Text Size

Epidemiologie

INFORMARE LEGIONELOZA

PDFPrintE-mail

INFORMARE LEGIONELOZA

Pneumonia cu Legionella este o afectiune care se manifesta prin febra,tuse , cefalee, mialgii, dispnee, diaree, dureri toracice. Este determinata de Legionella pneumophila, agent patogen bacterian .

Legioneloza este o afectiune ce nu poate fi transmisa de la om la om. De aceea,

riscul pentru populatie ramane limitat la persoanele susceptibile care traiesc in sau viziteaza zona in care au fost detectate cazuri.

Va informam ca, un numar de 18 cazuri de legioneloza, dintre care un deces, au avut debutul intre 11 septembrie si 7 octombrie 2017 in Palmanova, regiunea Mallorca, Spania.

Ca urmare a acestei cresteri a numarului de cazuri de legioneloza raportata de calatorii din EU care se intorc din Palmanova, Mallorca, Spania, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele masuri de control:

Informam calatorii  >>> MAI MULT

 

VACCINARE IMPOTRIVA HPV

PDFPrintE-mail

Va aducem la cunostinta noul produs autorizat de ANMDM pentru vaccinarea impotriva infectiei cu HPV: GARDASIL 9.

Vaccinarea se realizeaza doar la solicitarea parintilor care depun o cerere in acest sens catre medicii de familie la care sunt arondati.

Acest produs se utilizeaza pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani inclusiv, schema de vaccinare include 2 doze. A doua doza trebuie administrata intr-un interval de 5 pana la 13 luni dupa prima doza. In cazul in care doza a doua de vaccin este administrata mai devreme de 5 luni dupa prima doza, trebuie administrata intotdeauna o a treia doza. Toate cele trei doze trebuie administrate in decursul unui an.

Pentru persoanele cu varsta de 15 ani si peste, Gardasil 9 trebuie administrat conform unei scheme cu 3 doze ( 0,2,6 luni). A doua doza trebuie administrata la cel putin o luna dupa prima doza si cea de-a treia trebuie administrata la cel putin 3 luni dupa cea de-a doua doza. De asemenea, toate cele trei doze trebuie administrate in cursul unui an.

Recomandam ca persoanele carora li se administreaza o prima doza de Gardasil 9 sa continue schema de vaccinare cu acelasi produs.

 

MEDICINA DE FAMILIE - cererea tip pentru furnizare vaccinuri

PDFPrintE-mail

CERERE TIP  >>> AICI

   

DESPRE TRICHINELOZA

PDFPrintE-mail

Trichineloza este o boala parazitara, o antropozoonoza determinata de un nematod din genul Trichinella si anume Trichinella spiralis.

.

Patologia trichinelozei

Patologia trichinelozei este legata de :

- prezenta larvelor in muschii striati sau organele vitale

- reactiile gazdei fata de prezenta lor

 

 

>>> MAI MULT

 

ATENTIONARE GRIPA AVIARA

PDFPrintE-mail

I . In data de 07.12.2016, Institutul National de Sanatate Publica Bucuresti, prin Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, ne informeaza ca s-a confirmat la pasari salbatice din judetul Constanta,gripa aviara cu virusul H5N8 inalt patogen.Asemenea imbolnaviri la pasari evolueaza si in Ungaria si nSerbia.

In aceasta situatie se fac urmatoarele recomandari:

 

 

>>> MAI MULT

   

cautare