Sfaturi privind utilizarea m??tilor în comunitate, în timpul îngrijirii la
domiciliu ?i în spitale în contextul situa?iei actuale de circula?ie a
noului coronavirus (2019-nCoV)
Sfaturi generale
Purtarea m??tii este una dintre m?surile de prevenire ?i limitare pentru r?spândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinat? de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei m??ti nu este suficient? pentru a asigura un nivel adecvat de protec?ie ?i ar trebui adoptate ?i alte m?suri la fel de relevante. Folosirea m??tii trebuie combinat? cu igiena adecvat? a mâinilor ?i cu alte m?suri de prevenire ?i control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.
MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE
Sp?la?i-v? cât mai des pe mâini cu ap? ?i s?pun, mai ales dup? contactul cu p?s?ri; în lipsa apei ?i a s?punului se ?terg mâinile cu alcool sanitar
Nu manipula?i p?s?ri moarte
Supraveghea?i copiii, nu-i l?sati s? se joace cu p?s?ri moarte sau bolnave
Cump?ra?i carne de pas?re, ou? ?i produse din carne de pas?re numai din magazine autorizate
Anunta?i medicul veterinar de orice caz de îmboln?vire sau moarte la p?s?ri;
Acorda?i tot sprijinul personalului sanitar si autorita?ilor veterinare;
CUM PREPARA?I HRANA
Separa?i carnea crud? de cea prelucrat? termic sau de alimentele care sunt gata preparate
Nu folosi?i acela?i cu?it sau instrument de t?iat pentru a preg?ti carnea crud? ?i alimentele care sunt gata preparate
Sp?la?i–v? pe mâini inainte, între si dupa opera?iile de manipulare a alimentelor crude ?i a celor prelucrate termic
Nu pune?i carnea prelucrat? termic pe aceea?i farfurie sau suprafa?? pe care a fost a?ezat? înainte de a fi prelucrat? termic
Carnea de pas?re, inclusiv ou?le, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatur? corespunz?toare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termic? la mai mult de 70°C
Înainte de a manipula ?i prelucra termic ou?le, sp?la?i-le cu ap? ?i s?pun, iar dupã aceea sp?la?i-v? pe mâini tot cu ap? ?i s?pun
Nu folosi?i ou? fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
Dup? manipularea p?s?rilor sau ou?lelor crude, sp?la?i-v? pe mâini ?i sp?la?i toate suprafe?ele ?i instrumentele folosite, atent, cu ap? ?i s?pun.
In urma adresei MS- INSP – CNSCBT nr. 15598/11.10.2019 inregistrata la DSP Valcea nr. 13448/14.10.2019, va aducem la cunostinta decizia OMS cu privire la masura de extindere a USPII (Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala) privind pericolul de raspandire a virusului polio salbatic (WPV) si/sau derivat din vaccin (cVDPV), datorita numarului in crestere de cazuri cu WPV si cu cVDPV fata de anul anterior. Riscul de transmitere internationala cu WPV este mai mare decat cel de la declararea USPII privind virusurile polio din 2014.
Trichineloza – informatii utile
Trichineloza este o boala raspandita in intreaga lume fiind determinata de un nematod
(Trichinella spiralis), care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne
infestata.
Omul se infesteaza prin consum de carne de porc, in principal, dar si de cal, nutrie sau
vanat (mistret, urs), ce contine larve vii sau chisturi viabile.
La om majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu
evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc.
Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea
infestarii ei si de rezistenta organismului.
Urmatoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, edeme palpebrale si
faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie, precedate sau nu de
tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa
consumul de carne infestata.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:
1. Consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate
crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
3. Achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale
specializate .
4. Taierea clandestina a animalelor
In vederea prevenirii imbolnavirii recomandam populatiei:
1. sa achizitioneze animale de la unitati avizate sanitar;
2. a) sa achizitioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun in
vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar,
b) sa trimita la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat in
gospodaria proprie sau din carnea de vanat, in centrele autorizate ale autoritatilor
sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora;
3. la tocarea carnii de porc/vanat sa foloseasca o masina de tocat, destinata acestei
activitati, si curatarea acesteia inainte si dupa folosire, cat si curatarea tuturor
suprafetelor si a intrumentelor folosite;
4. sa pregateasca carnea in bucati optime pentru refrigerat (15 cm grosime) si pentru
gatit;
5. In timpul gatirii atingerea de 71 grade Celsius in toata masa de carne pentru o
perioada indelungata de timp sau pana cand se modifica culoarea carnii din roz in
gri;
6. prelucrarea termica a resturilor/maruntaielor/sangelui, provenite de la vanat/porc,
care urmeaza sa fie hrana pentru animale.
Atentionam populatia ca procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.
Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminata trichineloscopic si care
prezinta simptomele mentionate sa se prezinte la medic.
Atentionare privind febra galbena – BRAZILIA !
Va aducem la cunostinta recomandarile OMS privind epidemia de febra galbena inregistrata in Brazilia, recomandarile fiind necesare persoanelor care calatoresc in aceasta tara.
Zonele determinate a fi la risc de transmitere a febrei galbene in Brazilia sunt: Sao Paulo, Minas Gerais , Rio de Janeiro, Espirito Santo, Distro Federal, Mato Grosso, Tocantins.
Recomandari:
-Vaccinarea impotriva febrei galbene cu cel putin 10 zile inainte de calatorie: >>> MAI MULT