>> AICI

PROFESIONISTI >>> AICI

POPULATIE >>> AICI

 

PLIANTE       PARINTI FUMATORI >>> AICI

FUMATORI >>> AICI

PROFESIONISTI >>> AICI

 

INFOGRAFIC  >>> AICI

 

   

Page 11 of 50

cautare